Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Giedrės J. receptai: Italų desertas „tiramisu“

2005-02-24
Опубликовать вашу статью

Antra - kad parduotuvėse atsiradus itališkam varškės sūriui „mascarpone“, galime pasigaminti „tiramisu“ patys.

Tą ir siūlyčiau padaryti visiems, norintiems bent kiek įsivaizduoti autentišką šio deserto skonį, nes Lietuvos italai kažin kodėl mėgina jį nuo mūsų nuslėpti. Tiesą sakant, slėpti yra ką. Tai patvirtina vien patiekalo pavadinimas, kurio apytikris vertimas iš italų kalbos pažodžiui skambėtų „pakelk mane“, bet iš tiesų reiškia „pagerink mano nuotaiką“. Užvalgius gerai pagaminto „tiramisu“ paprastai taip ir atsitinka.

Deserto porcijai, kurios užtektų 8 žmonėms, reikia 250 g lengvų biskvitinių sausainių. Italai juos vadina „savoiardi“, prancūzai „damų piršteliais“. Pagal prancūziško pavadinimo analogiją, t.y. išorinį panašumą į blyškų ilgą, bet putnų išpuoselėtos rankos pirštą, ir ieškokite šių biskvitų mūsų didžiuosiuose prekybos centruose, pirmiausia tuose, kurie turi daugiau prancūziškų produktų (nurodyti tinklo pavadinimą draudžia reklamos taisyklės). Žinokite, kad esmė - purus ir lengvas sausainio vidus bei gana tampri plutelė. Italai naudoja sausainius be glaisto, bet mūsų parduotuvėse tokių labai sunku aptikti. Gal tinka ir kokie pakaitalai, nors vargu, nes mūsų kepėjai kažin kodėl nemėgsta purių ir lengvų kepinių.

Išsprendus sausainių klausimą, kiti produktai sunkumų nekels. Nebent kam nors gali nepatikti „mascarpone“ kaina, bet tai tikrai brangus, riebus, maistingas ir skanus varškės produktas, vertas tų pinigų (gal pagamintas Lietuvoje kainuotų pigiau, bet skonis, matyt, jau būtų ne tas) ir nieko čia nepadarysi. Taigi dar reikės 6 kiaušinių, 600 g „mascarpone“, 280 g cukraus, 3 dl kavos, 3 šaukštų romo, natūralios kakavos miltelių.

Sudėtingesnis receptas reikalauja, kad dubenėlyje išplaktumėte 2 kiaušinius ir 4 kiaušinių trynius su 200 g cukraus. Leidžiama naudoti elektrinį plaktuvą. Į išplaktą masę po šaukštą dedamas „mascarpone“ ir plakama toliau, sumažinus plakimo greitį iki vieneto. Išplakta masė turi būti minkšta ir puri. Galiausiai gerai išplakami likusieji du kiaušinio baltymai ir atsargiai įmaišomi į jau paruoštą kiaušinių, cukraus bei varškės masę.

Paprastesnis receptas sako, kad pakanka ištrinti 6 trynius ir 2 kiaušinius su cukrumi bei sumaišyti gautą kremą su „mascarpone“. Mėginau ir manau, kad norint sutaupyti laiko, šis variantas visiškai priimtinas. Žinoma, bent sykį verta paplušėti kiek ilgiau ir pagaminti kremą pagal pirmąjį receptą. Gal po to net ir nesinorės to laiko taupyti...

Pasiruoškite stačiakampės formos ugniai atsparaus stiklo keptuvą arba kokį nors kitą plokščią indą su neaukštais kraštais, kuris tilps į jūsų šaldiklį ir kuriame patogu dėlioti kavoje pamirkytus sausainius, kuriuos reikės apkloti paruoštu kremu. Atitinkamai turėkite po ranka dubenėlį ar platų puoduką su kava, į kurią supilkite romo. Į šį mišinį prieš dėliodami didžiajame plokščiajame inde pamerkite kiekvieną sausainį. Paruoštą sluoksnį pašlakstykite romu, prieš užklodami sausainius cukraus, kiaušinių ir „mascarpone“ mase.

Geriausiai bus, jei sugebėsite vieną sausainių sluoksnį uždengti kremu, ant viršaus uždėti dar sluoksnį sausainių ir vėl uždengti jį kremu. Užtraukę ant indo viršaus maistinę plėvelę padėkite jį į šaldiklį mažiausiai 2-3 valandoms.

Prieš patiekdami į stalą apibarstykite baltą kremo paviršių kakavos milteliais. Jei padarysite tai iš pradžių, kakava sudrėks ir sulips. Deserto skoniui tai nepakenks, bet išvaizdą pablogins.

www.omni.lt informacija