Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Gastronomijos savaitė: „Solt Dining” ir „Kempinski Hotel“

2018-11-17
Опубликовать вашу статью

Jau įprasta ir daugeliui žinoma, kad didžiuosiuose miestuose lapkritis – gastronominių potyrių atradimo mėnuo. Šį mėnesį šalies didžiuosiuose miestuose vyksta ne vienas renginys, kurio tikslas – padėti atrasti bei geriau supažindinti su restorane gyvuojančiais restoranais bei jų šefų kuriama skonių meistryste.

Gastronomijos savaitė – puikus metas aplankyti restoranus, kurie gastronomijos savaitės metu siūlo specialiai jai, pagal iš anksto nustatytas kainas paruoštus meniu.


Naudojantis šia proga nusprendžiau apsilankyti dar neseniai duris atvėrusio „Courtyard by Marriott“ viešbučio restorane „Solt Dining” bei „Kempinski Hotel“ restorane „Telegrafas”.

Solt Dining” gastronomijos savaitės metu svečiams siūlo specialų meniu už fiksuotą 20 eurų sumą. Šiaurės Europos ir modernios Baltijos šalių virtuvės restorano meniu grįstas sezoniškumu bei iš vietos ūkininkų gaunama žaliava kuriamiems virtuvėms šedevrams. Specialiame meniu siūlomą meniu sudaro šviežios varškės, fermentuotų burokėlių, gervuogių ir kalendrų padažo užkandis, galima rinktis jautienos nugarinę su baravykais, sūriu, pastarnokų, jautienos sultinio ir kadagių uogų padažu arba vilkešerio file su voveraitėmis ir moliūgų confit, desertui – varškės ir lauro lapo burbulas ant Lietuvos žemėlapio su svarainių ir mėlynių geliu.
Restorane vakaras pradedamas dviejų rūšių – kiaušinių ir paprikų – sviestu bei šviežia duona. Sodrios spalvos burokėliais dengta kreminė varškė puošta gaiviomis šilauogėmis bei kalendrų padažu, kurio skonio taip ir nesupratau. Jautienos nugarinės kepsnys kiek perkepęs, vaizdas lėkštėje galėtų būti estetiškesnis, tačiau kartu patiekiami grybai dideli ir sultingi, padažas pagyvinantis bendrą patiekalo skonį. Vilkešerio file buvo išties gardi – puikiai paruošta žuvis su gardžiu traškių morkų, morkų piure ir ryškaus skonio voveraičių garnyru. Po pagrindinio patiekalo, prieš pradedant mėgautis desertu, sulaukiame šefo komplimento – čiobrelių ir mėtų ledų. Šie buvo nesaldūs, netgi gaivūs, tad atgaivino ir skonio receptorius. Vakarienę vainikavo įspūdį palikęs desertas – nesaldus, kreminės tekstūros Lietuvos žemėlapio formos pagrindas, kurio pakraštyje – lauro lapų, varškės burbulas, o likusi erdvė papildyta kiek rūgštoku svarainių bei mėlynių geliu. 
Malonu, kad viso vakaro metu salėje nuolat sukosi pats virtuvės šefas, prieidamas pakalbinti lankytojus.


Vos užėjus į Vilniaus širdyje įsikūrusį restoraną „Telegrafas” pasitinka ypatingai dėmesingas personalas, kuris lydi visą vakarą. Nuo pakabinto palto, atitrauktos kėdės iki individualaus prie patiekalų specialiai priderinto vyno pristatymo ir rekomendacijų, kurias pateikia profesionalus restorano someljė. Gastronomijos savaitės metu už fiksuotą 30 eurų sumą restoranas kviečia mėgautis virtinukais su krabu, jautienos pašone bei minkštu šokolado ganašu.
Vakaro pradžiai šefo komplimentas – maloniai kreminės tekstūros burokėlių ir ožkos sūrio kremas su kedro riešutais. Patiekus virtinukus su krabu, kitas restorano darbuotojas prieš akis ant patiekalo užpurškia gelsvos spalvos omarų putą. Kartu su virtinukais patiekiami ikrai bei mikro žalumynai. Įdaras sodraus turtingo skonio, padažas gaivios putų tekstūros, patiekalą savo sūrumu pagyvina raudonieji ikrai. Pagrindiniam patiekalui pristatomas lėkštėje dailiai atrodantis jautienos pašonės patiekalas. Mėsa minkštutėlė, šparagai traškūs ir sultingi, kartu patiekiama mėlynųjų bulvių piure, skoniu turtingi grybai, juodieji trumai – viskas apklota raudonojo vyno padažu. Maloniai besišnekučiuojant ir leidžiant vakarą patiekiamas gardėsis – prieš mūsų akis persukta juostelė riebaus šokoladinio deserto, šalimais patiekti gaivūs, lengvai saldūs tailandietiški mangai, sukuriantys egzotišką ingredientų ir bendro skonio kombinaciją. Visi vakarą patirti skoniai lydimi tokiu vynu kaip: itališkas Zenato Soave Classico Colombara,  Australiškas Barossa Lehmann Portrait Shiraz bei ispaniškas Torres Floralis Moscatel Oro.


Restoranas paliko įspūdį kaip labai aukšto lygio vieta, puikiai tinkanti paminėti ypatingas progas – puikiai suderinti skoniai, profesionalus, rūpestingas personalas ir dėmesys svečiui – viskas, ko reikia norint pilnai mėgautis vakaru.


Gastronomijos savaitė – jau penkerius metus Lietuvoje, tiesa, anksčiau tik Vilniuje, tačiau dabar ir kituose didžiuosiuose miestuose, organizuojama savaitė, kuri yra puiki galimybė pigiau aplankyti restoranus ir pasimėgauti tuo, ką specialiai šiai progai paruošė restoranų virtuvių šefai.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt