Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Pokalbis su „Plantastic blondie“ autore Aistė Aužbikavičiūte: apie vaikystės sentimentus, augalinę mitybą bei tinklaraščio subtilybes

2022-04-13
Опубликовать вашу статью

Esate veganė (-as)? O galbūt augalinė mityba jums tiesiog nėra svetima ir į savo kasdienį racioną bandote įtraukti daugiau patiekalų be gyvulinės kilmės ingredientų? Jei taip, tikiu, jog jums bus įdomu susipažinti su mano pašnekove – Aiste Aužbikavičiūte. Mergina – maisto tinklaraščio „Plantastic blondie“ autorė. Įdomūs veganiški receptai, didelis dėmesys ne tik aprašymams, tačiau ir estetikai, maisto fotografijai – tai įspūdis, kurį susidariau ruošdamasi mudviejų su Aiste pokalbiui. Šias temas ir aptariame bendraudamos. Tad kviečiu paskaityti ir atrasti (jeigu iki šiol dar neatradote) Aistę ir jos tinklaraštį.


Meilę maistui – paveldėjo

Ruošdamasi interviu esu įpratusi paieškoti informacijos apie savo būsimą pašnekovą –  pasiskaitau kitus jo interviu, o taip pat – ką jis pats rašo apie save socialiniuose tinkluose. „Plantastic blondie“ tinklalapyje atrandu, jog Aistė save pristato pirmiausia kaip „profesionalią valgytoją“, o tik paskui kaip kulinarę. Tad ir klausiu jos, kada gi užgimė meilė maistui: „Meilė maistui atėjo iš mamos ir močiutės <...> aš pati, būdama dar vaikas, daug laiko praleisdavau namuose, o ne darželyje. Močiutė gamindavo man maistą – tai buvo labiau tradicinė lietuviška virtuvė. Bet neatsimenu nei vieno neskanaus patiekalo.“ – pasakoja Aistė ir priduria, jog jos mama taip pat labai mėgsta suktis virtuvėje, o vaikystėje dažnai kepdavo įvairius saldėsius, kepinius: „Galiu sakyti, kad tą meilę maistui – paveldėjau“.

Nenuostabu, jog kalbant apie vaikystės maistą, kalba pasisuka apie tuos patiekalus, kurie ligi šiol sukelia nostalgijos jausmą. Aistė nė nesudvejojusi atsako, jog jai daugiausiai sentimentų kelia obuolių pyragas: „Tai visiškas topas. Savaitgaliais namuose būdavo kepama net ne po vieną skardą. Iš pradžių kepdavo močiutė, vėliau tradiciją tęsė mama“ – prisimena mergina.


Augalinę mitybą propaguoja beveik ketverius metus

Aistė pasakoja, jog pati daugiau gaminti pradėjo tada, kai išsikraustė iš tėvų namų: „Maisto įvairovė man yra labai svarbi – to pačio patiekalo negaliu valgyti ilgą laiką. Tad taip ir prasidėjo eksperimentai virtuvėje“ – prisimena ji. Su šiais, gaminimo eksperimentais, atėjo poreikis ir išbandyti kitokius mitybos būdus. Pirmiausia Aistė atsisakė mėsos. Kaip pati teigia, tuo metu šis sprendimas buvo priimtas dėl sveikatos. Vis dėlto, ilgainiui mergina ėmė galvoti ir apie etinę mėsos atsisakymo reikšmę: „Aš labai myliu šunis. Taip yra nuo vaikystės. Mano mieste tikriausiai visi jie, tuo metu, buvo pamaitinti. Vėliau pradėjau galvoti: o kuo nuo šunų skiriasi fermos gyvūnai?“ – šių minčių vedina Aistė nusprendė išbandyti augalinę mitybą ir, kaip pasakoja, pokyčiai nebuvo itin sunkūs. „Sekėsi gana lengvai. Didžiulė mėsos fanė niekada nebuvau. Labiau gal žuvies ir kiaušinių. Bet jų atsisakyti pavyko nesunkiai <...> greitai bus ketveri metai. Ketvirtas gimtadienis“. Tiesa, ji pripažįsta, jog tuo metu, kai nusprendė tapti vegane, gyveno ne Lietuvoje. Tad ir augalinio maisto pasirinkimas buvo platesnis – daugiau įvairių alternatyvų: „Beveik prieš tris metus sugrįžau gyventi į Lietuvą. Labai pergyvenau, kad nebus ką valgyti. Tiksliau, kad nebus alternatyvų. Bet buvau labai nustebusi: yra specializuotų parduotuvių, kuriose apsilankau. O ir prekybos centai tikrai išplėtė savo asortimentą – pasirinkimų netrūksta. Tad su problemomis dėl to nesusiduriu“.


