Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Open Kitchen“ renginiai žengia ekologijos keliu

2019-04-17
Опубликовать вашу статью

Sumažink, naudok iš naujo, perdirbk (ang. reduce, reuse, recycle) – tokiu šūkiu prekyvietė po atviru dangumi „Open Kitchen“ pasitiko savo lankytojus. Nuo balandžio 5 dienos Tymo turguje šurmuliuojanti gero maisto ir renginių erdvė šį sezoną siūlo dar labiau rūpintis savo sveikata ir aplinka.

Maitinimo srityje sąveika su aplinka neišvengiama, todėl atliekų rūšiavimo ir perdirbimo klausimais „Open Kitchen“ rengėjai glaudžiai bendradarbiauja su VSA Vilnius. Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad praėjusiais metais, jiems pavyko net tris kartus sumažinti per renginį išmetamų atliekų kiekį. Prie permainos prisidėjo ne tik vienkartinio panaudojimo plastikinių indų ir įrankių draudimas, tačiau ir įrengtos rūšiavimui skirtos šiukšliadėžės.

„Praeitais metais mes glaudžiai bendradarbiavome su VSA Vilnius, ieškodami atsakymo į klausimą, kaip iš tiesų tvarkomos atliekos ir ką iš jų būtų galima panaudoti dar kartą. Išsiaiškinome, kad dalis išrūšiuotų atliekų iškeliauja perdirbimui į kitas šalis. Susitelkę į tai, mes sumažinome išmetamų atliekų kiekį nuo 15 m3 iki 5 m3 per renginį. Mes taip pat uždraudėme naudoti vienkartinį PET plastiką ir pakeitėme jį PLA plastiku, gaminamu iš augalinių žaliavų, tokių kaip kukurūzai ar cukriniai runkeliai“, –  pasakoja „Open Kitchen rengėjai.

Organizatoriai sutinka, kad tarša plastiku kelia didžiulį spaudimą gamtai, todėl nuo gegužės 17 visuose “Open Kitchen” baruose gėrimai bus parduodami daugkartinio panaudojimo bokaluose. Juos renginiui tieks socialinis-aplinkosauginis startuolis „Cup Cup“, remiantis žiedinės ekonomikos ir „zero waste“ idėjas.

Kitas tvarumo iššūkis, kurį pasiruošė įveikti „Open Kitchen“ rengėjai – tausesnis energijos vartojimas ir atsinaujinančių jos šaltinių paieška. Virtuvėlių savininkai šiemet vietoje benzininių generatorių skatinami naudoti dujas. „Mes prašėme visų didžiųjų generatorių tiekėjų pakeisti benzinininius generatorius į biokuru varomus, tačiau kol kas to įgyvendinti nepavyko. Kadangi benzino pirkimas visiškai prieštarauja mūsų vertybėms, teko šiek tiek pakelti elektros kainą ir skatinti prekeivius vietoje to naudoti dujas“ – sakė „Open Kitchen“ organizatoriai.

Elektros energijos klausimais jiems padėjo renginio globėjas Vilniaus miesto savivaldybė, taip pat alternatyvių energijos šaltinių ekspertai iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto. “Tikimės, kad mūsų pastangos jau greitai bus matomos ir po Tymo skvero rekonstrukcijos turėsime galimybę naudotis aplinkai draugiškais energijos šaltiniais” - pasakojo renginio įkūrėjai.

Prekyvietės po atviru dangumi virtuvėlių savininkai šiemet raginami taupyti energiją ir kitu būdu – remiant vietos ūkininkus bei užsakant patiekalams reikalingus ingredientus tiesiai iš jų. Prie iniciatyvos prisideda ūkininkų sąjunga „Farmers Circle“ ir „Tymo turgelio asociacija“, kurių užaugintos produkcijos „Open Kitchen“ lankytojai gali įsigyti specialių renginių „Šakės ir šakutės“ metu.

Siekiant skatinti sveikesnį gyvenimo būdą, visi „Open Kitchen“ turgelyje teikiami pramoniniu būdu pagaminti gėrimai, viršijantys 7,5 mg pridėtinio cukraus/100 ml santykį, šiemet yra apmokestinami „cukraus mokesčiu“, o už jį surinkta pinigų suma bus paaukota Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijai.

Dar kartą atsigręždamas į tvarų vartojimą, aplinkosaugos idėjas ir sveiką gyvenimo būdą, gatvės maisto turgelis savo lankytojams siūlo ne tik pasimėgauti populiariausių sostinės virtuvių pagamintais skanėstais, bet ir išmokti, kaip taupiau naudoti maistą ir tvarkyti atliekas. Šiai temai bus skirta „Open Kitchen“ kartu su VATC ir „Atliekų kultūra“ organizuojama speciali renginių serija.