Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Portugalija: kamščių paslaptys

2004-07-12
Опубликовать вашу статью

Užkimšti šampaną
Nieko nuostabaus, kad užsukami kamščiai portugalams žadina priešiškumą, mat jų šalis yra pagrindinė natūralių kamščių gamintoja pasaulyje. Teresa Ramos, žilagalvė kunigaikščių Galvėjų palikuonė, kviečia svečius į koplytėlę, esančią jos valdose. Ant sienų kabo paveikslai, vaizduojantys kasdienį kamščių gamintojų gyvenimą, seniausi jų išlikę dar nuo XVIII amžiaus vidurio. Tuomet šiose vietovėse ir įsikūrė Ortigaunų Ramosų šeima. Vos prieš šimtmetį prancūzų vienuolis Domas Perinjonas pirmą kartą užkimšo butelį gabalu šampano kamščio. Iki tol buvo naudojami skuduriniai kaiščiai arba gabaliukai medžio.

Kiek kamštinių ąžuolų turi Ortigaunai Ramosai?
Septyniuose kvadratiniuose kilometruose jų auga maždaug 49 tūkstančiai.

Galima sakyti, jog Portugalijoje kamštis toks pat svarbus kaip nafta Saudo Arabijoje. Daugiau nei pusė kamščių, gaminamų pasaulyje, pagaminama būtent čia. Kamščiamedžio žievė naudojama ir gaminant grindų dangas bei izoliacines medžiagas. Šioje pramonės srityje dirba apie 16 tūkstančių portugalų.

Kamštininkų varžybos
Natūralūs kamščiai vis labiau brangsta. Per pastaruosius penkerius metus 16 kilogramų kamščių pakuotės kaina nuo 41 dolerio pašoko iki 58 dolerių. Todėl Australijos bei Kalifornijos ir net kai kurių Prancūzijos vynuogynų savininkai ieško naujų būdų užkimšti vyno butelius. Pusė vyno butelių Šveicarijoje parduodama be natūralių kamščių.

Interneto puslapiuose bei šiai pramonės šakai skirtuose leidiniuose užsukamų butelių šalininkai rašo apie natūralių kamščių trūkumus. Gindami savo interesus, natūralių kamščių gamintojai stengiasi sumenkinti užsukamų kamščių gamintojų nuomonę. Kai Australijos Vynų tyrimo institutas paskelbė, kad baltasis vynas, išpilstytas įužsukamus butelius, aiškiai dvelkė guma, kamščių gamintojai triumfuodami Pagarsino tą žinią visame pasaulyje. „Kamštininkai“ savo priešininkams taip pat
priekaištauja dėl melo. Netiesa turi būti, pavyzdžiui, toks teiginys, kad lupinėjant žievę medis žūva.

Dėl vieno dalyko abi pusės sutaria - kartu kritikuoja sintetinių kamščių gamintojus. Kaip teigiama, tuos kamščius sunku ištraukti iš butelio, be to, vynas įgauna nenatūralų prieskonį.

Brangus kamštinis ąžuolas
Portugališko vyno prekyba aktyvėja, todėl ir Alentežo regiono vyndariai didina savo produkciją. Ortigaun Ramos, paklausta, ar koks nors to regiono vynas parduodamas užsukamuose buteliuose, pasipiktina: „Dėl Dievo meilės, ne!“ Kamštinio ąžuolo žievė renkama nuo gegužės pabaigos iki liepos. Kad tiktų kamščių gamybai, ją reikia nulupti nuo mažiausiai 40 metų senumo medžio. Tai daroma kas devyneri metai, o ąžuolai gyvena per 200 metų.

Pačių geriausių rūšių vyno buteliai užkemšami tik tikro kamštmedžio kamščiais. Mažytės poros garantuoja hermetiškumą.

Ant kamščio dedamas antspaudas su vynuogyno pavadinimu ir pagaminimo metais. Dažnai tik tai padeda atskirti labai seną vyną su nebeįskaitomomis etiketėmis. Kamščio antspaudas taip pat garantuoja, kad etiketė nebuvo pakeista.

Pigesnis vynas užkemšamas prastesnės kokybės kamščiais, kurių nelygumai pripildomi kamščio dulkių, arba iš kamščio atliekų suklijuotais kamščiais.

Pasaulyje naudojami 3,0-5,4 cm ilgio kamščiai. Hermetiškumą garantuoja pirmieji du centimetrai, ilgesni kamščiai naudojami estetiniais sumetimais.

Pagal užsienio spaudą
„Wprost“ nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija