Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

5 mitai apie sveiką mitybą

2010-08-14
Опубликовать вашу статью

Šiais laikais vis daugiau žmonių pradeda maitintis sveikai. Vieni tai daro dėl sveikatos, kitiems šis maistas skanesnis. Vis dėlto „sveiko maisto“ sąvoka dažnai naudojama ir kaip reklaminis triukas, siekiant privilioti daugiau pirkėjų. Ne viskas, ką žinome apie sveiką mitybą yra tiesa. Sugriausime keletą mitų...

Mažai riebūs produktai – sveikas pasirinkimas

Parduotuvių lentynose galime išvysti mažai riebų pieną, varškę, konditerinius gaminius ir kitus produktus. Vis dėlto reikėtų žinoti, kad tokie produktai dažniausiai turi 30 procentų mažiau riebalų nei standartinis šios grupės produktas, taigi ir kalorijų skaičius priklauso nuo maisto grupės. Mažai kaloringa spurga vis dar gali būti tikru kalorijų užtaisu. Tad, prieš pirkdami, atkreipkite dėmesį į etiketę.

Jei norite išlaikyti grakščią figūrą, reikėtų vengti kaloringų ar krakmolingų produktų

Visų pirma, jei siekiate būti sveikas, mityba turi būti subalansuota. Tad krakmolingi produktai, tokie kaip ryžiai, makaronai, bulvės, duona turi sudaryti apie trečdalį maisto, kurį suvartojame.

Sveikos mitybos principas – valgyti mažiau

Sveikos mitybos pagrindas – balansas. Nors tiesa ir tai, kad daugelis mūsų valgo per daug, sveika mityba turi būti subalansuota, todėl nereikia pamiršti jos paįvairinti ir įtraukti produktus iš skirtingų maisto grupių, o taip pat atkreipti dėmesį į porcijų dydį. Daugelis valgo per daug riebių, saldžių ar sūrių produktų, tuo tarpu vartoja per mažai vaisių, daržovių ir ląstelienos. Laikas keisti įpročius.

Visi riebalai – vienodi

Daugelis galvoja, kad vardan sveikos mitybos reikėtų vartoti mažiau riebalų ir yra teisūs, tačiau būtina skirti sočiuosius nuo nesočiųjų riebalų rūgščių. Sočiųjų riebalų rūgščių yra dešrelėse, pyraguose, sūriuose ir sausainiuose. Pastarieji produktai gali padidinti cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką. Tuo tarpu nesočiųjų riebalų rūgščių gausu lašišėnėse žuvyse, saulėgrąžų aliejuje – šie produktai mažina cholesterolio kiekį ir organizmą aprūpina būtinomis maistinėmis medžiagomis. Jei norite maitintis sveikai, sumažinti vartojamų riebalų kiekį, taip pat jei įmanoma pereikite prie produktų, kuriuose daugiau nesočiųjų riebalų.

Nededu druskos į maistą, todėl jos nesuvartoju per daug

Apie tris ketvirtadalius druskos gauname su jau paruoštais produktais. Per didelis druskos kiekis gali padidinti širdies smūgio bei širdies ligų tikimybę. Suaugęs žmogus neturėtų valgyti daugiau nei 6 gramų druskos per dieną, todėl atidžiau skaitykite etiketes!

Elena Germanovič
Šaltinis: medicalnewstoday.com
Nuotrauka: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 08 14