Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Kinijoje“ - subtili prabanga ir daugiau nei 300 įsimintinų skonių (Vilnius)

2004-07-19
Опубликовать вашу статью

Siekta autentikos net atmosferoje
„Laikai, kai svečių dėmesio pakako net mažiausiam kinų virtuvės restoranui, praėjo. Pamėgusieji kiniškus valgius pradėjo dairytis išskirtinio serviravimo, prabangesnės aplinkos", - sako penktąjį restoraną drauge su žmona Jūrate Vilniuje atidaręs Lidžiunas Vangas.

Įrenginėdami „Kiniją“ sutuoktiniai siekė sukurti kuo autentiškesnį interjerą. Specialiai šiam restoranui Kinijoje buvo užsakyti specifinio dizaino baldai, tradicinį kinišką namų stogą imituojanti baro konstrukcija, paveikslai, kitos interjero puošmenos. Savitą vietą restorane rado ir širdžiai mielos Vangų šeimos relikvijos – besišypsanti Budos skulptūrėlė, iš kelionių parsigabenti rankų darbo suvenyrai, iš medžio masyvo nagingų meistrų išdrožti dekoratyviniai arbatos staleliai.

Kinijoje, pasak L. Vango įrenginėjami dideli restoranai, turintys daugybe mažesnių ir didesnių salių, - svečiai, ateinantys draugijomis ir šeimomis, mėgsta vaišintis intymesnėje, uždaresnėje aplinkoje. Tokios atmosferos „Kinijoje“ siekta stalelius atskiriant ažūrinėmis pertvaromis su laime nešančiais simboliais, tradicinėmis kiniškomis širmomis. 70 vietų restorane kiekvienas svečias ras patinkantį kampelį: ant minkštasuolio, įmantraus krėslo, prie stačiakampio ar apvalaus stalelio su besisukančiu paviršiumi.

Autentiškumo šiai vietai suteikia ir iš Kinijos atvežti indai, tarp kurių yra prieskoninės ir net speciali atributika ryžių degtinei. Ji turi būti geriama šilta, tad taurelė yra patiekiama indelyje su karštu vandeniu ir dangteliu. Beje, kol kas restorane siūloma tik japoniškos sakės (100 g - 11 Lt), taip pat čia galima paragauti Čekijoje gaminamo japoniško alaus (buteliukas – 6 Lt). Vis dėlto laikas, kai kinų restoranuose bus tradicinių tauriųjų šios virtuvės gėrimų, kaip tikisi „Kinijos“ šeimininkai, jau ne už kalnų.

Šiaurės Kinijos skanėstai
L.Vangas prisimena, jog 300 patiekalų valgiaraštis, siūlytas prieš 4 metus Algirdo gatvėje atidarytame restorane „Pekinas“, buvo retenybė. Dabar tokia pasiūla nebenustebinsi, - restoranų, pasiekusių 300 patiekalų ribą Vilniuje - ne vienas.

Pagal kinų gastronomijos tradicijas naudojant galybę prieskonių ir padažų, su vienodais mėsos, žuvies ar jūrų gėrybių produktais galima sukurti neribotą įvairovę. Kitas dalykas, pasak „Kinijos“ vadovo, rasti skonių paletę, kuri būtų priimtina atitinkamos šalies žmonėms. Tai, kaip priduria Jūratė Vang, įmanoma tik ten, kur darbuojasi aukštos kvalifikacijos virėjai. Net ir tikriems kinų virtuvės magams Lietuvoje pirmiausiai reikia išmokti patiekalų adaptacijos subtilybių.

Lietuvos gyventojams, kaip aiškina ponia Jūratė, labiausiai priimtini mažiau aštrūs šiaurinės Kinijos valgiai. Šioje šalyje yra vietų, kuriose naudojama itin daug acto, o pavyzdžiui, Pietų Kinijos skanėstai mums būtų „neįkandami“ ir dėl egzotiškų komponentų, ir dėl aukštų kainų.

Vasarą, kai norisi kuo lengvesnio ir gaivesnio maisto, racionui paįvairinti neriebūs kinų patiekalai bus kaip tik. „Kinijoje“ kasdien galima rinktis 19 rūšių salotų (8-28 Lt), net 20 patiekalų su daržovėmis ar grybais (9,80-29 Lt). Dešimtimis skirtingų būdų čia ruošiami karštieji kiaulienos (17,70-30 Lt), jautienos (19,90-27 Lt), avienos (29-38 Lt), triušienos (25-38 Lt), vištienos (18,80-29 Lt), antienos (28,90-96 Lt), kalakutienos (24-32 Lt) patiekalai.

Nors lietuviai, kaip pastebėjo L. Vangas, dažniausiai restorane renkasi saldžiarūgščio skonio patiekalus, tarp žuvies skanėstų (18,90-69 Lt) jie ras autorinės receptūros keturių skonių karpį. Egzotikos mėgėjams verta išstudijuoti jūros gėrybių sąrašus (19-83 Lt), paskanauti sraigių (19 Lt) ar keturiais būdais kepamų varlių šlaunelių (32-39 Lt).

Prieš mėnesį restorano lankytojams pasiūlyta naujų valgių su sepijomis (22-26 Lt), strutiena (32-38 Lt). 30 naujų pavadinimų papildytas saldžiųjų patiekalų skyrelis, kuriame įrašyti specialioje tešloje kepami „snieginiai“ bei meduje virti vaisiai ir uogos (14-28 Lt).

Ramunė Žukauskienė
„Laisvalaikio“ informacija:
http://laisvalaikio.meniu.lt