Sukurti tinklaraštį paskatino draugas

Kaip jau užsiminiau straipsnio įžangoje, Aistė – maisto tinklaraščio „Plantastic blondie“ įkūrėja. Mergina prisimena, jog pačioje pradžioje ( maždaug prieš ketverius metus) šia veikla užsiimti ją paskatino draugas: „Jis pamatė mano pomėgį gaminti maistą, kad mėgstu fotografuoti jį“ – pasakoja mano pašnekovė. Aistės draugas – dirba IT srityje. Tad padėjo merginai susikurti  profesionalų tinklalapį, tam, jog ji, savo veganiškais receptais, galėtų dalintis ne tik su artimiausiais žmonėmis, tačiau ir su platesne auditorija: „Tuo pačiu, ir mamai buvo lengviau pasiekti mano receptus tada, kada jai reikia“ – juokiasi Aistė.

Mergina pripažįsta, jog ilgą laiką mėtėsi dėl tinklaraščio pavadinimo: „Blondie – nes mano plaukai šviesūs. Plantastic – nes augalinė mityba, nuo žodžio plant. O dar yra ir toks desertas: blondie – priešingybė šokoladainiui brownie. Aš šį desertą labai mėgstu. Tad ir gavosi toks žodžių žaismas“ – šypteli ji.


Maisto fotografija – dar vienas hobis

Apsilankę „Plantastic blondie“ tinklalapyje arba instagrame, pastebėsi, jog į akį iš karto krenta estetiškos, profesionalios patiekalų nuotraukos. Aistė neslepia – maisto fotografija dar viena jos aistra: „Tikriausiai pirmoje vietoje būtų maisto gaminimas. Antroje – fotografavimas. O kartais ir atvirkščiai – priklausomai ką fotografuoju. O aprašymai – jau trečioje. Jie labiau techninė dalis“ – mėgstamą veiklą prioretizuoja mergina. Ji neslepia: maisto estetika, jo pateikimas, serviravimas jai visada buvo svarbūs: „Pirmieji bandymai fotografuoti maistą buvo telefonu. Aišku, tuo metu ir žinių apie profesionalesnę fotografiją buvo mažai“. Vis dėlto, mergina nesustojo vietoje – ne tik praktikavosi pati, tačiau ir lankė įvairius kursus, domėjosi maisto fotografijos subtilybėmis: „Aišku, kad tu gali turėti fotografijai talentą. Bet svarbiausia – darbas, praktika. Žinoti kompozicijos principus, spalvų paletes ir derinimą“. Aistė pasakoja, jog tobulėdama išbandė ir skirtingus fotografijos stilius – estetikas: „Kai pradėjau, buvau labai „pasinešusi“ ant šviesių nuotraukų. Dabar – daugiau įvairovės, priklauso nuo patiekalo, istorijos kurią noriu papasakoti. Šiuo metu mane labai traukia spalvos. tad norisi daryti spalvotas fotografijas ir taip atskleisti maisto grožį“ – neslepia mergina.


Artimiausias tikslas – patobulinti tinklaraščio įvaizdį

„Manau, jog receptų knyga – kiekvieno maisto tinklaraštininko svajonė. Svarbu matyti savo darbus išspausdintus ir žinoti, jog kažkam jie pasitarnauja“ – šypteli Aistė paklausta apie ateities planus. „Tuo pačiu – reikėtų toliau vystyti tinklaraštį, nes šiuo metu ten – lengvas bardakėlis“ – juokiasi ji. „Norėčiau šiek tiek pakeisti estetinį vizualą – tai yra artimiausias tikslas, artimiausias fokusas. O taip pat – plėsti įgūdžius, plėsti portfolio“.

Nepaisant to, jog Aistės žodžiais, jog tinklaraštyje – „lengvas bardakėlis“, vis tiek siūlau jame apsilankyti. Atrasite išties įdomių veganiškų patiekalų receptų, kuriuos, esu tikra, norėsite išbandyti.

 

Autorė: Rut Javič