Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Maisto fotografija: ką daryti, jog jūsų patiekalų nuotraukos būtų patrauklios?

2023-01-11
Опубликовать вашу статью

Socialiniai tinklai tiesiog lūžta nuo estetiškų maisto nuotraukų. Užtenka tik užmesti akį ir jau tįsta seilė. Tačiau jeigu nesate patyręs tinklaraštininkas ar maisto fotografas, tikriausiai žinote – patraukliai nufotografuoti patiekalą nėra taip paprasta, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Žinoma, kokybiškas fotoaparatas – svarbu, tačiau ir paprastu telefonu galima sukurti išskirtinius kadrus. Tereikia žinoti tam tikrus niuansus ir praktikuotis. Tad šiame straipsnyje siūlome jums kelis patarimus: ką daryti, jog jūsų patiekalų nuotraukos būtų estetiškos ir traukiančios dėmesį?

 

Nepamirškite nusivalyti objektyvo

Pradėkime nuo akivaizdaus žingsnio, kurį, reikia pripažinti, užmiršta daugelis – nusivalykite savo telefono ar fotoaparato objektyvą. Dulkės, pirštų antspaudai, riebalų dėmės tikrai nesuteiks jūsų nuotraukai žavesio. Netgi atvirkščiai – žiūrėsite į ją ir galvosite: kodėl gi vaizdas apsiblausęs? Kodėl realybėje spalvos tokios ryškios, o nuotraukoje – viskas lyg per miglą? Šis patarimas galioja ne tik maisto fotografijoje, tačiau ir fotografijoje apskritai. Tegul objektyvo nusivalymas, prieš fotosesiją, tampa įpročiu!

 

Atsakykite į klausimą: kokią istoriją norite papasakoti?

Nuotraukoje užfiksuotas statiškas vaizdas. Tačiau kodėl žvelgiant į kai kurių maisto fotografų nuotraukas atrodo, jog jos tarytum nuskraidina į vaikystės prisiminimus? Arba į tolimą šalį? Šiose nuotraukose galima įžvelgti, kaip garuoja pyragas ar, netgi, kaip už kadro jau laukia būrys svečių, norinčių paragauti šio šedevro.

Atsakymas paprastas – šios nuotraukos pasakoja istoriją. Jeigu nenorite, jog jūsų maisto fotografijos atrodytų šaltos ir bejausmės, turite apgalvoti – kokią istoriją, šiomis nuotraukomis, galėtumėte papasakoti. Antrasis klausimas – kokie rekvizitai padėtų tą padaryti? Galbūt norite, jog jūsų kepti sausainiai pasakotų istoriją apie Kalėdų vakarą? Jei taip, gal fone reikia eglės šakelių? O galbūt lempučių, gražių šventiškų servetėlių? O gal kadre galėtų matytis link sausainių lėkštės tiesiama ranka? Įjunkite savo fantaziją, nebijokite sukurti istorijos – ji nuotrauką pakylės į kitą lygį.

 

Dirbkite su šviesos šaltiniu

Tikriausiai jau esate pastebėję – patiekalas realybėje gali atrodyti pritrenkiamai, tačiau nuotraukoje vaizdas visai kitoks. Kodėl? Viena iš priežasčių – šviesa. Tam tikras šviesos šaltinio rakursas ar šešėliai gali sukurti įspūdį, jog maistas nuotraukoje padžiūvęs, sukritęs ar tiesiog – joks. Ką daryti? Jei tik turite galimybę, fotografuokite dienos šviesoje. Taip pavyks išgauti daug natūralesnį vaizdą nei prieblandoje ar dirbtinėje šviesoje. Ir atminkite – nors patiekalą gaminote virtuvėje, jį fotografuoti galite bet kuriame kambaryje. Tad pasivaikščiokite po namus, įsitikinkite, kuriame kambaryje yra daugiausiai dienos šviesos ir kibkite į darbą.

Neturite galimybės fotografuoti dienos šviesoje? Pasirūpinkite dirbtiniu apšvietimu, idealiu atveju – dienos šviesos lempa. Ir nebijokite kiek pažaisti: stumdykite šviesos šaltinį ir žiūrėkite, kokiu kampu patiekalas apšviečiamas gražiausiai, kaip krenta šešėlis ir pan.

