Pastaruoju metu viso pasaulio restoranai, barai, kavinės juda link vienodų tendencijų: sezoniškumas, vietinių ūkininkų produkcija, kūrybiškumas, geras skonis. Nepaisant to, ar restoranas yra „baltos staltiesės“ kategorijos ir turi krūvas pasaulinio lygio įvertinimų, ar tai tiesiog mažytė užkandinė, kurioje tiekiamas kokybiškas maistas, tačiau aprašytos tendencijos sieja tokius restoranus lyg nepertraukiama gija ir šių abiejų rūšių restoranai gali turėti vienodą „Michelin“ žvaigždžių skaičių. Taip sukuriama tikroji kokybė ir vertė, o ne tik dailus fasadas. Kaip „Michelin“, taip ir daugelis kitų pasaulinių restoranų vertinimo sistemų vis dažniau atsigręžia į šias vertybes ir geriausiųjų sąrašas tampa žymiai įdomesnis, o gal net... geresnis.
PIGIAUSI PASAULIO „MICHELIN“ ĮVERTINTI RESTORANAI
„L'Agapé“, Paryžius (viena „Michelin“ žvaigždė)
„L'Agapé“ – žymus Paryžiaus ir vienas pigiausių „Michelin“ restoranų pasaulyje. Prancūziška virtuvė – tai viena esminių asociacijų, susijusi su „Michelin“ gido skiriamais įvertinimais. Prancūzija pirmauja pasaulyje, turėdama daugiausiai restoranų, kurie yra įvertinti 3 „Michelin“ žvaigždėmis. Kad ir kaip neįtikėtina atrodytų, tačiau Paryžiuje, kur restoranai yra brangiausi ir prašmatniausi visame pasaulyje, galima rasti vieną pigiausių pasaulyje „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų restoranų, kuris savo gaminamo maisto skoniu ir kokybe nenusileidžia brangesniesiems „kolegoms“. Šio restorano šilta atmosfera, jauki, mėnulio apšvietimą primenanti aplinka, stalai, dengti elegantiškomis staltiesėmis, paperka kiekvieną apsilankiusįjį.
„L'Agapé“ virtuvėje gaminama iš sezoninių produktų, kiekvienas patiekalas, kuris patiekiamas restorane – aromatingas, išsaugantis savo klasikinį skonį ir eleganciją.
Dabartinis restorano šefas, japonas Toshitaka Omiya atstovauja prancūzišką virtuvę, kurios demonstravimui renkasi sezoninius maisto produktus. Šefo kulinarinės kūrybos bruožas – tradicinių patiekalų receptų pristatymas, pasitelkiant įvairias naujas variacijas, kur karaliauja sezoniškumas. Dar nebandėte sultinyje apvirto foie gras su daržovėmis, patiekamo su argano lapais ir imbieru? Jūs tai galite išbandyti tik „L'Agapé“. Desertui – firminis „L'Agapé“ konditerės Rikako Kobayashi (taip pat kilusi iš Japonijos) yuzu – citrusinių vaisių suflė užburia gomurį. O prie patiekalų padėti išsirinkti vyną geriau prašykite padavėją – restorano vyno rūsys talpina daugiau kaip šešis šimtus vyno rūšių.
„L'Agapé“ siūlo išbandyti tradicinius keturių ir aštuonių patiekalų meniu. Keturių patiekalų pietūs tekainuoja 35 eurus. Didysis 8 patiekalų meniu nuolat keičiasi („carte blanche“ – pats šefas kasdien parenka patiekalus, priklausomai nuo to, kokius tą dieną turi šviežiausius produktus). Tokia vakarienė kainuoja tik 120 eurų, o tai – 15 eurų už vieną patiekalą „Michelin“ restorane.
„L'Atelier Joël Robuchon“, Paryžius (dvi „Michelin“ žvaigždės)
Skamba neįtikėtinai, tačiau tai tiesa – šefo-superžvaigždės Joel Robuchon siūlomi patiekalai Paryžiaus restorane, įvertintame dviem iš trijų „Michelin“ žvaigždžių, yra biudžetinio tipo. Varomasis šio restorano arkliukas – dvylikos patiekalų vakarienė, kuri kainuos 175 eurus arba 18 eurų už patiekalą. Nors kaina yra pakankamai nedidelė, tačiau maistas šiame restorane pripažįstamas kaip vienas geriausių visoje Prancūzijoje.
