Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kokia kava tinka jūsų kavos aparatui?

2025-09-04
Опубликовать вашу статью

Ar esate stipriosios espresso kavos mėgėjai? O gal jūsų favoritė – švelnioji filtrinė kava? Ar vis tik jus žavi kavos kapsulių skonių įvairovė? Nepaisant to, kokia kava yra jūsų mėgstamiausia, labai svarbu žinoti, kaip tobulą kavos puodelį namuose paruošti. O tai pavyks tik tuomet, kai tiksliai išsiaiškinsite, kokiomis savybėmis turi pasižymėti jūsų kavos aparatui tinkamiausia kava.

Skirtingiems kavos aparatams – skirtinga kava

Šiuo metu tiek kavos, tiek kavos aparatų pasiūla yra didžiulė. Tačiau manyti, kad visa kava tinka jūsų turimam kavos ruošimo prietaisui yra klaidinga. Akcentuojama, kad kiekvieno tobulo kavos puodelio paruošimas prasideda nuo namuose veikiančio kavos aparato ir pasirinktos kavos harmonijos. Renkantis tinkamiausią kavą savo kavos aparatui, visų pirma,  reikia žinoti, jog skaniausia kava gaminama tik iš šviežių pupelių. Kokybiškos kavos pupelės pasižymi aukštesniu šviežumo ir skonio sudėtingumo lygiu. Tad sumalus pupeles kaskart prieš ruošiant kavą, užtikrinamas gyvybingesnis, skanesnis ir aromatingesnis kavos puodelis. Be to, jog kavos pupelės turi būti šviežios ir kokybiškos, taip pat svarbu jų skrudinimo ir malimo lygis, tinkantis naudojamam kavos aparatui. Čia ir paaiškėja, jog žinojimas, kokią konkrečiai kavą pasirinkti ir kaip ją sumalti yra labai svarbu, norint mėgautis pačiu skaniausiu kavos puodeliu.

Savybės, kuriomis pasižymi espresso kava

Espresso kavos mėgėjai dažniausiai namuose naudoja pusiau automatinius arba automatinius kavos aparatus. Tiek pusiau automatiniai, dar vadinami espresso kavos aparatais, tiek automatiniai kavos aparatai naudoja espresso metodui reikalingą spaudimą, tad to rezultatas – stipri, koncentruota espresso kava, pamėgta ir vertinama dėl sodraus, tvirto skonio. Tačiau, kad espresso kava, paruošta šiais kavos aparatais, išties pamalonintų tik geriausiais skoniais, ji turi pasižymėti tam tikromis savybėmis.

  • Žodis „espresso“. Kava, kuri gali suteikti maloniausio skonio espresso puodelį, dažnai ženklinama žodžiu „espresso“. Būtent šis žodis ant pakuotės yra itin aiškus ir teisingas kelrodis, nurodantis, jog kava puikiai tiks pusiau automatiniam ar automatiniam aparatui.

  • Tamsesnis skrudinimas. Kita svarbi savybė – skrudinimo lygis. Geriausius espresso skonius leidžia pajusti vidutiniškai arba tamsiau skrudintos kavos pupelės, pasižyminčios drąsiais, sodriais skoniais ir mažesniu rūgštingumu. Akcentuojama, jog intensyvus espresso kavos aparatų ekstrahavimo procesas itin harmoningai papildo tamsesnį skrudinimą, ko dėka paruošiama sodri, kreminės tekstūros kava.

  • Smulkesnis malimas. Norint mėgautis skania espresso kava, labai svarbu pasirinkti tinkamą malimo rupumą. Kadangi espresso kavos aparatai kavą paruošia per itin trumpą laiką, geriausias skonines bei aromatines savybes pavyks išgauti naudojant smulkiai sumaltas kavos pupeles. Pakankamai smulkiai sumalta kava bus sodri bei maloniai stipri.  Tačiau malant kavos pupeles negalima persistengti, nes itin smulkiai sumalta kava gali neleisti vandeniui prabėgti. Na, o jei vis tik pasikliausite stambesniu malimu, tuomet espresso kavos puodelis gali nuvilti vandeningu, per lengvu skoniu.

Paveikslėlis sugeneruotas DI

Kuo išskirtinė filtrinė kava?

Švelnesnės kavos mėgėjų tarpe yra itin populiarūs filtriniai kavos aparatai. Šių kavos aparatų dėka be didelio vargo ir pastangų paruošiamas lengvos tekstūros, mažai rūgštingumo turintis, niuansuotais skoniais pasižymintis kavos puodelis. Unikali filtrinių kavos aparatų savybė yra ta, jog beruošiant kavą, jie palaiko ilgesnį kavos ir vandens kontaktą, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamas kavos pupeles, kurios išsaugotų savo skonines savybes ir geriausiai jas atskleistų jau paruoštame kavos puodelyje.

  • Šviesesnis skrudinimas. Tam, kad paruošta filtrinė kava būtų tobula rekomenduojama naudoti vidutinio arba šviesesnio skrudinimo kavos pupeles. Labai dažnai šviesesnio skrudinimo kava apibūdinama kaip gaivaus vaisinio ar gėlių skonio, todėl iš tokių pupelių pagamintas kavos puodelis yra sudėtingesnis su ryškesniais, vaisiškesniais skoniais, ko ir trokšta daugelis filtrinės kavos gerbėjų.

