Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kaip nesusirgti salmonelioze?

2010-06-05
Опубликовать вашу статью

Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Laima Stragienė primena, kad dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Tačiau salmonelioze užsikrėsti galima ir per įvairias gyvūnų fekalijomis užterštas (laistant užterštu vandeniu) daržoves.

Maistą gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudojus tualetu, palietus žalią užterštą produktą. Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo tvarkyta žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų. Paruoštas vartojimui maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve liečiasi su žaliu maistu.

Kadangi salmonelės gali būti randamos namų augintinių (kačiukų, šuniukų, reptilijų), ypatingai viduriuojančių, išmatose, todėl užsikrėsti galima nenusiplovus rankų po sąlyčio su jų išmatomis. Tokiu būdu galimas užsikrėtimas ir nuo kitų naminių gyvūnų.

Siekiant išvengti susirgimo salmonelioze, ruošiant maistą būtina laikytis higienos taisyklių. Maistas turi būti gaminamas taip, kad jame išliktų kuo daugiau biologiškai aktyvių medžiagų ir būtų mažiausia maisto užteršimo tikimybė.

Pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), nesigydyti patiems, o kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.


Nuotrauka: inmagine.com

2010 06 05