„L'Astrance“, Paryžius (trys „Michelin“ žvaigždės)
Šis restoranas išsiskiria dviem dalykais: pirmiausia, prieš ateidamas čia valgyti, niekada iš anksto nežinosi, ką valgysi. „L'Astrance“ neturi jokio degustacinio, pietų ar a la carte meniu, todėl viskas, ką gausite apsilankęs šiame restorane, bus unikalu ir tik tą kartą. Restorano šefas Pascal Barbot, pasitelkęs savo įkvėpimą gamins tai, kas tą dieną jam atrodys, jog turėtų būti skanu. Turint omenyje tris „Michelin“ žvaigždes, restorane neįtikėtinai draugiškos kainos: trijų patiekalų meniu kaina – 70 eurų.
„Tim Ho Wan“, Honkongas (viena „Michelin“ žvaigždė)
„Tim Ho Wan“ – pigiausias „Michelin“ žvaigždėmis įvertintas restoranas pasaulyje. Pigiausias ir geriausias – tai ne reklaminis šūkis, todėl drąsiai galime teigti, kad kaina – tai dar ne viskas.
Šio restorano šefas praeityje metė maisto ruošimą prašmatniuose banketuose ir susikoncentravo į paprasto, tačiau skanaus ir kokybiško maisto, kuris būtų prieinamas visiems žmonėms už nedidelę kainą, ruošimą. „Tim Ho Wan“ – tai ne vienintelis restoranas Honkonge, bet restoranų tinklas, o patys restoranai išsibarstę Singapūre, Sidnėjuje ir kitur. Restoranų tinklas išsiplėtė greitai, nes net trys iš penkių šio tinklo restoranų yra reitinguoti „Michelin“ žvaigždėmis, tačiau dėl to jie nėra praradę savo pigiausio „Michelin“ restorano vardo.
Pirmasis ir pagrindinis restorano pastatas puikiai dera ir kuklumu neišsiskiria iš kitų pastatų paprastame, sename pramoniniame rajone. Gatvė, kurioje yra šis restoranas, per pietus tampa viena judriausių gatvių, kurią išjudina eiliniai darbininkai.
Esminis šio restorano kainodaros principas – nekelti kainų. Pirmoji vieta, kurioje buvo įsikūręs šio tinklo restoranas, buvo uždaryta, kadangi buvo pakelta patalpų nuomos kaina, o savininkai nenorėjo kelti patiekalų kainų, todėl tiesiog atidarė restoraną kitoje, pigesnėje vietoje. Restorano savininko paklausus, kodėl jie nekelia kainų, jis atsakė, kad, jeigu taip padarytų, tai būtų galima laikyti nusižengimu savo taisyklėms, todėl geriau jie užsidarys ir išsikraustys nei pakels kainas. Kituose prabangiuose restoranuose galima nusipirkti vieną patiekalą už visų „Tim Ho Wan“ restorane esančių patiekalų kainą, tačiau to šefas ir siekia – naudojant aukščiausios kokybės produktus gaminti aukščiausios klasės maistą ir padaryti jį prieinamą tiems, kurie negali sau leisti lankytis prabangiuose „Michelin“ restoranuose.
Visas maistas gaminamas šviežiai, tik gavus užsakymą. Nors meniu nėra inovatoriškas ar ypatingai įdomus, bet savo kokybe ir skoniu pralenkia daugelį restoranų.
Restorane gaminami dim sum, kas išvertus reiškia „dalelė širdies“ (pats restoranas save pristato kaip „Michelin Dim Sum“). Dim Sum – tai „vieno kąsnio“ patiekalai, tradiciškai serviruojami mažose lėkštutėse ar patiekiami mažuose maisto garinimo krepšeliuose. Tradiciniai dim sum priešpiečiai: ryžių makaronai ir/ar koldūnai su įvairiais priedais: mėsa, jūros gėrybėmis, daržovėmis, bandelėmis, šonkauliukais ir kt.
