Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Pajūrio Gabijoje“ pristatytos LRVVKA siūlomos vasaros sezono naujienos

2014-04-09
Опубликовать вашу статью

Dauguma patiekalų gaminti iš vietos produktų, vienas įdomiausių – dietinė, skoniu ir maistinėmis savybėmis išsiskirianti lietuviška arkliena. Ją pristatė jauna lietuvių verslininkų šeima, įsteigusi įmonę Arklienos krautuvėlę. Puikią renginio nuotaiką padėjo kurti bendrovės „Jokado projektai“ pristatyta ypatingo dizaino bei nepriekaištingos kokybės restoranų ir viešbučių darbuotojų drabužių kolekcija bei lietuvių dizainerės Julijos Janus parengta virėjų darbo drabužių, išsiskiriančių forma, medžiagos novatoriškumu, šiaurietišku minimalizmu, jaunatviška ir „chuliganiška“ apdaila, kolekcija.

Lietuviška duona ir karštas šokoladas

Besirenkančius svečius LRVVKA renginio organizatoriai vaišino kepiniais, pagamintais iš „Kauno Grūdų“ aukščiausios kokybės miltinių mišinių: šokoladiniais ir vaniliniais keksiukais, gardžia juoda ir balta duona – juos iškepė LRVVKA narys restoranų grupės „Fortas“ gamybos vadovas Arūnas Stoškus. Šefas siūlė ragauti duonelę su įvairiomis sviesto užtepėlėmis, paruoštomis su čiobreliais ir aitriosiomis paprikomis, su moliūgų sėklomis, su trintomis alyvuogėmis. Arūnas Stoškus pabrėžė, kad „Kauno Grūdų” miltiniai mišiniai geras pasirinkimas kiekvienam kulinarui, nes kepiniai iš jų pavyksta lengvai iš pirmo karto ir pagaminti juos neatima daug laiko. UAB „Sangaida“ vaišino kvapiu greitai pagaminamu ir ilgai puikų skonį išlaikančiu karštu šokoladu „Monbana“.

Greitieji vasaros užkandžiai


Liucija Makovska, restorano „Forest“ gamybos technologė, gavo nelengvą užduotį – sukurti maitinimo įstaigoms įdomų, labai skanų, bet nebrangų, greitai paruošiamą patiekalą iš įprastų lietuviams bulvių. Liucija puikiai susidorojo su užduotimi. Ji pristatė „Farm Frites“ ženklo produktus: bulvytes su parmezanu ir sluoksniuotus su keptomis daržovėmis bulvinius blynus – tai neatsiejami vasaros sezono valgiai.

Ypatingi žuvų ir jūros produktų patiekalai


Renginio dalyviai galėjo paragauti išskirtinių jūros produktų patiekalų ir pamatyti, kaip jie gaminami. Naujų idėjų nestokojantis patiekalų gaminimo technikas iš Latvijos, kelių Rygos restoranų gamybos vadovas Jevgenijus Ponomariovas demonstravo skandinavišką minimalizmą. Jis atvyko į renginį kaip Latvijos virėjų asociacijos „Pavarų klubs“, su kuria bendradarbiauja LRVVKA, atstovas. Gegužės mėnesį vienas Lietuvos virėjas pristatys tris savo patiekalus Rygos šefams. Šį kartą latvių šefas paruošė tris puikius patiekalus: gelsvapelekės trio su grikių kremu, citrininėmis daržovėmis ir burokėlių apkepu, aštuonkojo karpačą su padžiovintais pomidorais, morkų lakštais ir medaus padažu, Čilės jūrų ešerį su burokėlių kremu, mažomis daržovėmis, džiovintais svogūnais ir citrinų padažu. Jevgenijaus patiekalų puošyba – žavinga, tą lėmė subtilios detalės, mažos produktų formos. Jevgenijaus taikoma gamybos technologija – įprasta šiuolaikinėje modernioje virtuvėje, bet pas mus dar ne taip plačiai naudojama, todėl jaunasis šefas buvo sutiktas itin šiltai, sulaukė ir nemažai profesinių klausimų.
Karštas kalmarų salotas su spalvotu perliniu kuskusu, ryškiomis daržovėmis pagamino „Pajūrio Gabijos“ restorano šefė Vilma Rudienė. Perlinis kuskusas – tai naujas tik šiemet UAB „Reaton“ rinkoje pristatytas produktas. Ši įmonė patiekė ir kalmarus.

