Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Restorano apžvalga: „RoseHip Vegan Bistro”

2019-02-25
Опубликовать вашу статью

Būna, kad įprastą dieną norisi visai neįprasto maisto. Tokiai nuotaikai užklupus lankausi vietose, kuriose nesu buvusi ir ragauju tai, ko nesu ragavusi. Šįkart aš, visavalgė, keliauju į netoliese Bernardinų sodo įsikūrusį veganišką bistro „Rosehip”.

Išvertus į lietuvių kalbą, restorano pavadinimas reiškia erškėtuogė. Bistro įkurtas jaunos veganės Gintautės, kurios siekis yra ne tik populiarinti veganiškąją maisto kultūrą, tačiau ir įrodyti, kad veganizmas – ateities mityba.

Sužinojusi apie šią vietą ir prabėgomis pamačiusi vieną kitą jos interjero fotografiją, susidariau nemenkos erdvės įspūdį, tačiau čia apsilankius sužinau, kad erdvės pojūtį kuria išmoningai interjere panaudoti veidrodžiai – čia jie dengia visą sieną, nuo kurios atsimuša pro langus sklindanti natūrali dienos šviesa. Tačiau daugelis šį bistro įsiminė dėl rožinės spalvos neoninio užrašo Rosehip”, kuris pasitinka kiekvieną, užėjusį į pagrindinę restorano salę.

 

Meniu pateikiami septyni užkandžių variantai (pvz.: humuso lėkštė, tempės sumuštinis, šaltas smoothie dubenėlis, nachos ir kiti), po keletą variantų įvairiais ingredientais užkrautų bulvių (su bešamelio padažu ir tempe, su jackfruit’u), salotų, populiariųjų Buddha dubenėlių (rožinio humuso, tofu su bolivine balanda, grikių su moliūgais ir feta), pora patiekalų variantų specialiai vaikams, keturių rūšių burgeriai (meksikietiškas, tofu burgeris, plėšyto jackfruit’o bei portobello burgeris) ir keli desertų variantai. Gėrimų meniu išlaiko veganišką meniu liniją. Čia randame vaisių kokteilius, natūralias sultis, natūralius, ekologiškus limonadus, šviežių žolelių arbatas – nudžiungu neradusi nei vieno plačiai pamėgto gaiviojo gėrimo.

Užkandžiui išsirenkame marinuotos morkos sumuštinius, smalsu paragauti vieną užkrautų bulvių bei Buddha dubenėlių variantų, todėl pasirenkame bešamelio padažu ir tempe užkrautas bulves, dubenėlį su tofu ir bolivine balanda. Ir kaip gi be burgerio – pasirenkame Portobello su veganišku permezanu, o atsigerti natūralias obuolių-juodųjų serbentų sultis.

Ant stalelio atkeliauja du rožinėje lėkštėje patiekti trikampiai sumuštiniai, šalimais – gražgarstės, po pora ridikėlių ir burokėlių griežinėlių. Sumuštinių pagrindas – purios konsistencijos minkšta čiabata duona. Duona aptepta sojų kremu, šis padengtas marinuotų morkų gabalėliais, viršus apibarstytas sezamo sėklomis. Marinuotos morkos anksčiau nebuvo tekę ragauti, tačiau taip apdirbta daržovė savo skoniu primena rūkytą žuvį – šią asociaciją kuria patiekale naudoti rūkytos paprikos milteliai. Marinuota morka maisto gamyboje veganų mėgiamas ingredientas, kuris skoniu puikiai atstoja lašišą.

Užkrautų bulvių patiekalo tikėjausi patiekto dubenėlyje, taip pat tikėjausi, kad patiekta bus viena ar pora didelių bulvių, tačiau prieš save regiu lėkštėje spalvingais ingredientais užkrautas, laiveliais pjaustytas, orkaitėje keptas bulves. Bulvės – patiekalo pagrindas – jos šiltos, užklotos anakardžių bei naminiu pomidorų padažu, marinuotu raudonuoju kopūstu, pomidorų-kukurūzų salsa, bešamelio padažu bei kepta tempe. Tempė – aukštos maistinės vertės fermentuotų sojos ar kitų pupelių valgis, man šis ingredientas patiekale puikiai atstojo vištieną. Pomidorų-kukurūzų salsa suteikė patiekalui meksikietiško skonio.

Buddha dubenėlį su tofu ir bolivine balanda sudaro skrudintas tofu, bolivinė balanda, šparaginės pupelės, morkos, gražgarstės, marinuoti raudonieji kopūstai, česnakinis aliejus, miso-imbierinis padažas, anakardžiai, sezamas ir saldus aitriųjų paprikų padažas. Dubenėlis džiugina akis savo ryškiomis spalvomis – juk sakoma, kad reikia valgyti spalvingą maistą, šis tikrai toks ir yra.

Pabaigai – Portobello burgeris su veganišku parmezanu. Kartu patiekiamos laiveliais pjaustytos bulvytės ir žaliosios salotos. Grybo paplotėlis masyvus ir sultingas, lengvai apkeptas su česnakiniu aliejumi, grybas užklotas sojų kremu, traškiais burokėliais, anakardžių padažu ir veganišku parmezanu. Apie pastarąjį lig šiolei girdėjusi nebuvau. Burgeris didelis, sotus ir sultingas, o svarbiausia – sveikas!

Bistro patiekalų porcijos gan didelės. Apibendrinus vidutines kainas, užkandžio kaina €4,5, salotų €6, Buddha dubenėlio €6,1, veganiško burgerio – €7,3. Bistro draugiškas šunims, yra dienos pietų pasiūlymai.



Skaičiai: Marinuotos morkos sumuštiniai €4,4 + bešamelio padažu ir tempe užkrautos bulvės €5,9 + Buddha dubenėlis su tofu ir bolivine balanda €5,9 + Portobello burgeris su veganišku permezanu €7,9 + natūralios obuolių-juodųjų serbentų sultys €3,8. Viso: 27.9 €. 

Interjeras: Rausvos, nuotaikingais paveikslais nukabintos sienos, žaliuojančiais augalais pagyvinta erdvė bei ją vizualiai padidinantis per visą sieną besitęsiantis veidrodis ir lankytojus pasitinkantis rožinis neoninis užrašas „Rosehip”. Paprasta, tačiau stilinga ir jauku. Vertinu 4/5.

Aptarnavimas: Įėjus vidun iš už baro pasitinka malonus personalo pasisveikinimas ir šypsenos. Padavėjas buvo mandagus, tačiau nieko daugiau pasakyti negalėčiau – 3/5.

Maistas: Veganizmo idėja išlaikoma nuo pat užkandžių iki gėrimų pasirinkimo. Atkreipus dėmesį į ingredientus ir jų kombinacijas stebina galimybė šiuos derinti tarpusavyje. Iš ragautų patiekalų ingredientų labiausiai dėmesį patraukė aukštos maistinės vertės tempė, o marinuotas morkas netgi užsimaniau pasiruošti namuose pati. Skaniausias mūsų ragautas patiekalas buvo burgeris – šį drąsiai rekomenduosiu ir kitiems. Apsilankymas šioje jaukioje vietoje mane įtikino, kad veganiškas maistas gali būti ne tik gražus ir spalvingas, tačiau ir skanus, subalansuotas bei sotus – 5/5.

Bendras įvertinimas: 4/5.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt