Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

6 gardumynai, kurių verta paragauti Kalėdinėse mugėse

2018-12-20
Опубликовать вашу статью

Kalėdinės mugės - puiki vieta paragauti ir įvairių tradicinių patiekalų – spurgų, blynelių, keptų dešrų ir dešrelių, riestainių, sausainių, riešutų ir dar daug visko. Skirtingos šalys didžiuojasi skirtingais šventiniais patiekalais... Apie juos pasmalsausime šiame straipsnyje.

Žiemos šventės – ne tik dovanų ieškojimo, Kalėdinių eglučių puošimo, bet ir gardžiausių patiekalų ragavimo metas. O kur gi kitur geriausiai pajusite šventinę nuotaiką, jei ne tradicinėje kalėdinėje mugėje? Visoje Europoje įsikūrusios mugės suteikia galimybę ne tik paskanauti įvairių tradicinių kepinių, pasišildyti taure karšto vyno, bet ir geriau pažinti vietos kultūrą.
Štai 6 gardumynai, kurių verta paragauti Europos kalėdinėse mugėse.

„Kamino pyragas“

„Kamino pyragas“ gali skambėti keistai, tačiau išvydę šį kepinį tikrai suprasite, kodėl jis taip pavadintas. Kilęs iš Vengrijos ir čia žinomas kaip Kürtőskalács, „kamino pyragas“ yra gaminamas kepant jį ant iešmo, besisukančio virš ugnies, dėl ko kepinys įgauna cilindro formą. Nuėmus nuo iešmo, pyragas būna labai karštas – iš jo vidaus rūksta dūmai, visai kaip iš kamino.
Iškeptas „Kamino pyragas“ barstomas įvairiais pagardais – dažniausiai cukrumi, cinamonu ir riešutais. Šio skanumyno geriausia ieškoti Vengrijos ir Rumunijos kalėdinėse mugėse. Čekai ir slovakai turi savo „Kamino pyrago“ variantą – čia jis vadinamas Trdelník.

Karštas vynas

Šaltuoju metų laiku sušilti puikiai tiks karštas vynas – įvairių šio gėrimo variantų rasite daugelyje Europos Kalėdinių mugių. Turbūt labiausiai karštas vynas populiarus Vokietijoje – čia vadinamas Glühwein, gėrimas parduodamas specialiuose stenduose ir pilstomas į žavius keraminius puodelius. Čekijoje vietinis karštas vynas yra vadinamas svařák, o štai Britanijoje rasite ne tik karšto vyno, bet ir karšto sidro.
Kaip bebūtų, receptai panašūs daugelyje Kalėdinių mugių. Gėrimui dažniausiai naudojamas raudonas vynas, kuris gardinamas vaisiais, cinamonu, gvazdikėliais, kardamonu ir kitokiais prieskoniais. Paragavę – tikrai nepasigailėsit!

Rūkytas sūris

Tatrų kalnuose spaudžiamas, iš avies pieno gaminamas rūkytas sūris – tikras delikatesas Vidurio Europoje. Jo ieškant toli važiuoti nereikės – mūsų kaimynai lenkai didžiuojasi savo gamybos sūriu, vadinamu oscypek. Sūroko skonio oscypek ypač populiarus Krokuvos kalėdinėje mugėje – čia rasite įvairių formų sūriais nukrautus prekystalius.
Lenkiškas rūkytas sūris yra kepamas tol, kol šiek tiek sukietėja ir įgauna švelnią rudą spalvą. Tuomet jis dažniausiai valgomas kartu su rugine duona ir spanguolių ar kitų miško uogų džemu. Kas gali būti geriau?

Bulviniai blynai.

Mums puikiai pažįstami bulviniai blynai – taip pat populiarūs ne vienoje Europos kalėdinėje mugėje. Vokietijoje vadinami Reibekuchen, Lenkijoje – placki ziemniaczane, Čekijoje – bramborák, šie gardūs bulviniai kepiniai leis ir pasistiprinti, ir sušilti šaltą žiemos dieną.
Skirtingų šalių kalėdinėse mugėse bulviniai blynai gali būti patiekami su įvairiais pagardais – ne tik įprastine grietine, bet ir sūriu, obuoliene, miško uogų džemu, grybais, mėsa, ar net paprasčiausiu cukrumi. Tereikia išsirinkti ir mėgautis!

Kepti kaštonai.

Kur bekeliautumėt – ar Anglijoje, Austrijoje ar Vokietijoje – keptų kaštonų aromatas džiugina daugelyje Europos kalėdinių mugių. Čia pat iškepti kaštonai yra ne tik gardus, bet ir sveikas bei maistingas užkandis, suteiksiantis energijos beieškant kalėdinių dovanų. Vokietijoje ir Austrijoje žinomi kaip Maronen, Anglijoje – kaip roasted chestnuts, kepti kaštonai puikiai dera ir su puodeliu karšto vyno.

Imbieriniai meduoliai.

Dar viena kalėdinė klasika – tai imbieriniai meduoliai, daugelio mėgstami ir gaminami taip pat ir namuose. Zalsburgo Kalėdinė mugė ypač didžiuojasi savo imbieriniais meduoliais, vadinamais Lebkuchen, ir gardinamais saldžiu glaistu, cukrumi ir migdolais. Tačiau iki Austrijos važiuoti visai nebūtina – imbierinių meduolių galima rasti ir Lietuvos, ir kitų Europos šalių Kalėdinėse mugėse.
Imbieriniai meduoliai yra ypač mėgstami vaikų, kadangi gali būti gaminami įvairiausių formų, paverčiant juos Kalėdinėmis eglutėmis, kaspinais, žvaigždėmis ar net pasakų herojais. Šis gardus kepinys gali tapti ne tik puikiu užkandžiu, bet ir žavia dovana.

Be jau minėtų gardumynų, Kalėdinės mugės yra puiki vieta paragauti ir įvairių kitų vietinių patiekalų – spurgų, blynelių, keptų dešrų ir dešrelių, riestainių, sausainių ir dar daug visko. Skirtingos šalys didžiuojasi skirtingais šventiniais patiekalais, tačiau dauguma jų yra gana sotūs: sušildantys ir suteikiantys energijos šaltomis žiemos dienomis. Lankantis Kalėdinėse mugėse galima ne tik pasisotinti, bet ir įgauti idėjų pačių šventiniam stalui. Įkvėpimo!

Akvilė Ben Haim @Meniu.lt