Visame pasaulyje (taigi ir Lietuvoje) intensyviai populiarėja vegetariška ir veganiška mityba. Įtikinamai šį teiginį iliustruoja geriausio pasaulio „mėsainio“ rinkimai, kuriuose šiemet laimėjo veganiškas Nemėsainis, gaminamas Niujorke, „Superiority Burger“ kavinėje.
Galimi du variantai – tiesiog geras ir skanus maistas be mėsos arba mėsos pakaitalų naudojimas. Mokant teisingai apdoroti pastaruosius, rezultatas dažnai gali būti neatskiriamas nuo tikros mėsos.
Homegrown smoker vegan BBQ, Portlandas, JAV www.homegrownsmoker.wordpress.com
Veganiškas ir BBQ – dvi sąvokos, iš pirmo žvilgsnio visiškai nederančios tarpusavyje. O iš antro – sukuriančios įdomius, netradicinius, skanius patiekalus. „Homegrown smoker vegan BBQ“ – pirmasis pasaulyje veganiškas BBQ restoranas ant ratų, deklaruojantis atsakingą ir draugišką požiūrį į visus gyvūnus. Čia nenaudojami jokie mėsos ar pieno produktai, tad... jokio žiaurumo. Meniu taip pat gausu patiekalų, kuriuose nėra gliuteno. Virtuvės šefas sako: „Mes gaminame viską, kaip ir įprastas BBQ restoranas, tik be mėsos“. Kaip mėsos pakaitalai čia naudojamas seitanas arba sojų mėsa, vietoj įprasto sūrio – veganiškas, na, o BBQ padažas, rauginti agurkėliai, karamelizuoti svogūnai ir kiti priedai – kaip įprastame BBQ restorane.
Soul Vegetarian East ir The Chicago dinner www.originalsoulvegetarian.com arba www.veggiediner.com
Žydų kilmės afrikiečio vadovaujamame vegetariškame restorane veganiška, seitan mėsa, marinuojama riešutų svieste, savo tekstūra ir mėsos skoniu panaši į plėšytą kiaulieną, tad klaidina net „visavalgius“. „The Chicago dinner“ koncentruojasi į comfort food stiliaus maistą, tik mėsą keičia įvairiais marinuotais seitan gaminiais, grybais.