Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Schimai no Manga (Seserys Mangoje – jap.) (Vilnius)

2011-03-05
Опубликовать вашу статью

Per keletą sąlyginio klestėjimo metų mūsų šalyje įvyko tyli, bet akivaizdi viešojo maitinimo revoliucija: ištrūkę iš bulvinių blynų, keptos duonos ir alaus apsiausties, prakutę tautiečiai pradėjo gyvai domėtis vyno vartojimo kultūra ir sveikuoliška svetimų kraštų virtuve. Pirmąjį kovo trečiadienį Vilniuje duris atvėrusi kavinė „Shimai.Sushi&wine“ nusitaikė į abi tikslines grupes: čia galima  paskanauti net 40 rūšių sušio, užsigeriant jį puikiu itališku, prancūzišku ar australišku vynu.

Pala, o prie ko čia vynas? Juk prie suši, kaip ir sašimi, tempura ir kitų tradicinių patiekalų paprastai siūloma sake – visiems žinoma ryžių degtinė. Taip, iš tiesų taip ir yra – be tik tradicinėje virtuvėje. Tuo tarpu „Shimai“ savininkės Laura ir Ieva Šidlauskaitės (shimai japoniškai, beje, ir reiškia seserys) nusprendė pristatyti vilniečiams kitokią, gerokai europizuotą japonų virtuvę, kurioje tradicinių gėrimų skalė yra papildyta kruopščiai parinktu vynų asrotimentu. Pasak Lauros, kartu su populiarumo augimu Lietuvoje prasidėjo ir savotiškos suši devalvacijos metas: nepaprastai sveikas patiekalas,  atgaiva kūnui ir sielai virto banaliu plataus vartojimo produktu, užgulusiu prekybos centrų lentynas.  Kita vertus, įsivyravo nuomonė, kad šviežių ir išties skanių sušių galima paragauti tik prabangiuose rytietiškos virtuvės restoranuose. Seserys siekia šią nuomonę paneigti, pristatydamos kokybiškų patiekalų asortimentą jaukioje 60 kv. m. dviejų salių kavinės aplinkoje. Jauni, bet patyrę japoniškos virtuvės meistrai A. Šeikinas ir E. Osetrovas drąsiai interpretuoja tradicinius receptus, tuo tarpu šeimininkės pluša salėje, pateikdamos lankytojams ką tik pagamintus patiekalus. „Iš gausios šviežių ir maistingų produktų pasiūlos lankytojai gali pasirinkti jiems labiausiai tinkamus, ir mes tuoj pat pat pagaminsime būtent jiems skirtą originalų suši. O svarbiausia – padarysime su meile“ – teigia L. Šidlauskaitė.  

Naujas požiūris į japonų virtuvę atsispindi ir  „Shimai“ interjere: dizainerė Justė Maldžiūnaitė pasirėmė ne tradicine „popierine-bambukine“ estetika, o šiuolaikinine vizualine kultūra, susieta su „Manga“ komiksais. Todėl kavinės durys, sienų ir langų nišos yra dekoruotos komiksų reprodukcijomis ir animacinių personažų figūromis, o ir pačios šeimininkės, savo žavumu nenusiledžiančios „Olialia pupytėms” salėje pasirodo vilkėdamos pikantiškus „Manga“ stiliaus drabužius. Neįprasta, bet neabiejotinai patrauklu: juk karta, išaugusi ant japoniškų „multikų“ jau subrendo, prasigyveno ir jau gali sudaryti didelę „Shimai“ lankytojų dalį. Kad pritraukti daugiau publikos, šeimininkės ketina gaminti patiekalus išsinešimui, o taip pat reguliariai organizuoti japonų kulinarijos kursus. Tad žaviųjų sesrų verslas turi galimybių ateityje tapti  gurmanų traukos centru.

Daugiau apie barą>>

Audrius VYŠNIAUSKAS
Judita ANILIONYTĖ
Meniu.lt informacija

2011 03 05