Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Barbekiu meistrai ir mėgėjai išbandė jėgas kepdami ėriukus

2012-03-06
Опубликовать вашу статью

Varžytuvėse, vykusiose V. Kudirkos aikštėje, dalyvavo keturios komandos: “Barbekiu indėnai”, “Barbekiu ambasadoriai”, “Ėriuko tylėjimas” ir “Vilniaus Pynimėlis”. Užduotis, kaip visada, visiems vienoda – iškepti 15 kg ėriuką su sugalvotu garnyru. Visos komandos turėjo laiko pasiruošti ir paruošti patiekalą nuo 9 val. ryto, tuo tarpu 15 val. jau privalėjo pateikti patiekalą komisijai.

Kas nors kartą bandė (ar bent galvojo) apie viso ėriuko kepimą ant žarijų, žino, jog tai užtrunka mažiausiai keletą ar net keliolika valandų. Taigi šių varžytuvių dalyviams atiteko jau termiškai kiek apdoroti (iki 60 laipsnių) ėriukai, kad spėtų iškepti.

Pasak LBKA prezidento, Juozo Kaminsko, iškepti ėrieną taip, kad būtų skanu, reikia mokėti. Didžiausia paslaptis, anot jo- mėsos marinavimas. „Būtinos marinato sudedamosios dalys – druska, pipirai, žolelės ir fantazija. Vieniems skaniau marinatą ruošti su medumi, garstyčiomis, aliejumi, kitiems – su alumi ar vynu“, – teigė J. Kaminskas.

Laimėtojai

5 teisėjų komanda, kurią sudarė 3 virėjai-profesionalai bei 2 “mėgėjai” vienbalsiai 1 vietos nugalėtojais išrinko “Barbekiu indėnus”. Beje, šį kartą, visiškai nebuvo vertinamas pateikimas ir serviravimas – svarbiausia buvo patiekalo (mėsos) skonis.

Nenuostabu, jog ši komanda laimėjo vienbalsiai. Profesionalūs virėjai ne kartą kepę “cielus mėsos šmotus” buvo ramūs, užtikrinti ir dar spėjo padėti kitoms komandoms.

IMG_7399__Small_

Tiesa, laimėtojai ėriuko kepimui yra išbandę ne tik tradicinį grilių bet ir visiškai nestandartinį/originalų kepimą – “šulinyje”. Žemėje iškastas šulinys yra išmūrijamas molinėmis plytomis, apačioje uždegamos malkos. Susidarius žarijoms į šulinį stačiai nuleidžiama norima kepti mėsa, šulinys uždengiamas dangčiu ir paliekamas per naktį. Pusryčiams nuo kaulų krintanti, sultinga mėsytė.

Aiški tendencija, jog kepimą ant ugnies atranda vis daugiau žmonių. Ir ne tik, kaip maisto gamybos būdą, bet ir kaip pramogą ar savirealizaciją.  Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos artimiausias organizuojamas renginys nusimato – mėsos kepimo čempionatas, į kurį taip pat kviečiami profesionalai ir mėgėjai.

Kontaktai:
Aurelijus Bagočiūnas,
LBKA vykdantysis direktorius: abagociunas@erdves.lt , +370 616 25811.
Juozas Kaminskas, LBKA prezidentas: +370 612 06273.