Lietuviškoje virtuvėje didėja mėsos asortimentas

Kiekvienas restoranas ar kavinė siūlo mėsos patiekalų, pradedant pusryčiais ir baigiant prašmatniais pietumis bei vakariene. Darius Dabrovolskas pavaišino visus burnoje tirpstančiu patiekalu iš ožkos kumpio, paruošto pasitelkus tiek lietuviškas tradicijas, tiek naujausias technologijas. Prie šio valgio jis patiekė kruopų „Bulgur“ garnyrą. Ožkos kumpį restorano „Monte Pacis“ šefas gamino 2 paras, jį virė 73 C temperatūroje 48 valandas – todėl visų ragautojų lėkštės greitai liko tuščios – visi dalyviai su pasimėgavimu suvalgė Dariaus pagamintą švelnaus skonio patiekalą. „Ožkos koja“, taip pavadintas valgis, – „Reaton“ naujiena.
Lietuviams pažįstamiausia, daugiausia vartojama ir dažniausiai gaminama mėsa – kiauliena. Šį kartą UAB „Agrovet“ pristatė kiaulienos kulninę ir šviežias dešreles iš kapotos mėsos. LRVVKA narys Tomas Rimydis su Jaroslavu Orševskiu, restorano „Siesta“ šefu, kiaulienos kulninę brandino 72 valandas, prie kulninės patiekė įmantrų lietuviškų kopūstų garnyrą.
Išskirtinis renginio produktas buvo lietuviška arkliena. Tai pasaulyje seniai populiari, pas mus pamiršta ir vėl grįžtanti į mūsų virtuvę dietinė, skani, ypač greitai virškinama, mineralinių elementų turtinga mėsa. Lietuvišką arklieną pristatė UAB Arklienos krautuvėlė. Ši bendrovė vaišino vytinta, švelniai rūkyta arkliena, vytintomis šios mėsos dešrelėmis. Aldona Gečienė, restorano „California Gourmet“ šefė, iš šviežios arklienos pagamino prašmatnų patiekalą „Arklienos duetas“, kurį sudarė: nepakartojamo skonio arklienos kepinys su burokėlių kremu ir mažoje temperatūroje keptas arklienos kumpis ant saldžių bulvių su baltojo vyno lapinių svogūnų padažu ir pastarnokais.

Aldona_Geciene_arklienos_patiekalas

Desertas – puotos karalius


Neparagavę deserto svečiai nenori išeiti iš restorano. Saldžia palaima baigiasi pietų ceremonija. Šį kartą trys LRVVKA nariai pristatė savo kūrybos desertus. Darius Piščikas, kavinės „Flamingo“ šefas iš Klaipėdos, vaišino nuostabiu prancūzišku sviestiniu šimtalapiu su žaliųjų citrinų kremu ir sūria karamele. Ši sužavėjo svečią iš Latvijos virtuvės šefą Jevgenijų. Sandra Tamokaitytė (UAB „Biskvitas“, restoranas Klaipėdoje) vaišino visus puikiu keptu jogurtu su auksaspalviu sirupu ir moliūgų bei apelsinų uogiene. Stasys Vitkus, „Pajūrio Gabijos“ antrasis šefas, patiekė levandų grietinėlės putėsius su ruduoju paplotėliu – dalyviai įvertino saldžiuosius patiekalus plojimais ir receptų prašymais. Visi skanėstai kurti iš „Dansukker“ produktų: aukščiausios kokybės cukranendrių cukraus „Demerara“, auksaspalvio sirupo, cukraus uogienėms ir augalinės kilmės želės cukraus „Multi“, kuris yra labai mėgstamas vegetarų ir veganų.
Darius_Piscikas_prancuziskas_sviestinis_simtalapis

Pagrindinio produkto skonį padeda atskleisti priedai ir kiti produktai

Visi patiekalai, paruošti ir patiekti renginio dalyviams, gardinti ypatingo skonio „Santa Marios“ prieskoniais. Su visais valgiais gausiai naudotos daržovės, šias renginiui padovanojo UAB „Litbana“, visi patiekalai gaminti iš „Promo Cash& Carry” produktų: aliejaus, sviesto, riešutų. Grietinėlę žuvų ir deserto patiekalams patiekė „Žemaitijos pienas“.

3M riebalų skilimo stebėsenos testas


UAB „Manjana“ pristatė riebalų skilimo stebėsenos testą. Artimiausiu metus jis bus įtrauktas į Gerosios higienos praktikos taisykles viešojo maitinimo įstaigoms. Testo pranašumai ir nauda maitinimo įstaigoms – neginčijama: maistas privalo būti ruošiamas su saugiais riebalais.

Padėka

Dėkojame viešbučiui ir restoranui „Pajūrio Gabija“, mielai suteikusiam vietą renginiui ir visai restorano komandai, plušėjusiai kartu su LRVVKA nariais.

Iki kito susitikimo Druskininkuose 2014 m. gegužės 11 d.