Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kada negali sustoti darbas?

2014-06-27
Опубликовать вашу статью

Atšaldytų gėrimų ir klubinė kultūra Lietuvoje jau gyvuoja daugiau nei 20 metų, o šiuolaikinis restoranų verslas jau pamiršo tuos laikus, kai alus buvo per šiltas, o kava per vėsi, tad galima įvertinti daugelį klaidų, kurias restoranų verslo žmonės vis dar daro, arba pasimokyti iš pranašesnių verslininkų, kurie iš savo klaidų išties pasimokė tik vieną kartą.
Šaldymo įrangos spektras labai platus – nuo elementarių ar sudėtingų šaldytuvų bei oro ir vandens šaldytuvų iki klasikinių ledo kubelių generatorių. Visų šių gaminių tikslas – pagerinti Jūsų verslą ir klientų gyvenimą. Ledo kubelių generatoriai yra universaliausias šaldymo produktas, kadangi ledo kubelius galima panaudoti plačiau, nei, pavyzdžiui, tik šaldytas ledo drožles, smulkintą ledą ar pan., todėl tai yra populiariausias gaminys HoReCa sferoje. Tačiau tinkamai pasirinkti sudėtinga ir dažnai neišvengiama klaidų, kurios kainuoja brangiai.


Kokios gi klaidos dažniausiai daromos restoranų versle?

  • Visų pirma, retas restoranų verslas gali numatyti reikalingą įrangos našumą – pasirenkami modeliai pagal kainą, bet ne pagal galią (pastaroji laikui bėgant tampa esmine). Kai užplūsta klientai, vienintelis sprendimas – klientas turi žymiai ilgiau laukti elementaraus produkto.
  • Ilgaamžiškumas. Renkantis įrangą labai dažnai nepagalvojama apie tai, ką daryti, kai ji suges, arba kokios yra jos techninio aptarnavimo galimybės (tiesa, pastaruoju metu Lietuvoje vis mažėja įrangos be garantijos, tačiau savininkas vis vien apie tai daug negalvoja, o kartais net išvežti įrangos techniniam garantiniam remontui nėra laiko ir galimybių – jos reikia čia ir dabar!). Kiek turi tarnauti įranga – 1 metus, 2 metus ar bent jau 5 metus? O gal 10 metų? Juk kuo ilgiau – tuo mažiau sutrikimų versle. Prisiminkime chrestomatinį posakį: „Nesame tokie turtingi, kad pirktume pigius daiktus“ (tokius, kurie greitai sugenda, susidėvi). Siūlytume papildyti šį posakį dar ir tokiu: „Neturime tiek laiko, kad spręstume įkyrias problemas“.
  • Nežinojimas arba nenorėjimas žinoti, bet atsakomybės perkėlimas personalui. Nesigilinama į technines charakteristikas ir net funkcionalumą, svarbiausia, kad įranga „veiktų“ – tarkime, gamintų ledo kubelius (savininkui sunku įsigilinti į įvairius šaldymo technikos niuansus, nes jam reikia suvaldyti daug kitos informacijos, todėl atsakomybė skiriama barmenui arba virtuvės vadovui. Tai nėra blogas būdas, tačiau ir šie darbuotojai ne visada tinkamai kvalifikuoti, kas Lietuvoje gan dažna, ir jie tikrai neprisiims atsakomybės už verslo ateitį, t. y. strategiją 5 ir daugiau metų…). Reikia patikimesnės įrangos už darbuotojus!
  • Elektros sąnaudos! Vis dažniau keliamas klausimas restoranų versle – kokią gi kasmėnesinių išlaidų dalį sudaro elektros sąnaudos (pinigais). Kartais net 25 proc., o tai milžiniškos ir nepagrįstos išlaidos. Dar įdomiau – kiek per pastaruosius metus pasikeitė elektros kainos ir kaip jos dar pasikeis per artimiausius, kad ir 5 metus? Neaišku, bet tikrai nemažės, o ko gero didės.
  • Higiena ir klientų sveikata! Labai keistas klausimas – juk visos visuomeninio maitinimo ir pramogų įstaigos privalo laikytis higienos taisyklių, tačiau retas susimąsto, kad ledo generatoriai, kaip ir visa virtuvės ar baro įranga – potenciali bakterijų „veisykla“. Dažnai savininkas, pastatęs ledo generatorių visai pamiršta priežiūrą ir valymą, todėl padėtis, kalbant apie nešvarą, tampa dar prastesnė (galima palyginti net su vandens tarša unitaze!). Ir tik mažuma naudoja tinkamas dezinfekcijos priemones, vandens filtrus...
  • Tylumas prieš triukšmingumą. Ar norite virtuvės ar baro, kuriame reikia garsiai kalbėtis ir kentėti dėl per didelio įrangos triukšmo, ar norite komfortiškos, kiek tik įmanoma tylesnės darbo ir kūrybos aplinkos? Kodėl apie tai nemąstoma, pasirenkant įrangą? Gal todėl, kad ne savininkui tenka dirbti prie baro ar virtuvėje...
  • Atsakomybės / aplinkosaugos politika. Vis dažniau tiekėjai, o ir restoranai pradeda mąstyti apie savo veiklos neigiamą poveikį aplinkai. Netrukus vartotojai jau reikalaus iš restoranų atsakomybės politikos ir konkrečių veiksmų aplinkosaugos ir darnios visuomenės labui. Apie tai, kur būsime rytoj, reikia mąstyti šiandien!


