Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Angliškas sidras (svetur)

2006-06-27
Опубликовать вашу статью

Anglijoje obuolių, tinkančių sidro gamybai (karčiai saldžių ir karčiai rūgščių), derlius paprastai būna gausus. Tokie obuoliai dėl kartoko skonio nėra labai skanūs, tačiau yra nepakeičiami sidro gamyboje. Sauso sidro, kurį gamina anglai, alkoholio koncentracija siekia 8 proc. tūrio.

Sidro gamyba labiausiai išvystyta pietvakarinėje Anglijos dalyje. Sidro obuoliai yra kapojami į smulkius gabaliukus ir spaudžiami. Sultys ir vaisių minkštimas suteka į didelius metalinius saugojimo rezervuarus ar milžiniškas medines statines, kuriose kietosios dalelės nusėda ant dugno. Sidras fermentuojamas tris savaites. Siekiant išlaikyti gėrimo kokybę, galutinis produktas maišomas ir pilstomas į butelius pardavimui. Angliško sidro buteliai panašūs į šampano butelius. Sidras tiesiai iš statinių gali būti tiekiamas į Anglijos aludes.

Spėjama, kad angliško sidro istorija siekia pirmą amžių po Kristaus gimimo. Pasakojama, kad šv. Juozapas iš Arimatėjos po Kristaus mirties atvyko į Angliją. Jis užklydo į krikščionių vienuolyną Glastonbury mieste, kurio griuvėsiai yra išlikę iki šių dienų. Legendoje apie Artūrą ši vieta vadinama mistišku Avalon vardu, reiškiančiu „Obuolių salą“. Juozapas ant Glastonbury miesto kalvos valgė obuolį ir spjaudė sėkleles ant žemės. Tose vietose, kur nukrito sėklos, užaugo obelys.

Iš tikro Britų salose obelis pradėjo sodinti romėnai. Jie atvežė ir tas obelų veisles, iš kurių sidras Anglijoje daromas dar ir šiandien: „French Longtail“, „White Swan“, „Slack My Girdle“ ir kt. Ypatinga sidro obuolių savybė yra jų „vidinis gyvenimas“: kol juose yra saldžių sulčių, obuolių minkštimas yra rūgštus, o tai yra labai svarbu išgaunant sausą sidro skonį ir reikiamą gėrimo rūgštumą.

Dar ir šiandien Anglijoje yra ūkininkų, sidrą gaminančių tik savo reikmėms. Kaip bebūtų, didžioji dalis angliško sidro pagaminama moderniose sidro daryklose. Tradiciniu būdu pagamintas sidras vakarinėje Anglijos dalyje vadinamas „scrumpy“ – tai didelės alkoholio koncentracijos gėrimas, kuris senovėje nebuvo labai vertinamas.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka