Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Populiarusis karis

2006-07-04
Опубликовать вашу статью

Kario milteliai tiek lietuviams, tiek daugelio kitų Europos šalių gyventojams dažniausiai asocijuojasi su indišku maistu. Žodis „karis“ (angl. curry), manoma, kilo iš Pietų Indijoje naudojamo žodžio Karhi.

Laikais, kuomet Indija buvo Britanijos kolonija, žodis „karis“ apibūdino indiškus patiekalus, pagardintus tirštu ir aštriu padažu. Bėgant metams, po įvairias šalis keliaujantys užsieniečiai, daugiausia britai, karį pristatė visam pasauliui. Tuo metu būdavo sunku gauti kokybiško kario, nes žmonės šiuos miltelius darydavo patys. Laikui bėgant, prieskonio kokybė gerėjo, todėl dabar viso pasaulio prekybos centruose galima gauti tokio pat kokybiško kario kaip ir Indijoje.

Šiandien karis naudojamas gaminant ne tik indų, bet ir kitų virtuvių patiekalus. Kario milteliai skirtingose šalyse yra įvairių skirtingų prieskonių mišiniai. Standartinis karis, kurį žinome ir naudojame, yra praradęs savo indiškąją prigimtį. Indijoje karis taip pat maišomas atsižvelgiant į klimatą ir regiono tradicijas. Pagal kario skonį galima atskirti, kurioje šios egzotiškos šalies dalyje jis buvo pagamintas, mat ten kur karšta (Pietų Indija), karis paprastai būna aštresnis, o Šiaurės Indijoje karis ne toks aštrus, skonis primena riešutus.

Kokį karį reikėtų naudoti gaminant maistą priklauso nuo jūsų asmeninio skonio ir patiekalo, kurį jūs gaminate.

Pagal užsienio spaudą parengė Laura Kubilienė
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka