Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kokios rūšies natūralų jogurtą geriausia pirkti?

2017-11-15
Опубликовать вашу статью

Natūralus jogurtas gali būti nepaprastai greitas, maistingas ir be galo skanus pusryčių patiekalas, užkandis ar padažas tiems, kurie stengiasi maitintis sveikiau. Tačiau net ir natūralūs jogurtai skiriasi savo rūšimi, sudėtimi bei maistinėmis savybėmis. Šiandien aptarsiu visus šiuos skirtumus, o jūs kitą kartą apsilankę parduotuvėje galėsite jaustis lyg tikri natūralaus jogurto žinovai.

Liesas jogurtas

Daugeliui norinčių sulieknėti liesi arba kuo mažiau riebalų turintys produktai, tarp jų ir jogurtas, gali atrodyti kaip patraukliausias pasirinkimas. Dažnai lieknėjančiųjų tarpe laikomasi įsitikinimo, kad daugiau riebalų turintis maistas yra ne tik labiau kaloringas, bet ir tukinantis.

Tiesa, jog tas pats kiekis riebalų suteikia daugiau energijos ar kalorijų nei angliavandeniai ar baltymai. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai prieštarauja logikai, jog riebalai yra didžiausia priaugtų kilogramų priežastis. Natūraliame maiste esantys riebalai yra naudingi mūsų nervinei, hormoninei sistemai, širdies darbui, jie padeda geriau užtikrinti sotumo jausmą, pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus.

Gaminant liesą jogurtą pramoniniu būdu iš karvės pieno (gamtoje jis niekada nebūna liesas) yra pašalinami riebalai. Jogurtas be riebalų yra ne tik nemalonaus skonio, bet ir tampa labai skystas. Tam, kad vartotojas, ragaudamas produkto, šių trūkumų nepajaustų, gamintojai privalo kažko griebtis. Todėl dažniausiai skoniui pagerinti dar pridedama cukraus, krakmolo, želatinos ar kitų tirštinančių priedų, kvapiklių, dažiklių ir konservantų.

Graikiškas jogurtas

Pasibaigus riebalų demonizavimo periodui, kulinarinio įkvėpimo pradėta semtis iš vieno iš sveikiausių pasaulyje laikomų Viduržemio jūros regiono. Ir tikriausiai niekas nepaneigs, jog šių vietų virtuvė, na pavyzdžiui, Graikijos – tiesiog neįsivaizduojama be tiršto naminio jogurto. Nuo autentiškų namų gamybos receptų iki masinės produkcijos atkeliavęs graikiškas jogurtas dėl savo skonio tikrai vertas populiarumo.

Graikiška versija nuo įprastinės skiriasi dėl kelių priežasčių. Gaminimo metu įprastinis jogurtas perkošiamas ir pašalinama skystoji dalis – pieno išrūgos. Tai daug tirštesnės konsistencijos, daugiau riebalų ir baltymų turintis gaminys. Nors ir šiek tiek kaloringesnis nei įprastas ar liesas jogurtas, bet valgant mažesnėmis porcijomis, tikrai gali būti nepakeičiama pilnavertiškos mitybos dalimi, kuri nepakenks figūrai. Be to, tai gali būti lengvesnė grietinės ar majonezo alternatyva pikantiškuose patiekaluose.

Islandiškas jogurtas

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų niekuo nuo graikiškos versijos nesiskiriantis, panašios tirštos konsistencijos, tik iš kito regiono kilęs pieno gaminys. Pasirodo, kad islandiško jogurto vardą jis gavo ne taip ir seniai, nes savo kilmės regionuose pirmiausia buvo laikomas sūriu.

Šis skandinaviškos prigimties jogurtas populiarumo susilaukė dėl šiek tiek švelnesnio skonio nei graikiškas jogurtas bei jame gausaus baltymų kiekio. Daugiau baltymų mityboje yra naudinga tuomet, kai norima ne tik palaikyti ir atstatyti raumeninę masę, bet ir užtikrinti sotumo jausmą. Ypač toks jogurtas gali būti tinkamas intensyviai sportuojantiems bei norintiems sulieknėti.

Natūralus įprastinis jogurtas

Nors parduotuvių lentynose gausu naujų madingų jogurto rūšių, nereikėtų pamiršti klasikinio natūralus jogurto. Kokybiškam jogurtui pagaminti pakanka tik pieno ir gerųjų bakterijų. Šios bakterijos pradeda procesus, dėl kurių jogurtas yra daug lengviau suvirškinamas net ir tiems žmonėms, kurie paprastai netoleruoja pieno produktų. Be to, toks raugintas pieno gaminys naudingas geresnei mūsų žarnyno veiklai bei imunitetui.

Kadangi jokios pieno dalys nėra atskiriamos ar pašalinamos gamybos metu, šios rūšies jogurtas yra gausesnis kalcio šaltinis nei jo graikiška ar islandiška versijos. Taip  pat skiriasi ir tekstūra – ji skystesnė ir lengvesnė. Tačiau prieš pirkdami, nepamirškite perskaityti sudėties ir įsitikinti, kad valgysite tikrai natūralų, sveikatai naudingą produktą be nereikalingų priedų.

***

Natūralus jogurtas gali būti ne tik skirtingų pavadinimų, bet ir visiškai kitokių rūšių. Galbūt pusryčiams savo mėgstamais riešutais apibarstysite liesą ar graikišką, o pietums salotas pagardinsite klasikiniu ar islandišku jogurtu – pasirinkimas jūsų. Svarbiausia, kad tai būtų įvairios, subalansuotos bei spalvingos mitybos dalis.

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt