This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Skanusis azijietiškas „Biryani“ (pasaulio virtuvės)

2008-02-18
Publish your own article

„Biryani“ (kitaip dar vadinamas „Biriani“) – tai tradicinis Azijos šalių patiekalas. Žodis kildinamas iš persiško žodžio „berya“, reiškiančio „keptas“. Patiekalo pagrindą sudaro ryžiai (dažniausiai naudojami indiškieji basmati), mėsa ar daržovės, jogurtas. Kaip ir kiti patiekalai, „Biryani“ ruošiamas įvairiais būdais, priklausančiais tiek nuo kultūros, tiek nuo šeimininko išmonės.

Vegetariškas „Biryani“ gaminamas be mėsos, tik su daržovėmis, o mėgstantys mėsą į valgį deda jautienos, paukštienos, ėrienos ar jūrų gėrybių. „Biryani“ gardinamas gausybe prieskonių: gvazdikėliais, cinamonu, lauro lapais, kalendra... Kartais naudojamas ir šafranas – vienas brangiausių pasaulio prieskonių. Kai kuriose šalyse „Biryani“ gardinamas ir ghee sviestu, riešutais ar razinomis.

Vargu ar mūsų virtuvėse įmanoma pasigaminti tikrąjį „Biryani“, tačiau noriu pasiūlyti pamėginti paruošti vegetariškąjį „Biryani“, kuris yra paprastesnis, o jam pagaminti nereikia ypatingų ingredientų.

Jums reikės:
1 puodelio ilgųjų ryžių;
saujelės šviežių pupelių;
1 kalafioro;
1 morkos;
0,5 puodelio šviežių žirnelių;
5 grybų (kokius mėgstate);
2 svogūnų;
1 lazdelės cinamono;
3 arbatinių šaukštelių kardamono sėklų;
1 arbatinio šaukštelio kmynų sėklų;
1 arbatinio šaukštelio „čili“ miltelių;
5 arbatinių šaukštelių ghee sviesto (kaip jį pasigaminti, skaitykite čia >>);
3 gvazdikėlių sėklų;
kalendros, druskos, pipirų, vandens.

· Sumalkite gvazdikėlius ir cinamono lazdelę.
· Keptuvėje, ghee svieste, pakaitinkite paruoštus gvazdikėlius, cinamoną ir kardamono sėklas.
· Įberkite kmynų sėklų ir riekelėmis pjaustytus svogūnus. Kepinkite, kol suminkštės. Suberkite „čili“ pipirus.
· Tuomet sudėkite smulkintas daržoves ir apie 5 minutes kepinkite.
· Padidinkite liepsną, suberkite ryžius ir kaitinkite, kol visas sviestas „susigers“.
· Tada pabarstykite druska, pipirais ir įpilkite porą puodelių vandens. Pakaitinkite ir viską sudėkite į virimui skirtą indą. Ant nedidelės liepsnos virkite viską tol, kol išvirs ryžiai.
· Patiekite apibarstytą kalendromis.

Skanaus!

Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje: „Biryani“ (www.bbcgoodfood.com)
Meniu.lt informacija