Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Maisto tinklaraščio „Sveiki atradimai“ autorė Karolina Barkauskaitė: „Taisyklių laikymasis buvo mane išbalansavęs – valgydavau pagal tvarkaraštį, o ne tada, kada noriu“

2022-08-03
Опубликовать вашу статью

Parašiusi maisto tinklaraštininkei Karolinai Barkauskaitei dėl interviu, gana greitai sulaukiau teigiamo atsakymo. Tačiau paskui mergina kiek susimėtė: „Ar nebus absurdiška duoti interviu, kai dabar paskyroje būnu nelabai aktyvi?“ – ėmė klausti manęs ji. Drauge pasitarėme, jog maisto tinklaraštis – tarytum elektroninė knyga: receptai juk nesensta. O ir veiklos Karolina baigti neketina – tiesiog dabar toks metas, kai receptų į tinklaraštį kelia mažiau. Kartu nusprendėme – mudviejų pokalbis visgi įvyks. Ir galiu patvirtinti – pabendravome išties įdomiai. Kviečiu skaityti ir sužinoti apie Karolinos požiūrį į sveiką mitybą, praeities iššūkius, o taip pat – tinklaraščio „Sveiki atradimai“ (instagram: @sveikiatradimai) užkulisius.

 

Kraštutinumai mityboje

Viename iš Karolinos interviu buvau skaičiusi, jog praeityje merginos gyvenime būta kraštutinumų – ji griežtai save ribojo ir stengėsi valgyti tik tai, kas, jos tuometine nuomone, buvo sveika. Tad mudviejų pokalbio pradžioje ir paprašau Karolinos plačiau papasakoti apie šį laikotarpį: „Visada buvau lieknutė, smulkutė. O staiga – pradėjo augti svoris. Seniau neįvertinau savo super-galios valgyti ką noriu, o tuomet teko pradėti domėtis sveika mityba“,  – prisimena Karolina. Ji užsimena, jog tuo periodu nemažai vaikščiojo ir pas gydytojus – įtaria, jog svoris augo dėl sveikatos problemų. Visgi, tai paskatino domėtis sveika mityba – kiek koks produktas turi angliavandenių, kiek riebalų, kas naudinga organizmui, kas naudinga mažiau: „Norėdama numesti svorio ir nuėjau į kraštutinumus“, – teigia mano pašnekovė. Pasak Karolinos, informacijos apie sveiką mitybą ji rasdavo itin daug, o kritiškai atsirinkti – buvo sunku: „Laikiausi įvairiausių dietų, kol galiausiai – išsigryninau kaip noriu maitintis. Pagrindas buvo maisto svėrimas – galiausiai, vos ne iš akies išmokau nustatyti, kiek koks kąsnis turi kalorijų“, – pasakoja mergina.

Tuo pat metu Karolina ėmė ir sportuoti – tą darė itin atsakingai: penkis kartus per savaitę be jokių nuklydimų. „Būdavo ir vadinamųjų cheat days <...>, kurių metu „nusiraudavau stogą“ – privalgydavau iki skausmo. Manau, čia psichologinis momentas – tu žinai, kad likusią savaitę negausi nieko skanaus. Jau rytoj užsidaro langas. Rytoj vėl sėsi ant kiaušinių“, – prisimena Karolina ir pasakoja, jog šie metodai jai visiškai nepasiteisino – svoris nekrito: „Atrodė, kad užtenka palaikinti kebabo nuotrauką ir atsiranda papildomas kilogramas“, – juokiasi mergina. Iki šiol ji negali pasakyti, kodėl nebuvo jokių rezultatų, nors pastangų dėjo be galo daug – įtaria, jog daug kas slypi psichologijoje, mat lūžis įvyko gana netikėtai – karantino metu.

 

Karantino metu – atsipalaidavo, svoris – susinormalizavo

2020-ųjų pavasarį Karolina išskrido pas savo draugą į Londoną. Planavo paviešėti kelias dienas. Tačiau prasidėjo karantinas – kelionė netikėtai užsitęsė: „Likau ten beveik keturis mėnesius. Kol gyvenau Lietuvoje viena, man laikytis maisto rutinos buvo lengva <...> nepaleisdavau kontrolės. O Anglijoje rutina pasikeitė – išsimušiau iš vėžių. Viskas tapo palaida bala: pirmą savaitę – gal gaminam cepelinus? Vėliau – gal gaminam balandėlius? Po truputį maisto, nuo kurio pasilepinu, ėmiau valgyti vis daugiau“, – pasakoja Karolina, užsimindama, jog maisto kontrolės „traukinys nuvažiavo“, o nieko blogo taip ir neatsitiko. Netgi atvirkščiai – svoris ėmė kristi: „Apetitas susinormalizavo. Pradėjau labiau domėtis intuityvia mityba. Tas taisyklių laikymasis buvo mane labai išbalansavęs – valgydavau pagal tvarkaraštį, o ne tada, kada noriu <...> Grįžusi į Lietuvą, po karantino, nebespaudžiau savęs. Galiu drąsiai pasakyti, kad dabar stengiuosi valgyti sveikai, subalansuotai. Kai neriboji savęs ir žinai, kad gali valgyti picą kasdien, tu tos picos galiausiai net nenori. Pradedi suvokti organizmo ženklus, ko tau iš tikrųjų reikia“,  – savo kelione link subalansuotos mitybos dalinasi Karolina. Pasak merginos, jos „klystkeliai“ lėmė ir paskyros „Sveiki atradimai“ pokyčius.

 

„Sveiki atradimai“ ar „Sveiki, atradimai“?

Paskyrą „Sveiki atradimai“ Karolina susikūrė 2018-ųjų liepos mėnesį. Receptai, kuriais tuo metu dalinosi, atitiko jos tuometinę sveikos mitybos sampratą: „Pavyzdžiui, blynų receptas – vos iš kelių ingredientų. Ir neduok dieve – miltų šaukštas. Juk bus angliavandenių normos perviršis! O dabartiniai receptai – įvairūs: dažnai keliu tortų pjūvių nuotraukas <...>“ – sako Karolina. Mergina neslepia, dažnai sulaukia sekėjų žinučių, klausiančių: „O kuo pakeisti baltus miltus?“. Pasak Karolinos, niekuo keisti ir nereikia (nebent žmogus netoleruoja baltų miltų): juk jei recepte yra 50 g miltų, viename torto gabaliuke – jų vos šaukštas. Pasaulis dėl to šaukšto nesugrius, o mityba nuo to tikrai netaps blogesnė. Svarbu balansas: didžioji dalis produktų – maistingi, tačiau dalis – skirtų pasilepinimui.

Paklausta, ar tinklaraščio „Sveiki atradimai“ pavadinimas – nėra kiek klaidinantis, juk receptų jame yra įvairiausių, Karolina šypteli – argumentą ji tikrai turi: „Dar kai kūriau paskyrą ir mąsčiau pavadinimą, viena draugė pasiūlė „Sveiki, atradimai“ – su kableliu. Sveiki – pasisveikinimas, atradimai – kreipinys. Tuo metu pagalvojau, kad instagrame neįmanoma uždėti kablelio – nepavyks man to pavadinimo teisingai perteikti. Tad liko „Sveiki atradimai“. Žinoma, galėčiau išteisinti ir šį pavadinimą – juk gali suvalgyti torto gabaliuką ir nuo to mažiau sveikas nepasidarysi. Tačiau, šiai dienai tebūnie „Sveiki, atradimai“, – juokiasi mano pašnekovė.

 

Motyvuoja, kai žmonės jos receptus išsisaugo

Kaip jau užsiminiau įžangoje, Karolina receptus dabar kelia kiek rečiau. Visgi, mergina sustabdyti šios veiklos neplanuoja: jau dabar turi prikaupusi naujų patiekalų nuotraukų, reikia tik įkelti aprašymus ir pasidalinti su sekėjais. Kaip pati sako, tinklaraštis – jos hobis, mėgstama veikla: „Kiti susikuria paskyrą ir turi ilgalaikių tikslų – tapti influenceriais, bendradarbiauti su užsakovais <...> aš susikūriau paskyrą dėl savęs – receptų archyvavimui. Sekėjų skaičius ėmė kilti labai organiškai. Būdavo laikotarpių, kai tikrai retai receptus keldavau, kiek eina iš dūšios, tiek gerai – tada ir naujų sekėjų atsirasdavo mažiau. Dabar esu padariusi pauzę, bet kai sekėjų skaičius jau didesnis, jaučiu prieš juos moralinę graužatį. Iš kitos pusės – juk tai receptai. Koks skirtumas, kada jie įkelti – savo aktualumo juk nepraranda“,  – svarsto Karolina, bet akcentuoja, jog tikrai receptų kelti nenustos. Pasak merginos, ją motyvuoja ne tiek žmonių like‘ai, kiek receptų išsisaugojimai. Karolina netgi pastebi, jog dažnai išsisaugojimų skaičius daug didesnis nei „patinka“ paspaudimų. Tai reiškia, jog žmonės planuoja jos receptą gaminti, o gal nusižiūrėti dekoravimo idėją. Ar vienu, ar kitu atveju – tai teikia vidinį pasitenkinimą.

 

Paskyra – tarytum kūdikis

Karolina neslepia – sunkiausia dalis, kuriant tinklaraštį, pats patiekalo ruošimas. Įprastai jai sekasi gaminti gana intuityviai – mato, jog pyrago tešla per tiršta, įpila pieno. Ruošiant receptą tinklaraščiui, improvizuoti gaminant nevalia – reikia viską tiksliai sverti, jog žmonės gautų aiškų ir išbandytą receptą: „Nesinori, jog žmogus gamintų ir jam nepasisektų – be reikalo išnaudotų produktus“, – šypteli mergina ir priduria, jog viską užrašyti irgi kelia iššūkių: „Galbūt, jei turėčiau savo tinklalapį, būtų patogiau“, – svarsto ji. Paklausta ar tinklalapis – viena iš jos ateities svajonių, Karolina neslepia – ji tikrai turi tokią idėją. Mergina pasakoja, jog yra svarsčiusi ir apie receptų knygą – tai būtų tarytum savęs ir savo darbo įamžinimas: „Vis dėlto, šiai dienai nejaučiu šimtaprocentinio noro – užtenka ir skaitmeninės erdvės. Galbūt, dar nesijaučiu tvirtai – reikėtų „aplaužyti“ vidinį kritiką“, – juokiasi ji ir užsimena, kad knygai, kol kas, nesako nei „taip“, nei „ne“. „O paskyra – mano kūdikis, kurio nepaliksiu likimo valiai, „gyvybės langelyje“. Ji koja kojon eis šalia manęs“,  – mudviejų pokalbį reziumuoja Karolina.

 

Autorė: Rut Javič