Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Ką valgyti kelionėje? (naudinga)

2010-08-07
Опубликовать вашу статью

Vasara – puikus metas trumpesnėms ar ilgesnėms išvykoms į gamtą. Daugelis iš mūsų šiuo metu planuoja atostogas ir svajoja apie nerūpestingas dienas. Keliaujant automobiliu, traukiniu ar besiruošiant dviračių žygiui vertėtų pasirūpinti užkandžiais, kurie būtų negausūs, lengvai virškinami ir neapsunkintų skrandžio. Tuo tarpu greitai gendančių produktų bei saldžių gėrimų reikėtų vengti.

Kai traukinys ar automobilis pajuda iš vietos iš karto griebiamės užkandžių. Tai neturi nieko bendro su racionalia ir sveika mityba, o ypač vaikams formuoja blogus įpročius. Kelionėje geriau suvalgyti mažiau nei daugiau. Jei keliaujate individualiai, suplanuokite sustojimų laiką. Nepamirškite įsimesti vienkartinių indų, o maisto produktus geriausia vežti krepšyje arba indeliuose. Praktiškiausias pasirinkimas, ypatingai karščių metu – šaltkrepšis. Kepinius geriausia vežtis nesupjaustytus – įvyniotus į foliją arba rankšluoštėlį. Tarp kitko, geriau rinktis juodą duoną, kadangi pastaroji ilgiau išlieka šviežia. Supjaustytas kumpis ir dešros bei daržovės ilgiau liks švieži, jei įvyniosite juos į foliją. 

Pasigaminkite sveikus sumuštinius

Kelionėje dažnai pamirštame sveikos mitybos principus. Vienas dažniausių užkandžių yra sumuštinis, tačiau prisiminkite, kaip reikėtų derinti produktus, siekiant, kad organizmas be reikalo neeikvotų energijos nesuderinamų medžiagų (angliavandenių ir baltymų) virškinimui. Užtepę duoną sviestu ir uždėję griežinėlį pomodoro, agurko ar salotų lapą gausime kuo puikiausią sumuštinį. Kitas variantas: riebus sūris ar kumpis su salotų lapais. Tuo tarpu nėra blogesnio produktų derinio nei duona, sviestas, sūris ar kumpis.  Kadangi geltonas kietas sūris susilietęs su daržovėmis suminkštėja, šiuos produktus patartina laikyti atskirai.

Jei po šalį keliaujate traukiniu, žinoma geriausiai užkandžiams tinka sumuštiniai, vaisiai bei daržovės, troškulį numalšins sultys ar šilti gėrimai iš termoso. Sumuštinius patartina gamintis iš produktų, kurie ilgai išlieka švieži ir kurių išvaizda nekinta. Sumuštinius, suvyniotus į foliją geriausia sudėti į plastikinius indelius su dangčiu. Taip jie nepraras savo išvaizdos bei neišdžius.

Besiruošiant ilgesniai kelionei autobusu vertėtų nusipirkti sausų ar greitai paruošiamų sriubų, rupios duonos. Renkantis mėsos gaminius, geriausia rinktis vytintą dešrą. Riešutai ir vaisiai padės išvengti vidurių užkietėjimo. O štai kava nereikėtų piknaudžiauti, kadangi pastaroji didina skrandžio rūgštingumą.

Keliaujant po Lietuvą reikėtų prisiminti, kad pakelės šuliniuose vandenį gerti pavojinga. Troškulį gerai malšina grynas negazuotas vanduo iš butelių ar kiti gėrimai.

 O štai ko reikėtų vengti:

* pieno produktų. Baltas varškės sūris valgant trupa bei greitai genda, į ilgesnę kelionę nereikėtų vežtis pieno, jogurtų ir kitų greitai gendančių pieno produktų.
* greitai gendančių ar formą prarandančių mėsos gaminių (mėso vyniotinių, pašteto, vištienos ir žuvies gaminių...).
* trapių kepinių (sutrupa) bei biskvitinių kepinių (greitai išdžiūva).
* pomidorų – juos nepatogu valgyti, lengvai sutraiškomi.
* vynuogių, prinokusių slyvų, kurių sultimis galima susitepti drabužius.
* gazuotų gėrimų, kadangi jie pučia pilvą ir nenumalšina, bet atvirkščiai – stiprina troškulį.
* saldumynų, sausainių, pirštelių, bulvių traškučių, pastarieji stiprina troškulį ir trupa. Geriau į kelionę įsidėkite duoniukų, džiovintų vaisių ar riešutų, kitų sveikų užkandžių.

Parengė Elena Germanovič
Nuotraukos: corbis.com
MENIU.LT informacija

2010 08 07