 

Pasirinkite tinkamą rakursą

Kurį laiką buvo itin madinga fotografuoti maistą iš viršaus. Tačiau madinga dar nereiškia, jog teisinga. Žinoma, kadrai iš viršaus gali atrodyti išties įspūdingai. Vis dėlto, kartais patiekalas ir istorija, kurią norite papasakoti, daug geriau atrodys fotografuojant iš šono. Tad nebijokite išbandyti skirtingų variantų – atraskite, kokiu rakursu jūsų patiekalas atrodo geriausiai.

Tiesa, vieną taisyklę galime paminėti: tokie patiekalai, kaip pica – išties puikiai atrodys iš viršaus. Vis dėlto, tokie patiekalai kaip mėsainis, pyragas ar sumuštinis daug geriau atrodys iš šono. Juk tikriausiai norite, jog nuotraukoje matytųsi sluoksniai ar pjūvis? Na, o gėrimai nuotraukoje atrodys puikiai, jei fotografuosite 45 laipsnių kampu. Taip matysis tiek taurė ir vidiniai gėrimo sluoksniai, tiek papuošimai ant viršaus. Visgi, geriausias patarimas – aklai nepasitikėkite taisyklėmis. Pabandykite fotografuoti skirtingais kampais – esame tikri, jog atrasite tą, kuris geriausiai perteikia jūsų patiekalą ir jo istoriją. 

 

Apmąstykite spalvų gamą

Spalvų gama – tai dar vienas žingsnis, kurį turite apmąstyti prieš imdamiesi maisto fotografijos. Jeigu kadre bus spalvų perteklius, gali susidaryti netvarkos, sumaišties įspūdis. Tad skirkite dėmesio ir apgalvokite: kokios spalvos bus jūsų patiekalas, kokie indai dera su šia spalva, koks bus fonas.

Jaučiatės pasimetęs? Prisiminkite pagrindines spalvų derinimo schemas. Tarpusavyje visada gerai atrodys monochrominiai atspalviai. Tokia nuotrauka kurs švaros, preciziškumo įspūdį. Tiesa, monochrominės spalvos kadre gali atrodyti ir šiek tiek nuobodžiai, todėl nepabijokite eksperimentuoti: įtraukite skirtingus tos pačios spalvos atspalvius – nuo šviesiausių iki tamsiausių.

Kitas spalvų derinimo būdas – panašios spalvos. Internete susiraskite spalvų ratą ir išsirinkite tris spalvas, kurios šiame rate yra viena šalia kitos. Pavyzdžiui: raudona, oranžinė ir geltona. Naudodami panašias spalvas, nesuklysite, o tokia nuotrauka atrodys turinti daug gyvybės.

Paskutinis spalvų derinimo būdas – priešingos spalvos. Vėlgi, šioje vietoje prireiks spalvų rato. Raudona ir žalia, mėlyna ir oranžinė, violetinė ir geltona – tai yra priešingų spalvų pavyzdžiai. Ką tai reiškia? Ogi tai, jog oranžinis moliūgų pyragas puikiai atrodys melsvos spalvos keramikinėje lėkštelėje. O žalioms salotoms cinkelį suteiks raudonos granatų sėklos. Toks spalvų derinimas reikalauja drąsos, tačiau pasikartosime – tik bandydami atrasite maisto fotografijos stilių, kuris jums priimtiniausias.

 

Numatykite fotosesijos laiką iš anksto

Fotosesija, kai įamžinami daiktai, gali trukti kone amžinybę. Tačiau maisto fotografija, šiuo klausimu, kiek specifiška: salotos vysta, ledai tirpsta, vaisiai ruduoja, purūs pyragai sukrenta... Dėl šios priežasties maisto fotografas turi būti itin gudrus – iš anksto įsivertinti, per kiek laiko patiekalas nepakeis išvaizdos ir bus tinkamas nuotraukai.

Pirmiausia pasiruoškite „studiją“ – susidėliokite rekvizitus, įsivertinkite šviesos šaltinį. Tada atsineškite patiekalą ir stenkitės jį amžinti per iš anksto numatytą laiką. Žinome, jog pasakyti lengviau nei įgyvendinti. Akivaizdu – tam reikia praktikos. Tačiau esame tikri, jog su laiku išmoksite ne tik įsivertinti, per kiek laiko patiekalas pakeis išvaizdą, tačiau ir užfiksuoti jį geriausioje būklėje. Sėkmės!