Kas gali padėti išspręsti šias potencialias problemas?
Keli, mūsų manymu, reikšmingiausi objektyvūs faktoriai, padedantys tinkamai įvertinti pasirenkamo gaminio modelį – tai: a) gamintojo patirtis (dar žinoma kaip „know-how“), b) gaminio funkcionalumas, c) gaminio patikimumas ir d) operatyvaus aptarnavimo galimybė (net jei prietaisas veikia be priekaištų, nutinka ir taip, kad jis sugenda dėl žmogiškojo faktoriaus).

banner_icecube

Yra keletas gaminių, kuriuose suvienyti visi šie faktoriai ir kurių savybes verta būtų bent jau žinoti, tuomet renkantis gaminį bus šiek tiek lengviau suprasti, kas yra kas. Tai ir bus savininko ar vadovo pradžiamokslis, kokią ledo generatorių įrangą pasirinkti ir kodėl. Kaip pažangiausią pavyzdį panagrinėkime Manitowoc Ice, nes šio gamintojo pirmavimas ledo generatorių rinkoje (beje, ir dar keliose reikšmingose maisto įrangos sferose) padarė šią bendrovę patikima kompanija bei lyderiu šioje srityje, todėl verta susipažinti su esminiais šio gamintojo įrangos pranašumais ir argumentais.

NEO ledo generatoriaus universalumas
Našumas ir taupumas. Manitowoc NEO serijos ledo generatoriai  (šiuo metu tai populiariausia serija, turinti 4 modelius, kurie pastatomi po baru, o tai yra labai patogu) per parą pagamina nuo 59 iki 145 kg ledo kubelių (palyginus su prieš tai siūlytais modeliais, pagaminama 15 kg daugiau ledo kubelių per parą, bet sunaudojama tiek pat elektros). Papildomas našumas padeda lengviau susidoroti su netikėtu klientų antplūdžiu.
NEO taip pat lenkia ir energijos taupymo sąnaudomis. NEO oru aušinami modeliai atitinka arba viršija Energy Star V2.0 reikalavimus. Tą patį galima pasakyti apie visus Manitowoc gaminius. NEO modeliai, suvartodami 10 proc. mažiau energijos ir sutaupydami 25 proc. vandens sąnaudų, sutaupo pinigus, kurie, galima sakyti, grįžta savininkui atgal į verslą (pvz., vadovaudamiesi tik standartinėmis charakteristikomis, suvestomis Excel lentelėje, palyginome Brema CB640 su NEO U-240. Brema pagamina 65 kg per parą, NEO – 73 kg per parą. Brema sunaudoja 20 proc. daugiau elektros negu NEO, vandens – daugiau negu 30 proc.).  Paskaičiuokite 5 metų atsiperkamumą ir pranašumus patys!
Patikimumas – taip pat vienas iš NEO pranašumų: tvirta korpuso konstrukcija, laiko patikrinti, efektyvesni (įrodyta) vertikalūs garintuvai (išskirtinė Manitowoc technologija) ir gerai apgalvota modulinė konstrukcija, kuri itin patogi techniniam aptarnavimui ir priežiūrai. Dėl išimamos dėžės ir žemo profilio konstrukcijos NEO telpa visur, kur reikia.

