Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Vyrai virtuvėje: svarbiausia – klausyti širdies

2013-09-05
Опубликовать вашу статью


Lietuvoje – mažai moterių šefių

Lietuvos virtuvėse labai mažai moterų dirba šefėmis.  „Norint įsitvirtinti šioje srityje, moteriai reikia būti ypač stipriai. Visų pirma, tai nežmoniškai sunkus darbas fiziniu atžvilgiu. Antra, tie, kurie mato tik paradinę virtuvės dalį, visiškai neįsvaizduoja, koks chaosas ir krūvis egzistuoja šios erdvės viduje. Juk svarbi kiekviena minutė“, – savo nuomonę argumentuja Justas Ščiukas.
J. Ščiuko nuomone, virtuvė – tai sfera, kurioje negali būti klaidų. Juk jei patiekalo laukia 6 žmonės, o vienas patiekalas nepavyksta, likęs žmogus tikrai nelauks, kol tik jam bus iš naujo paruoštas valgis.
Nuo klausimo, kas geresni kulinarai – vyrai ar moterys, jaunieji virtuvės virtuozai išsisuka. Anot vaikinų, vyrai žiūri į smulkmenas, o moterys – į visumą. Vyrai kreipia dėmesį į skonį, poskonį ir tik tada vertina bendrai.
Daug kas mėgsta ilgai nesvarstęs maistui kabinti etiketes „skanu“ ar „neskanu“. Maisto į tokias kategorijas skirstyti negalima. „Tau tai gali būti pats skaniausias, kitam – pats šlykščiausias valgis, tad geriausia tai įvardinti tiesiog kaip gerą maistą“, – teigia Justas.


Pažintis su griliu
Justas Ščiukas ir Justinas Gečys yra baigę Verslo vadybos ir turizmo mokyklą. Pažintis su griliu prasidėjo, kai jų vadovė pasiūlė vykti į grilio čempionatą
Ar tokia veikla populiari Lietuvoje? „Vien tai, kad yra Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacija, vyksta Lietuvos grilio čempionatai – tai parodo, jog barbekiu kultūra Lietuvoje auga“, – pastebi jaunuoliai. Tokiuose čempionatuose jie dalyvavo jau tris kartus. Jungiamasis šių renginių bruožas – labai gera atmosfera, visi čia tarsi viena šeima, kuri dalinasi ne tik gera nuotaika, bet ir dar negirdėtais receptais. Prieš dvejus metus jie pasižymėjo kapitono rungtyje, o 2012-ųjų metų vasarą jie tapo žiūrovų numylėtiniais.
„Mes nevažiuojame laimėti. Mums tiesiog svarbi virtuvė,  o šioje srityje kartais gali sulaukti visai kitokio rezultato nei tikiesi. Tau tik atrodo, jog tu gali kontroliuoti ugnį. Iš tikrųjų, turi pajausti ir prisitaikyti prie jos“, – pasakoja antrasis komandos šefas J. Gečys.

IBF_9854

Griliaus paslaptys

Patiekalas, kuris jiems atnešė žiūrovų numylėtinių nominaciją, buvo klasikinis grilio patiekalas – mėsainis.
Konkursas dažniausiai vyksta tokiu principu: gauni mėsą ir garnyrą. Šįkart tai buvo burokai; jie turėjo dominuoti patiekale. „Juos marinavome, o praėjusiais metais garnyrui reikėjo naudoti sūrio lazdeles. Rezultatas išėjo toks skalsus, kad aplink mūsų stalą susirinko tiek žmonių, jog nebeliko ką ragauti“, – džiaugėsi kulinarai.
Jiems ši sritis įdomi, nes kepsninė – arčiau gamtos. Tačiau lietuviai šioje srityje dažniausiai daro ne vieną klaidą. Labai svarbu pasirinkti tinkamas malkas. Pavyzdžiui, tam tikrai mėsai geriau naudoti obels medieną. Esminė problema ta, kad pamirštama, jog ant grilio ruoštas maistas skirtas valgymui lauke, ir bandoma atkartoti kulinariją, skirtą restorano virtuvei.
„Restoranai yra savitas aukštasis mokslas. O ant grilio ruoštas maistas nėra tobulas, nes tu turi turėti galimybę valgyti jį rankomis, jaustis laisvai – tiesiog gamtos dalimi. Tad dalyvaujant tokiuose čempionatuose nuolat kyla klausimas, kodėl žmonės tempia nepriekaištingos virtuvės idėją į grilio sferą?“, – mąsto J. Ščiukas.
Galbūt tai susiję ir su kitu lietuvių kompleksu. Lietuvoje, pasiteiravus recepto, nesužinosi nei vieno ingrediento, o užsienyje – visus ir dar daugiau paslapčių, nes žmonės nebijo, jie žino, kad tik jie gali paruošti geriausiai.
Čempionate kai kurie dalyviai netgi kūrė šonkaulių karūnas, statė bokštus iš mėsos, tačiau tokios idėjos, anot J. Ščiuko, visiškai prieštarauja grilio kultūrai. Juk tai elementari virtuvė, o svarbiausia – klausyti savo širdies. Dažniausiai geriausia nenaudoti daugiau nei 5 prieskonių rūšių. „Siūlome pradėti nuo druskos ir pipirų, o marinavimui naudoti aliejų ir, pavyzdžiui, paprikas, nes susijungus šiems ingredientams, jie apgaubia mėsą ir neleidžia išeiti skoniui. Pirmas patiekalas galėtų būti grilyje paruošti vištienos ketvirčiai – ir skanu, ir paprasta“, – rekomenduoja vaikinai.
Jie pripažino, kad kai jie gamina, niekuomet neturi išankstinio plano, tiesiog maišo ir improvizuoja tuo, kas pasitaiko po ranka.
Jaunieji virtuvės virtuozai yra puiki komanda – vieni gamina, kiti pjausto, treti tiesiog padeda. Pasak jų, negali išskirti žmonių, kurie gamina ar plauna indus. Juk jei lėkštė bus neplauta, iš jos nevalgysi ir pačio skaniausio maisto, tad svarbiausia – komanda.