  • Stambesnis malimas. Ruošiant kavą filtriniu kavos aparatu, geriausiai tinka vidutinio arba stambesnio malimo kava. Idealiausia, jei sumaltų pupelių konsistencija bus panaši į rupų smėlį arba jūros druską. Jei kavos pupeles sumalsite per smulkiai, rizikuojate prarasti ryškias skonines natas, kurios būdingos filtrinei kavai. Be to, kava gali įgauti nemalonų, per daug kartų ar rūgštų skonį.

Be aptarto skrudinimo ir malimo lygio, labai dažnai ant kavos pupelių ar maltos kavos pakuotės galima rasti aprašymą, nurodantį, kad kava yra tinkama filtriniams kavos aparatams. Radus tokį aprašymą galima drąsiai leistis į išskirtinių filtrinės kavos skonių kelionę.

Ką svarbu žinoti apie kavos kapsules?

Šiuolaikiniame kavos pasaulyje yra patenkinami visų poreikiai, įskaitant ir tų, kurie ieško greičiausių bei patogiausių būdų pasimėgauti gardžiu kavos puodeliu. Tad nenuostabu, jog būtent kapsuliniai kavos aparatai tampa sparčiai populiarėjančiu pasirinkimu. Kapsuliniai kavos aparatai iš kitų kavos ruošimo prietaisų išsiskiria tuo, jog labai greitai paruošia bet kokį mėgstamą kavos gėrimą – įnoringąjį espresso, švelnesnę juodą kavą, latte, cappuccino ir daugelį kitų. Pakanka įdėti pasirinktą kavos kapsulę, paspausti mygtuką ir netrukus pasklinda pamėgtos kavos aromatas. Tačiau net ir naudojantis funkcionaliuoju kapsuliniu kavos aparatu, reikia būti susipažinus su tam tikrais kavos pasirinkimais.

  • Konkrečios kapsulės – konkretiems receptams. Norint mėgautis tobula kapsuline kava, svarbu atidžiai susipažinti su pasirinktų kavos kapsulių aprašymu. Ant pakuotės esančiame aprašyme kavos kapsulių gamintojai nurodo, kokiam kavos receptui sukurtos konkrečios kapsulės, taip pat, koks kiekis vandens turėtų būti pasirinktas, norint išgauti geriausius, tam receptui būdingus skonius. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad skirtingiems receptams skirtose kapsulėse esanti kava yra skirtinga. Skiriasi kavų mišinio sudėtis, kilmė, kavos kiekis kapsulėje. Vieniems receptams naudojama espresso kava, kuri sumalta smulkiau ir skirta tirštesniam, kartesniam skoniui. Kitiems receptams kava sumalta stambiau – švelnesnei ir vaisiškesnei juodai ar lungo kavai. Espresso kavos kapsulės dažniausiai yra intensyvesnio skonio ir patenkina espresso mėgėjų poreikius, o lungo kapsulės pasižymi švelnesniais skoniais ir įtinka juodos kavos gerbėjams.

  • Viena kavos kapsulė arba dvi. Pieniškų kavų mėgėjams kavos kapsulės suteikia galimybę mėgautis pačiais įvairiausiais skoniais – latte macchiato, cappuccino ir kt. Vis tik renkantis kavos kapsules su pienu reikia žinoti, jog pieno milteliai gali būti sumaišyti vienoje kapsulėje su tirpia kava arba pateikiami atskirose kapsulėse. Kai pieno dalis yra atskiroje kapsulėje, kavos ruošimas vyksta per du etapus – vieną kartą daroma kava, per kitą – pienas. Ar nuo to nukenčia kavos skonis? Ne. Tačiau laiko atžvilgiu, kava ruošiama šiek tiek ilgiau.

Iliustratyvi nuotrauka (pexels.com)

Kavos pasirinkimą diktuoja skonis

Nors labai svarbu, kad kavos aparatas harmoningai derėtų su kavos pasirinkimu, tačiau negalima pamiršti ir asmeninių skonio pageidavimų. Tiek tamsesnio skrudinimo espresso kava, tiek šviesesnio skrudinimo filtrinė kava gali būti skirtingų skonių – šokolado, riešutų, saldžios karamelės, džiovintų vaisių ir daugelio kitų. Todėl nepamirškite atsižvelgti į šiuos kavos skonių niuansus tam, kad labiausiai pamalonintumėte savo gomurį.

Santrauka

  • Tobulam kavos puodeliui reikia suderinti aparatą su šviežiomis, tinkamai skrudintomis ir sumaltomis pupelėmis.

  • Espresso aparatams tinka tamsiau skrudintos, smulkiai maltos pupelės.

  • Filtriniams aparatams – šviesiau skrudintos, stambiau maltos pupelės.

  • Kapsuliniams aparatams – kapsulės parenkamos pagal kavos tipą ir receptą.