Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kava veikia kaip alkoholis

2011-03-20
Опубликовать вашу статью

Anksčiau buvo kalbama, kad kava – beveik narkoti kas, kad ji dirgina skrandį ir kelia kraujospūdį. Vėliau kava buvo reabilituota, tačiau abejonių liko. Ar tikrai šis gėrimas mums nekenkia?

Nesaikingai vartojama kava kenkia turintiesiems akių tinklainės pažeidimų, sergantiesiems virškinimo trakto ligomis. Kava veikia organizmą panašiai kaip alkoholis, tabakas, mėsos sultinys. Nors kava nesukelia tokios slogios būsenos, kokia atsiranda po sudirginimo alkoholiu, tačiau jos žala ne mažesnė. Centrinė nervų sistema labai jautri kavai: sustiprėja reakcija į išorinius dirgiklius, paaštrėja tikrovės suvokimas. Šis gėrimas yra griežtai draudžiamas hipertonikams, sergantiesiems ateroskleroze, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa.

Tačiau juk kavamedžiai ir jų vaisių sėklos niekuo nenusikalto žmonijai, jos tapo kenksmingos tik tada, kai žmonės ėmė jomis piktnaudžiauti. Tą patį galima pasakyti apie visus gydomuosius augalus. Be to, mes geriame nelabai šviežią kavą, seniai surinktą, užsigulėjusią ir per daug paskrudintą. Kuo ilgiau pupelės užsiguli ir kuo daugiau jos skrudinamos, tuo labiau pasireiškia neigiamos savybės. Rytuose nuo seno manyta, kad kenksmingą kavos poveikį širdžiai galima sušvelninti, jeigu verdant įmesime šafrano. Reikia atsiminti, kad, nors kofeinas ir išskiriamas iš kavos, tačiau kavos pupelėse gryno kofeino nėra, tad nereikėtų sutapatinti kavos ir kofeino poveikio.

Kavos nauda pasaulyje traktuojama gana prieštaringai. Pavyzdžiui, Japonijos mokslininkai paskelbė, kad kava apsaugo nuo aterosklerozės. Galbūt, jeigu ji geriama pagal taisykles ir sakingai. Be to, tai turėtų būti geros kokybės ir absoliučiai šviežia kava.

Tačiau dosni gamta mumis pasirūpino vietoj kavos pasiūliusi kitą gėrimą, skoniu labai panašų į kavą – cikoriją. Vokiečiai, estai ir kai kurios kitos tautos kavą visada geria su cikorija, nes yra žinoma, kad ji neutralizuoja žalingą kavos poveikį. Žmonės sako (ir pagrįstai), kad jeigu rytais, nieko nevalgę, išgersite puodelį cikorijos su medumi ir citrina, apsisaugosite nuo hipertonijos. Cikorija pašalina trombus kraujagyslėse ir žarnyno užakimus, stiprina kepenis. Kuo ji kartesnė, tuo geriau veikia. Senovės gydytojai teigė, kad cikorija tinka visiems.

Vienintelis jos trūkumas – dirginimas ir kosulio sustiprinimas – lengvai pašalinamas, tereikia kartu valgyti medų. Beje, medaus sugebėjimas neutralizuoti kai kurių produktų nepalankų poveikį pažymimas ir senovės Rytų medicinos knygose.

Viską, kas pasakyta apie kavą, galima priskirti ir kakavai, šokoladui, kokakolos tipo gėrimams. Juk pastarieji sudaryti iš trijų nuodingų stimuliatorių – kofeino, fosforo rūgšties ir rafi - nuoto cukraus. Ir dar gazuoto vandens, kuris dirgina kepenis ir inkstus.
Kelios taisyklės, kurių patarti na laikytis:

Negalima gerti kavos nevalgius – būti na nors truputį užkąsti. Negalima jos gerti ir labai gausiai privalgius. Kava, geriama labai nedidelėmis dozėmis, padeda tada, kai staiga krenta kraujo spaudimas, sulėtėja širdies veikla. Tačiau tais atvejais rekomenduojama užplikyti kavą ne verdančiu vandeniu, o karštu erškėtrožių antpilu.

Nuotrauka: inmagine.com
2011 03 20