Inteligentiška įranga! Visuotinai pripažįstamos ekrano piktogramos-mygtukai, „kalbantys“ Jūsų pasirinkta kalba, apšviesti ilgaamžių LED indikatorių. Pagrindiniai parametrai, kuriuos galite valdyti: gamybos atidėjimas numatytam laikotarpiui – 4, 12 ar 24 valandoms (leidžia gaminti ledukus, kai jų reikia, ir nešvaistyti išteklių tomis dienomis, kai Jūsų įmonė uždaryta arba atidaryta tik dalį dienos), valymas (generatorius informuoja, kada jau būtina atlikti valymo ciklą, pilnos talpos daviklis ir techninio aptarnavimo/problemų indikatorius (kuris informuoja apie galimą sutrikimą, tačiau toliau veikdamas saugiu režimu nesutrikdo restorano ar klubo darbo). Valdymo mygtukai idealiai išdėstyti pasviroje dėžės priekinėje pusėje, kad lengvai matytųsi ir juos būtų lengva aktyvuoti – nereikia pasilenkti!

neo_overachiever

Inovatyvumas. „EZ Glide“ durys pakeliamos ir pastumiamos vos keliais pirštais – šitaip ledą pasieksite, net jei kita Jūsų ranka užimta.
Pagrindinės vidaus dalys yra padengtos „AlphaSan®“, todėl jas valyti reikia rečiau.
„LuminIce®“ augimo slopintuvas sukuria „aktyvų orą“, kuris teka pro visus neuždengtus maisto zonos komponentus ir neleidžia augti mieliagrybiams, bakterijoms ir kitiems dažnai pasitaikantiems mikroorganizmams.

Manitowoc NEO ledo generatorių patogumas vartotojams iškelia šią įrangą į naują lygmenį, kadangi produkto savybės, išbandytos tiek laboratorijoje, tiek ir lauko sąlygomis, patvirtino NEO išskirtinumą. Šios serijos gaminiais Manitowoc akcentavo ir pristatė geresnę priežiūros koncepciją, ergonomiką, higieną ir našumą (supaprastinta maisto zona yra lengvai valoma, valdymo panelė atspari mechaniniam bei drėgmės poveikiui, todėl nesudaro jokių tvarkymo nepatogumų).
Geriausiu savo klasėje ledukų aparatu netampama be puikaus aptarnavimo. Tuo pasižymi ir NEO, nes turi išimamą dėžę, todėl lengva atlikti priežiūros darbus, nejudinant aparato. Dėl gerai suprojektuotos modulinės konstrukcijos NEO ledukų aparatas prižiūrimas daug lengviau ir greičiau – patirsite mažiau išlaidų, ypač pasibaigus garantiniam laikotarpiui. Taip pat apdairiai pagalvota ir apie tokius dalykus, kaip pirštais sukami varžtai, leidžiantys pasiekti komponentus nenaudojant įrankių, kad juos būtų galima greičiau išvalyti. Galiausiai, naujos konstrukcijos semtuvėlis turi patogią rankeną, kad jį būtų galima greitai ir lengvai padėti bei pasiimti.
NEO įkūnija geriausius funkcionalumo principus kartu su INDIGO modulinėmis konstrukcijomis, kad aptarnaujant ledo generatorių lengviau ir daug greičiau nei kada nors anksčiau būtų įmanoma išspręsti kilusias technines kliūtis, nestabdant įstaigos darbo. Sutaupytas laikas skambučiams ir sumažintos prastovos sutaupo pinigus Jūsų kišenėse, ir ypač po to, kai garantija jau baigėsi.
Garantija: 5 metai – ledo generatoriui, 3 metai – smulkioms detalėms.

Sotto – skaidrūs ledukai iš tylaus ir mažo įrenginio
Lietuvoje aktyviai vystantis mažųjų ar šeimos restoranėlių bei kavinių rinkai, Sotto ledo generatoriai, rodos, idealiai pritaikyti ir tinka nedideliems ledo poreikiams patenkinti. Manitowoc Sotto ledo generatoriais numatyta pagaminti sąlyginai nedidelį ledo kubelių kiekį – nuo 18 iki 80 kg ledo per parą.
Šių ledo generatorių privalumai yra panašūs kaip ir kitų modelių. Palyginus su kitų gamintojų ledo generatoriais, sumažintas triukšmas ledo generatoriaus darbo metu (mažuose restoranėliuose virtuvė ar baras dažnai yra netoli svečių salės ar net pačioje salėje), lengvai judančios saugyklos durelės – tiek į viršų, tiek į apačią.
Kaip ir visuose Manitowoc ledo generatoriuose, čia itin patogus ir paprastas išvalymas ar prieiga prie techninių mazgų – visos detalės ardomos, nenaudojant jokių įrankių, užtikrinamas lengvas priėjimas prie pačių nepasiekiamiausių vietų. Automatinė valymosi funkcija veikia be papildomo įsikišimo ir išlaidų. Dauguma ledo generatorių turi tik išjungimo/įjungimo funkciją. Įrenginiui apsinešus mineralais ir kalkėmis, reikia kviesti meistrą, mokėti papildomą mokestį, be to, generatorius išvežamas valyti. Tuo tarpu Manitowoc ledo generatoriuose yra įmontuotas specialus mygtukas, kurį paspaudus ir supylus chemines medžiagas, valymo programa išvalys net sunkiai pasiekiamas vietas nuo apnašų. Ši funkcija leis sutaupyti Jūsų pinigus, išleidžiamus kasmetiniam įrangos valymui, taip pat nesukels galvos skausmo, kur gauti ledo, kol generatorių valys prižiūrinti bendrovė.
Oro padavimas ir atidavimas vyksta iš priekio, tad visada būsite užtikrinti, kad ledo generatorius „neuždus“; jį galite užstatyti, nereikia skylių balduose.

new_sotto_ice_machine
Sotto modeliai patikrinti itin ekstremaliomis sąlygomis – iki 40°C laipsnių gamina ledą be priekaištų ir sutrikimų (testavimo metu generatorius dirbo prie 45°C laipsnių). Be to, Sotto oro filtras, kuris patogiai ir greitai išvalomas, gerai apsaugo kondensatorių nuo pūkų, dulkių ir riebalų. Sotto garantija yra 2 metai.

Manitowoc Indigo serijos ledo generatoriai – itin našiam darbui

Indigo serijos ledo generatoriai per parą pagamina nuo 130 kg iki daugiau nei 800 kg ledo. Šie ledo generatoriai yra moduliniai – t. y., galima išsirinkti, kokio tūrio ledo talpyklos reikia vartotojui (priklausomai nuo reikalingo vienu metu ledo kiekio).

