Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Vietas „Aukštaičiuose“ Anglijos turistai užsisakė prieš mėnesį (Vilnius)

2004-07-04
Опубликовать вашу статью

Kaloringo maisto nevengia
Mažytėlaitėje M.Antokolskio gatvėje praėjusį rudenį atidaryto restorano savininkas Jonas Balčėtis mano, jog pradėdamas veiklą iš naujo vėl rinktųsi nacionalinius valgius. „Europoje galime būti įdomūs tik tuo, ką turime išskirtinio, autentiško“, - sako „Aukštaičių“ steigėjas.

 

Nuostata atstovauti tautinei virtuvei neliko nepastebėta. Apie pusę „Aukštaičių“ lankytojų - Vilniuje viešintys užsieniečiai. Vienus čia atveda vilniečiai, kiti apie šią vietą sužino savais keliais.

 

Birželį restorane J.Balčėčiui teko priimti porą atvykėlių grupių iš Anglijos. Savininkas spėja, jog šių antplūdžių „kaltininkai“ – du pavasarį restoraną aplankę minėtos šalies turistai. Po jų viešnagės „Aukštaičių“ interneto puslapyje pasirodė užsakymai rezervuoti vietas 20-iai, vėliau - dar 30 žmonių. Įdomu, jog abi grupės iš Anglijos vietas restorane skubėjo užsisakyti prieš mėnesį.

 

Užsieniečiai, kaip pastebėta restorane, nesibaimina kaloringo lietuviško maisto ir linkę išmėginti kuo daugiau patiekalų. Daugelis jų neabejingi didžkukuliams su mėsa (7,90 Lt), tačiau užsakymų lyderė vis dėlto yra su troškintais kopūstais patiekiama kepta parūkyta karka (18 Lt). It susitarę atvykėliai giria tradicinę lietuvišką mišrainę, kuri čia vadinama aukštaičių salotomis (3,60 Lt), o padavėjams atnešus duonos kepalėlius su viduje teliūškuojančia kopūstiene (7 Lt) iš tolėliau atvykusių svečių reakcija prilygsta džiaugsmingam šokui.

 

Išrankesni lietuviai „Aukštaičiuose“ „atrado“ žuvies patiekalus (12-21 Lt). Itin dažnai čia užsakinėjamas sterkas su traškia bulvių plutele su garstyčių padažu (18 Lt), lašišos (19 Lt) ir oto (21 Lt) kepsniai. Mėsos mėgėjai neatsispiria pagundai paragauti aukštaičių jautienos didkepsnių (18 Lt).

 

Daugelis į restoraną užsuka suvilioti egzotiškos alaus gėrimo atrakcijos. Alus čia pilstomas į puslitrio talpos kolbos formos bokalus, kurie atnešami specialiuose mediniuose laikikliuose. Neįgudusiajam išlenkti pilną bokalą alaus jo neišlaisčius nėra paprasta. Šiam procesui palengvinti siūlomi pusmetrio ilgio šiaudeliai. Tad dabar alų siurbčioti patogiausia, kai bokalai stovi ant grindų. Keturių rūšių pilstomo alaus pusė litro restorane kainuoja 4-9 Lt.

 

J.Balčėtis džiaugiasi, kad įrengdamas restoraną pasikliovė interjero dizainerės Gaivos Šimkuvienės skoniu. Menininkė keturiose restorano salėse kūrybingai improvizavo tautinio kolorito tema.

 

Pobūviams skirtoje salėje įkurdino aristokratiškos buities užuominas. Antrame aukšte išryškino senamiesčio dvasią. Jaukiausia ir labiausiai pamėgta salė primena senoviškos pirkios vidų. Tačiau tradicinių liaudiškų baldų vietoje čia ant pakylos užlaipinti japoniškos stilistikos staleliai. Prie jų ant minkštų pagalvėlių pakanka vietos net 8-10 svečių draugijai.

 

Pagrindinę - baro salę su atidengta XVII-XVIII amžių plytų siena, raudonmedžio spalvos baldais ir pianinu renkasi muzikos mėgėjai. Stalelius jie užsisako ketvirtadienių-šeštadienių vakarais, kai čia nuo 19.30 val. groja gyvos muzikos atlikėjai.

 

Kompozitorius, muzikos interpretuotojas Alvydas Jegelevičius prie specifinės restorano dvasios derinasi skambindamas savo kūrinius, taip pat dažnai pasineria į lyriškas klasikinio džiazo, šlagerių, popmuzikos interpretacijas. Džiazu šeštadieniais svečius vaišina ir klavišininkas Olegas Molokojedovas bei kartą per dvi savaites muzikuoti ateinantis saksofonininkas Danielius Praspaliauskis.

 

Vasarą, kai nešėlsta lietus, „Aukštaičiai“ vilioja ir ypatinga siaurutės senamiesčio gatvelės aura, kurią pajusti įsitaisoma po skėčiais prie lauko stalelių.

 

Ramunė Žukauskienė
Broniaus Talaikio nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija:
http://laisvalaikis.meniu.lt