Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Culinary World Cup 2010” laimėtas sidabras kitoje olimpiadoje galėtų virsti auksu

2010-12-16
Опубликовать вашу статью

Iš antrųjų pagal svarbą pasaulyje kulinarinio meno varžybų „Culinary World Cup 2010” Liuksemburge sidabro medalį parsivežusi geriausių Lietuvos virėjų komanda „Gintarinis aljansas“ guodžiasi, kad jų pasiekimai Lietuvoje nėra vertinami taip, kaip derėtų. Garsinantys Lietuvą virėjai galėtų pasiekti dar daugiau, jei tuo būtų susidomėta valstybiniu mastu.

„Tai vienos iš didžiausių varžybų pagal pasaulinį reitingą, jas lenkia tik kas ketverius metus vykstanti Pasaulio virėjų olimpiada Erfurte, kuri bus 2012 metais. Ar dalyvausime, spręsime prieš metus iki olimpiados. Mūsų supratimu, galėtume gauti paramą valstybiniu lygiu. Sidabro medaliai rodo, kad lygis pasauliniu mastu pasiektas. Siekti daugiau įmanoma, tačiau reikia važinėti į tarpines varžybas kasmet, pažinti teisėjus, žinoti jų reikalavimus. Mes esame priversti praleisti daugelį varžybų. Be to, tai susiję su virėjų užimtumu, jie turi dirbti tiesioginius savo darbus. Jeigu jie turėtų didesnį finansinį palaikymą ir galimybę skirti daugiau laiko pasiruošimui, galėtume tikėtis geriausių rezultatų“, − sako Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) vykdančioji direktorė Loreta Charcenkienė.

LRVVKA organizuota penkių narių komanda „Gintarinis aljansas“ šiemet sidabrą laimėjo už rungtį „Regional Teams“. Dalyvauti aukščiausioje taurės rungtyje „National Teams“ mūsų komanda negalėjo, kadangi jai reikia pasiruošti 120 patiekalų, o tam trūksta pajėgumų. Individualiose rungtyse (atskirose kategorijose) dalyvavę Darius Dobrovolskas ir Liucija Makovska laimėjo sidabro medalius, Halina Višnevskaja – bronzą, o geriausias 2010-ųjų metų virėjas Deivydas Praspaliauskas, dirbantis Danijoje, parsivežė diplomą.

Rungčiai „Regional Teams“ konditerinę skulptūrą „Vežimas“ dariusi Natalija Krasauskienė pradėjo ruoštis varžyboms anksčiausiai − prieš tris mėnesius. Aldona Gečienė − prieš mėnesį, nors yra įsitikinusi, kad tam reikėtų vienerių metų. Rungtis susideda iš A, B ir C kategorijų. Ruošiamas 3×3 metrų stalas, ant kurio turi būti sudėti visų kategorijų patiekalai. A kategorija – banketinis meniu iš žuvies (aštuoniems asmenims). B kategorija yra iš dviejų dalių: trijų patiekalų vegetariška vakarienė ir penkių patiekalų vakarienė. C kategorija – kulinarinis meniu, kurį sudarė konditerinė skulptūra, ne mažesnė kaip 60 cm, keturių rūšių tifūrai (maži kepinukai, sveriantys ne daugiau 11 gramų) ir desertai. Stalas buvo dekoruojamas romantikos tema. Įgudusi komisija patiekalus vertino pagal vaizdą, jie nebuvo ragaujami.

Šiemet Liuksemburge išleista knygelė, kurioje, tarp kitų keliolikos naujų šalių parodos dalyvių, paminėta ir Lietuva. „Visos 53 dalyvavusios šalys skaito apie naujus narius. Tai tikrai yra Lietuvos garsinimas. Skandinavų komandos labai stiprios, bet jų nariai virėjais nebedirba, tik važinėja po konkursus ir ruošiasi specialiai olimpiadoms. Tokia yra Nacionalinė Norvegijos komanda. O mes susiruošiame patys, padalyvaujame, prisideda rėmėjai (šiemet „Santa Maria“). Pora metų praeina, ir niekam nebeįdomu, − teigia komandos „Gintarinis Aljansas“ kapitonė Aldona Gečienė. − Stengėmės, todėl ir pavyko laimėti sidabrą. Dvejus metus nedalyvavome jokiose varžybose, parodose, todėl atsilikome nuo mados. Tendencijos greitai keičiasi, bėga į priekį. Dabar kulinariniame mene vyrauja minimalizmas, skandinaviškos patiekalų mados, po metų vėl viskas pasikeis.“

Nuotraukos su čempionato patiekalais >>

Geriausios Nacionalinės komandos - Singapūro - patiekalai >> 


„Santa maria“ ir Meniu.lt informacija