Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kaip atskirti ekologiškas daržoves?

2012-04-24
Опубликовать вашу статью

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistas Vidmantas Kanapienis sako, kad žodis ekologiškas reiškia visa, kas švaru, sveika ir saugu. Mūsų sveikata priklauso nuo daugelio veiksnių, tačiau labai svarbi yra mityba. Valgyti saugų, neužterštą maistą – svarbiausias dalykas. Tačiau sužinoti, ar pirkėjui siūloma daržovė tikrai yra ekologiška, leidžia tik atlikti tyrimai.

Pasak specialisto, jeigu žmogus savo darže augina daržoves, kurias tręšia tik mėšlu, nenaudodamas sintetinių trąšų, dar nereiškia, kad jis išaugino ekologišką produktą, nes visas ekologiškų daržovių auginimo procesas turi būti ypatingas. Jei ekologiniame ūkyje tikrinama dirva, vanduo, gyvuliai, kurių mėšlas naudojamas tręšimui, tai turgaus moterėlė tikrai to nedaro.

V. Kanapienis sako, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiemet ekologiniuose Lietuvos ūkiuose atliko užaugintų daržovių pesticidų, nitratų ir sunkiųjų metalų liekanų tyrimus. Iš 105 ištirtų lietuviškų daržovių tik 22 buvo nustatyta leistiną normą viršijusi nitratų koncentracija.

Specialisto teigimu, kiekvienoje daržovėje yra nedidelis kiekis nitratų. Tačiau keisčiausia, kad žmonės dažniausiai perka neekologiškas daržoves. Ir dėl visai suprantamų priežasčių. Ekologiškų produktų kaina – gerokai didesnė. Šiuo metu 1 kg ekologiškų bulvių kainuoja 1,50 Lt, ekologiškos morkos – 1,60 Lt/kg, ekologiški kopūstai – 1,60 Lt/kg, ekologiški česnakai – 20 Ltt/kg ir t.t. Juos perka tie, kurie gali įpirkti, kiti, deja, perka neekologiškas daržoves.

Anot V. Kanapienio, dažnai iš kitų šalių atvežtos daržovės būna apipurkštos įvairiais preparatais, kad ilgai išlaikytų prekinę išvaizdą. Šias daržoves lengviau atskirti, jos būna tarsi padengtos plėvele. Ypač ji matoma ant pomidorų, nes jie labiau blizga. Agurkai neturi agurko kvapo. Visi žinome, kaip puikiai kvepia tik ką darže vasarą nuskintas agurkas. Pripurkštas yra bekvapis. Tačiau net ir labai norėdamas nesuprasi, ar svogūnai, raudonieji burokėliai, česnakai, morkos, kopūstai ir daugelis kitų daržovių yra ekologiški, nenupurkšti, ar juos nuplovęs gali dėti tiesiai ant stalo.

Tačiau esama ir paprastų receptų, kaip neutralizuoti ant daržovių paviršiaus esančias chemines medžiagas. Onkologijos instituto gydytojas biologas Juozas Ruolia yra pastebėjęs, kad beveik visos daržovės gali būti nekenksmingos. Parnešus į namus jas reikia pusvalandžiui pamerkti į vandenį su soda: pavyzdžiui, į 1 litrą vandens įbėrus 1 šaukštą valgomosios sodos. Po to daržoves reikia dar kartą nuplauti, ir galima valgyti be jokios baimės.

Parengė: EKOredakcija