Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Airiai – bulvių mėgėjai

2012-08-07
Опубликовать вашу статью

Bulvės Airijoje yra vienas pagrindinių maisto produktų. Jų maistinė vertė šalyje buvo žinoma žymiai anksčiau nei kitose Europos šalyse. Manoma, kad seras Walter Raleigh, buvęs piratas, o vėliau – karalienės Elžbietos I kariuomenės admirolas, bulves iš Amerikos į Airiją atvežė 1585 metais. Jos iš esmės pakeitė airių maitinimosi įpročius.

Airijoje bulvės paplito dėl įvairių priežasčių. Iš vienos pusės, drėgnas, vėsus klimatas bulves apsaugojo nuo įvairių infekcijų, iš kitos pusės, bulvės gana gerai auga bet kokioje žemėje ir gali duoti didelį derlių, užimdamos mažą žemės plotą.

Ne tik senovėje, bet ir praėjusiame amžiuje airiai suvartodavo rekordinį bulvių skaičių. Statistiniai duomenys rodo, kad praėjusiame amžiuje statistinis Airijos gyventojas per dieną suvartodavo 6,5 svarus (tris kilogramus) bulvių. Šiandien tai yra įspūdingi skaičiai, tačiau tuo metu Airijoje trūko maisto produktų, todėl minėtas bulvių kiekis suteikdavo žmonėms būtiną dienos energijos kiekį.

Nuo XVII amžiaus statistinės airių šeimos kasdienis maistas buvo pienas ir bulvės, ir tik kartais kumpis, žuvis ir kiaušiniai. Dėl tokios sveikos mitybos populiacija Airijoje 1780-1840 m. padvigubėjo ir išaugo iki 8 milijonų. Tuo tarpu 1845 metais, dėl bulvių amaro ir vienas po kito sekusių blogų derliaus metų, sukėlusių šalyje badą ir padidinusių migracijos į kitas šalis srautą, populiacija iš esmės per pusę sumažėjo.

Bulvės Airijoje ir šiandien yra pagrindinis maisto produktas. Airiai jas valgo bent kartą per dieną kaip priedą prie mėsos, žuvies ar kitų produktų. Daržovė auginama kukliuose žemės plotuose, juosiamuose drėkinimo kanalų. Namų šeimininkės itin kruopščiai renkasi bulves, yra labai reiklios jų kokybei. Įvairiems bulvių patiekalams šalyje teikiama pirmenybė. Bulvės neretai verdamos ir su lupenomis, kurios yra nulupamos su šakute ir peiliu tik patiekus į stalą. Toks bulvių patiekimas ypatingai stebina Airijoje besisvečiuojančius anglus.


Parengta pagal „Culinaria European Specialties“