„Tim Ho Wan“ restorano firminiai patiekalai – garintos bandelės su barbekiu kiauliena, garintas kiaušinių desertas. „Tim Ho Wan“ taip pat siūlo makaronų suktinukus su barbekiu kiauliena, su krevetėmis, jautiena, juodaisiais pipirais ar su pačiu įspūdingiausiu įdaru – kiaulės kepenimis. Čia galima paragauti ir kitų įdomesnių dim sum – vištienos kojelių, kiaulienos šonkauliukų su juodujų pupelių padažu, koldūnų, įdarytų česnakais, grybais, špinatais.
„Onyx“, Vengrija (viena „Michelin“ žvaigždė, 17 Gault Millau taškų)
Nuo pat tos dienos, kai atsidarė šis restoranas, visos čia dirbančios komandos pagrindinis tikslas buvo, kad ši vieta pasiektų tarptautinių restoranų standartų atitikmenį ir nenusileistų kitiems aukšto lygio restoranams Vengrijoje bei tarptautinėje arenoje. Visas kolektyvas investavo daug laiko ir energijos ieškant ir atrenkant geriausius vietinius produktus bei kuriant meniu koncepciją. Rezultatas? Evoliucinis tradicinės vengrų virtuvės meniu, kur tradicinės receptūros derinamos su naujausiomis technologijomis, o maisto ruošimui ir pristatymui naudojamos modernizuotos tradicinės vengriškos virtuvės.
Kaip ir daugelis kitų prabangių restoranų, „Onyx“ yra numatęs aprangos kodą – „smart casual“. Restoranas laikosi griežtos nerūkymo politikos, nes tabako kvapas sutrikdo mėgavimąsi maisto skonių ir kvapų harmonija. Restoranas neslepia, kad į šią vietą geriau nesivesti vaikų, nes lankytojai negalės visiškai atsiduoti maisto mėgavimuisi. Restorano virtuvės komanda didžiuojasi kone viską gamindami patys: čia pat kepama bulvių, česnakų duona, konditeriniais gaminiais ir kt.
„Onyx“ išskirtiniu dėmesiu lepina lankytojus: kiekvienas apsilankęs gauna dovanų firminę restorano dėžutę su desertu viduje.
Tuo tarpu lankytojai, atsiliepdami apie restoraną, teigia, jog šio restorano patiekalų kainos, palyginus su kitų „Michelin“ restoranų kainomis, yra juokingos.
Restorane siūlomi du degustaciniai meniu: 6 patiekalų už 94 eurus ir 8 patiekalų už 104 eurus. Pirmajame meniu rasite buivolo filė su juodosiomis gelteklėmis ir burokėliais, žąsų kepenėles su dygiosiomis slyvomis ir restorane kepta duona, paliją su moliūgais ir jogurto padažu, guliašą, stirnieną su juoduoju pudingu, Jeruzalės artišoku (topinambais), tradicinį, tačiau modernizuotą vengrišką desertą „Somló sponge cake“ (biskvitinis pyragas su romu, vanilės kremu ir šokolado sirupu).
Didysis degustacinis meniu siūlo marinuotą tuną su jaučių uodegos sriuba ir saldžiaisiais svogūnais, eršketų ikrus su žiediniais kopūstais ir lydytu sviestu, antieną su smulkintomis kepenėlėmis ir kopūstais, keptas krevetes su mangu ir imbieru, gaidžio sriubą ir kimštus makaronus su daržovėmis, Kobe jautienos troškinį su sviestiniais makaronais ir marinuotomis paprikomis, moliūgą su aguonų sėklomis ir vanile, šokoladą su žemės riešutais ir spragėsiais.
Kas sieja visus šiuos restoranus? Nieko stulbinančiai įmantraus – aukščiausios kokybės sezoniniai produktai, nedidelė kaina ir garbingas požiūris į lankytoją. Tiesiog sudėkite viską kartu ir gausite „Michelin“ žvaigždes.