Paskirtis ir panaudojimas. Patentuota Indigo serijos Intelligent Diagnostics™ sistema niekada nemiega – stebi aparato būklę, operatyviai diagnozuoja kilusias problemas ir įspėja apie ledukų pasibaigimą. Diagnostiniai duomenys pateikiami lengvai įskaitomame, šviečiančiame ekrane.
Valdymo skydeliu galėsite: programuoti gamybą pagal dienos meto poreikius, optimizuoti energijos ir vandens suvartojimą, gauti diagnostinius duomenis ir aptarnavimo informaciją. Inovatyvi akustinė sistema matuoja ledukų sienelių storį, kad visi jie būtų vienodos formos.
Lengvai prieinamas valymui vidus, išimamas vandens paskirstymo vamzdis, atveriamos durelės užtikrina, kad Jūsų ledas būtų šviežiausias ir skaidriausias. Nerūdijančio plieno paviršius ypač atsparus korozijai, ant jo nelieka pirštų atspaudų ir purvo.
Manitowoc garsėja kaip energiją taupančių aparatų gamintojas. Ledukų gaminimo ciklai spartesni, todėl energijos suvartojama mažiau.

controlpanel_closeup
Kaip ir kiti Manitowoc gaminiai, pasižymintys ergonomika ir patikimumu, šios serijos gaminiai pritaikyti itin didelės apkrovos ir didelio našumo reikalaujantiems objektams: net iki 33 proc. mažesnės elektros energijos ir iki 20 proc. mažesnės vandens sąnaudos, palyginti su kitų gamintojų siūlomais ledo generatoriais. Šis privalumas padeda sutaupyti ne vieną tūkstantį litų per keletą metų. LCD ekranas leidžia valdyti ir programuoti įrenginį. Pavyzdžiui, galima nustatyti funkciją, kad darbo dienomis būtų gaminama 50 kg ledukų, o savaitgalį – 300 kg. Tokiu būdu dar labiau sumažinamos išlaidos ir optimizuojamos apkrovos.
Automatinis valymas – kaip ir visuose Manitowoc modeliuose: ledo generatoriui apsinešus mineralais ar nešvarumais, nereikės kviesti meistro ar kasmet mokėti pinigus už aparato išvalymą. Viskas paprasta – tereikia įpilti specialių priemonių, paspausti mygtuką, ir bus išvalytos visos nepasiekiamos vietos.
Generatorius yra ardomas, nenaudojant jokių įrankių, todėl išvalyti visas detales ypač paprasta.
Garantija: 5 metai – ledo generatoriui, 3 metai – smulkioms detalėms.

Apie Manitowoc Foodservice: Manitowoc Foodservice yra „The Manitowoc Company, Inc.“ maisto įrangos padalinys, projektuojantis, gaminantis ir tiekiantis geriausią savo klasėje maisto ir gėrimų įrangą. Manitowoc Foodservice klientams siūlo neprilygstamo operatoriaus ir globėjo patirtį bei verslo įžvalgas, bendradarbiavimą virtuvėje – sprendimus, kulinarinę patirtį ir pasaulinio lygio įgyvendintų projektų pavyzdžius, paramą ir paslaugas visame pasaulyje. Kartu su atstovais Amerikoje, Europoje ir Azijoje, bendrovė turi geriausią savo klasėje prekinių ženklų krepšelį, įskaitant tokius žinomus ir patikimus vardus bei produktus: Cleveland, Convotherm®, Delfield®, Fabristeel, Frymaster®, Garland®, Kolpak®, Koolaire®, Kysor Panel Systems®, Lincoln, Manitowoc® Ice, Multiplex®, Merrychef®, Servend® ir Manitowoc® gėrimų sistemos.
„The Manitowoc Company, Inc.“ įkurta 1902 metais ir yra daugelio pramonės kapitalo prekių gamintojas su daugiau nei 100 gamybos, skirstymo ir aptarnavimo įmonių, aktyviai dirbančių 24 valstybėse. Bendrovė yra pripažinta visame pasaulyje kaip viena iš pirmaujančių novatoriškų statybos pramonės įrengimų produktų (pavyzdžiui, vikšrinių kranų, bokštinių kranų ir mobiliųjų kranų sunkiajai statybos pramonei) gamintojų. Be to, Manitowoc yra viena iš pirmaujančių pasaulio novatorių, komercinės maisto pramonės ir restoranų verslo įrangos gamintojų.


Daugiau informacijos: http://www.fjb.lt  ir http://www.manitowocfoodservice.com