Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Apie sugedusį maistą praneš „protingos” pakuotės

2011-01-26
Опубликовать вашу статью

Pagrindinis naujos kartos maisto pakuotės pranešančios apie tai, jog jose esantis maistas nebetinkamas vartojimui, tikslas – pagerinti maisto saugą ir sumažinti jo atliekas. Mokslininkai iš Strathclyde universiteto Glazge (Škotija) tobulina „išmaniojo plastiko“ technologiją. Pagrindinis šio išradimo principas – plastikinė maisto pakuotė pakeičia spalvą, maistui tapus nebetinkamu naudoti. Teigiama, jog netrukus šios pakuotės pasirodys rinkoje.

Naujojo išradimo reikalingumą patvirtina ir statistiniai duomenys, pagal kuriuos, vien Didžiojoje Britanijoje, namų ūkiuose, kasmet išmetama virš 8 milijonų tonų maisto. Didžioji dalis išmetamo maisto būna vis dar tinkamas vartoti. Teigiama, jog Didžiojoje Britanijoje apsinuodijusių nuo maisto žmonių skaičius siekia vieną milijoną per metus.

Kuriama pakuotė apie netinkamą vartojimui maistą „praneš“ ne tik jam praradus šviežumą bet ir pažeidus pakuotę ar jei maistas būtų laikomas netinkamomis sąlygomis.

„Atmosferinis maisto pakavimas“

Profesorius Andrew Mills, vadovaujantis naujosios pakuotės kūrimo projektui tvirtina, jog „Šiandien išmetami milžiniški kiekiai maisto. Tokie vartojimo tempai ir įpročiai neigiamai veikia ne tik ekonominę bet ir ekologinę situaciją“. Panašūs maisto vartojimo įpročiai pastebimi daugelyje šalių.

Priklausomai nuo maisto šviežumo spalvas keičianti pakuotė galės būti naudojama kartu su, taip vadinamu, „atmosferiniu maisto pakavimo“. Naudojant šį metodą, maisto pakuotėje esantis oras pakeičiamas azoto ir anglies dvideginio dujų mišiniu. Mišinys užkerta kelią mikroorganizmų, kurie trumpina maisto galiojimą, plitimui.  

Iš naujojo produkto tikimasi ne tik komercinės sėkmės bet ir teigiamos įtakos mėsos ir žuvies pramonei bei sprendimo tokių problemų, kaip: bereikalingas maisto švaistymas, apsinuodijimas pasenusiais maisto produktais.

MENIU.LT informacija
Parengė: Andrius Kužulis
Nuotrauka: inmagine.com

2011 01 26