Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Naujosios virtuvės idėja Prancūzijoje (Tendencija)

2004-07-12
Опубликовать вашу статью

Būtent Prancūzijoje lygiai prieš 30 metų, 1973-aisiais, du gastronomijos kritikai, Anri Go ir Kristianas Mijo, paskelbė epochines, kaip vėliau paaiškėjo, "naujosios virtuvės" tezes, apvertusias Vakarų pasaulio supratimą apie kulinariją.

"Naujosios virtuvės" idėja, kurią pasigavo ir išplėtojo tuomet jauni virėjai Polis Bokiuzas ir broliai Šapeliai. Naujosios virtuvės pagrindu tapo natūralumo, organiškumo, lengvumo ir nuovokumo idėja. Šiandien kulinarine prasme mes gyvename pasaulyje, kurį išrado šie du prancūzai, užbūrę pasaulį sakramentiniu posakiu: "Gera virtuvė - tai geri produktai". Šiandien tai atrodo akivaizdu ir net banalu, bet toks jau revoliucinių idėjų likimas. Iki "naujųjų" prancūzų gastronomijoje viešpatavo metodo, būdo, recepto, formos, scholastikos idėja. Kulinarija vadovavosi viduramžių sąvokomis. O šie vyrukai inicijavo renesansą ir dabar gali sakyti apie save: aš neruošiu valgio, tiesiog atstumiu viską, kas nereikalinga. Labai japoniškas požiūris, gal todėl neatsitiktinai "naujoji virtuvė" taip išpopuliarėjo Japonijoje, o japonų virtuvė pasaulyje.

Paprastumas gelbsti pasaulį. Taip manė Go ir Mijo, taip mano ir radikaliosios "naujosios virtuvės" propaguotojai.

10 naujosios prancūzų virtuvės principų:

1. Neperkepink.
2. Naudok tik šviežius ir tik kokybiškus produktus.
3. Ruošk lengvą maistą.
4. Pernelyg nemodernizuok.
5. Bet vis dėlto išnaudok viską, ką tau duoda kulinarinė technika.
6. Venk marinatų ir fermentacijos.
7. Nedaryk riebių padažų.
8. Ruošk dietinį maistą.
9. Nepersistenk puošdamas stalą.
10. Būk išradingesnis.

 

Pagal užsienio spaudą