Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą (sveikata)

2010-08-05
Опубликовать вашу статью

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys... Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse. Tyrimo rezultatai išpublikuoti žurnale „Hypertension“.

Arterine hipertenzija skundžiasi apie 25 procentai suaugusių žmonių. Manoma, kad iki 2025 metų šis skaičius padidės iki 30 procentų. Tyrėjai iš Karalienės Marijos universiteto, esančio Londone pastebėjo, kad pacientams, kurie gėrė burokėlių sultis bei tiems, kurie gėrė tabletes su nitratu, kraujospūdis sumažėjo per parą. Tai gera žinia besiskundžiantiems per aukštu kraujospūdžiu, mat nuo šiol pastarieji galės be medikamentų pagalbos, natūraliomis priemonėmis sumažinti širdies ligų tikimybę.

Naudingos burokėlių savybės buvo atskleistos jau prieš du metus, tačiau šio tyrimo metu paaiškėjo to priežastis. Kaip teigia tyrimo autorė, Amrita Ahluwalia, nitratas esantis burokėliuose didina azoto oksido lygį kraujyje, kuris reguliuoja kraujo spaudimą. Mokslininkai pastebėjo, kad kuo aukštesnis kraujo spaudimas, tuo didesnis nitrato poveikis.

Mokslininkai pabrėžė, kad širdies smūgio bei priepuolio riziką galima gerokai sumažinti, jei i mitybą įtrauksime burokėlių sultis, kurių poveikis juntamas išgėrus 250 mililitrų sulčių. Taip pat patartina vartoti kitas daržoves, kuriuose yra nitritų: salotų, špinatų bei kopūstų.

Naudingos sportuojantiems

Prieš metus, taip pat britų mokslininkų atliko tyrimo duomenimis, burokėlių sultis taip pat patariama gerti sportuojantiems. Remiantis tyrimo rezultatai, jos gali prailginti treniruočių laiką net 16 procent ų. Burokėlių sultyse esantys nitratas palengvina mankštinimąsi, kadangi sumažina deguonies įsisavinimą.

Beje, burokėliuose vitaminų bei mineralinių medžiagų: geležies, natrio, kalio, fosforo, magnio, mangano bei kolbato, reikalingo vitamino B12 susidarymui, kuris reikalingas organizmui kraujo gamybai, o taip pat baltymų bei angliavandenių.

Daržovių sultys – sveikatos šaltinis>>

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotrauka: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 08 05