Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Restoranuose „Fortas“ - čekų dienos

2011-05-06
Опубликовать вашу статью

„Visi žino, kad Čekija – alaus šalis, bet norime, kad lietuviai susipažintų ir su mūsų virtuve“, - sakė Čekijos ambasadorius Radekas Pechas, pakvietęs svečius į Čekijos virtuvės dienų pristatymą.

Norėdama supažindinti vilniečius su tradiciniais čekų patiekalais, Čekijos ambasada pasirinko restoraną „Fortas“, kuris jau šešerius metus rengia įvairių šalių virtuvės dienas.

Šio restorano virtuvėje dvi dienas triūsė vienas garsiausių Čekijos virėjų Vaclavas Fričas. Jis įsitikinęs, kad su tirštais padažais patiekiama mėsa, pikantiško skonio troškinti raudonieji kopūstai ir purios bandelės patiks ne tik čekams, bet ir lietuviams.

Tik į lėkštes šalia mėsos V.Frič siūlė dėti ne bulvinius čekiškus virtinius, o tradicinio kniedliko. Tai – garuose virto pjaustyto batono su žalumynais skiltelės. Kad šį patiekalą nelengva ne tik pagaminti, bet ir supjaustyti, įsitikino ir vakaro svečiai, pakviesti dalyvauti karšto kniedliko tradicinio pjaustymo siūlu varžybose.

„Forto“ darbuotojams čekų virtuvės paslaptis atskleidęs V.Fričas išvyko mokyti ir konsultuoti kitų virėjų. Prahos kulinarijos instituto virtuvės vadovas-konsultantas – nuolat kelyje. Prahos kulinarijos institutas ne tik rūpinasi senosios čekų kulinarijos išsaugojimu, bet kuria ir naujus patiekalus. V.Fričas kolegas konsultuos visą vasarą, o rudenį išsipildys jo svajonė – garsus virėjas atidarys savo restoraną.

Ką pagamino V.Fričas su restoranų „Fortas“ virtuvės šefu R.Jokubaičiu, vilniečiai ir miesto svečiai galės ragauti visą gegužės mėnesį. Svečiams bus siūloma čekų pasididžiavimu vadinama guliašo sriuba. Šioje šalyje ypač mėgstama antis patiekiama su įvairiomis daržovėmis ir bulviniais čekiškais virtiniais.

Lengvesnis užkandis – salotos su keptu karpiu. Čekija neturi priėjimo prie jūros, todėl žuvis augina tvenkiniuose. Karpis laikomas nacionaline čekų žuvimi.

Saldumynų mėgėjams virėjai siūlo obuolių štrudelį – vidurio Europoje populiarų vyniotinį su obuoliais. Čekai mėgsta saldų obuolių įdarą, o desertą pagardina vaniliniais ledais ir trintomis braškėmis.

Čekijos virtuvės dienos neįmanomos be populiariausio šioje šalyje alaus „Budweiser“. Nuo XIII amžiaus Česke Budejovicų mieste verdamas alus šio miesto pavadinimą išgarsino visame pasaulyje. Žinomiausias pasaulyje Čekijos alus iki šiol verdamas gamykloje, kuri priklauso valstybei.

Čekų virtuvės patiekalų galite paskanauti visą gegužės mėnesį restoranuose „Fortas“. Šių patiekalų kaina svyruoja nuo 6,50 iki 23,90 Lt.

Restoranų grupės FORTAS informacija
Daugiau informacjos: www.fortas.eu

2011 05 06