This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Aliejaus ir riebalų problema arba atsakingo restorano požiūris

2012-03-11
Publish your own article
Kokios pagrindinės problemos susijusios su panaudotu aliejumi ir riebalais?
Šiandien mūsų namuose ir restoranuose į kanalizaciją išpilami didžiuliai kiekiai panaudoto aliejaus ir taukų. Išpilti į kanalizaciją riebalai prilipę prie vamzdžių sienelių sukietėja ir po kurio laiko visiškai juos užkemša. Tada kviečiamos avarinės tarnybos, jiems mokami pinigai už vamzdžių išvalymą, ar netgi jų keitimą. Savivaldybės išleidžia didžiules lėšas valydamos miesto nuotekų sistemas. Panaudotas aliejus ir riebalai, kuriuose dažnai yra susidariusios kancerogeninės medžiagos (medžiagos, įtakojančios net vėžinius susirgimus) yra labai patvarios ir stipriai teršiančios aplinką atliekos, kurias būtina tinkamai sutvarkyti.

Kuo susijęs atsakingas verslas ir aliejaus perdirbimas?
Panaudotas aliejus iš esmės yra gamybinė atlieka, kuris, kaip ir visos kitos atliekos, turi būti tinkamai tvarkomas laikantis visų teisės aktų numatytų reikalavimų. Tinkamas tokių atliekų tvarkymas – aplinkos taršos prevencija.

Pastebėjome, kad įmonės, priduodančios aliejų perdirbti dažniau jį keičia, dėl to pagerėja maisto kokybė, o tuo pačiu ir pritraukia daugiau lankytojų. Turėdami didelę patirtį, tvarkant panaudotą aliejų ir riebalus mes ne tik išvežame aliejų, tačiau galime ir patarti kokios aliejaus rūšys geriausiai tinka maisto ruošimui, nes vienur labiau tinka palmių riebalai, kitur – rapsų, ar saulėgrąžų aliejus. Atsakingai tvarkant naudojamas žaliavas ir susidariusias atliekas atsakingiau elgiamasi ir kitose srityse, tad tikėtina, kad tokios maitinimo įstaigos yra atsakingos prieš savo klientus.

Ar visas panaudotas aliejus perdirbamas į kurą?
Naudoto aliejaus panaudojimo galimybės labai plačios. Jis gali būti naudojamas tiek biodegalų gamybai, tiek dažų pramonėje, tiek ir kosmetikos ar net gumos apdirbimo sektoriuose. Paprastai panaudotas aliejus išvalomas nuo smulkiųjų dalelių ir priemaišų bei priklausomai nuo jo kokybės, o taip pat ir rinkos poreikių (paklausos) panaudojamas vienoje iš paminėtų sričių.

Kaip dažniausiai elgiamasi su panaudotu aliejumi, jei jis nėra tinkamai sutvarkomas ir kokios galimos pasekmės?
Kaip minėjau – dažnas „tvarkymo“ būdas – aliejaus arba riebalų išpylimas į kanalizaciją. Taip „tvarkant“ aliejų galima turėti daug problemų: pilant į kanalizaciją, užkemšami vamzdžiai, kuriuos po kiek laiko tenka keisti ir tai kainuoja labai brangiai. Užsikišus kanalizacijai gali sustoti visos maitinimo įstaigos darbas, kas atneš dar didesnius nuostolius.

Pagal LR galiojančius įstatymus atliekos turi būti tvarkomos tik licencijuotų atliekų tvarkytojų, nesilaikant šių reikalavimų gresia administracinė bauda. Panaudotas aliejus savyje dar turi apie 10-15 proc. maisto likučių, vandens, dervų, liekančių nuo kepimo proceso, todėl kai aliejų surenka nelegalia veikla užsiimančios įmonės, negalima atsekti, kur pateko atliekos, likusios po aliejaus perdirbimo. Gali būti ir taip, kad jos paprasčiausiai išpilamos pamiškėje ar, dar blogiau, tiesiai į vandens telkinius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra pripažinusi, kad viešo maitinimo atliekomis, tame tarpe ir aliejumi, šeriamos kiaulės gali užsikrėsti kiaulių maru. Vasarą Kauno apskrityje dėl užkrato buvo išnaikinta tūkstančiai kiaulių dėl šios ligos. Užkrato priežasties niekas nerado arba nepaviešino... Kas galėtų paneigti galimybę, kad kiaulės buvo šeriamos užkrėstomis virtuvės atliekomis?

Dėl visų šių priežasčių labai svarbu pasirinkti atestuotus atliekų tvarkytojus, kaip kad renkamasi maisto produktų, gėrimų, ploviklių/valiklių ar kitų prekių bei paslaugų tiekėjus.

Kuo skiriatės nuo kitų naudoto aliejaus supirkėjų? Ką duoda ilgametė patirtis šiame versle?
UAB „Biomotorai“ aliejaus perdirbimo veikla užsiima jau 5 metus, dirbame su kavinėmis, restoranais, viešbučiais, prekybos centrais, aptarnaujame visą Lietuvą. Dėl surenkamų didžiausių kiekių galime pasiūlyti pačią geriausią kainą. Mūsų ekspertai pataria klientams, kaip kuo ilgiau išlaikyti aliejų šviežią, kokią aliejaus rūšį pasirinkti, kaip planuoti meniu, kad klientai visada gautų tik pačios aukščiausios kokybės patiekalus.

Kokia nauda restoranui/viešbučiui (kitam klientui) atiduodančiam Jums savo atliekas?

Restoranai dirbantys su mumis visada aptarnaujami operatyviai (Vilniaus mieste po iškvietimo dažnai išvežame aliejų per 1 valandą!, Lietuvoje per 1-2 dienas), gauna mėnesinės ataskaitas apie išvežtą aliejų, naudojasi mūsų partnerių nuolaidomis, išvežant maisto atliekas, valant riebalų gaudykles, perkant chemines priemones.

Ką reiškia „vieninteliai Lietuvoje“ legalūs naudoto aliejaus tvarkytojai?
UAB „Biomotorai“ - vienintelė įmonė Lietuvoje profesionaliai tvarkanti išskirtinai aliejaus, taukų, riebalų atliekas. Inovatyvūs sprendimai, idealiai suburta komanda, greitas reagavimas leidžia maksimaliai priartėti prie klientų kasdienybės ir pasirūpinti, kad aliejaus išvežimas būtų greitas ir pelningas.

Ar galite vienu kartu išvežti ir panaudotą aliejų ir maisto atliekas?
Dėl glaudaus bendradarbiavimo su UAB „Horeca sprendimai“ turime galimybę kartu išvežti aliejų ir maisto atliekas.

Atsakingas panaudoto aliejaus šalinimas:
  • Panaudoto aliejaus šalinimas yra svarbi geros aliejaus naudojimo praktikos dalis. Išpilant aliejų į kanalizaciją nepatariame, nes turėsite bėdų su užsikišusiais vamzdžiais ir užsiveisusiais parazitais. Patikėkite, vamzdžių valymas ne pats maloniausias ir pigiausias užsiėmimas (be to – išpildami aliejų į nuotėkas prisidėsite prie aplinkos taršos).
  • Organinių atliekų išmetimas į šiukšlių konteinerį ir išvežimas į sąvartyną turi itin negatyvias pasekmes: pvz. panaudotas aliejus patekęs į paviršinius vandenis gali sutrikdyti natūralius ekosistemos procesus, neigiamai įtakoja bioįvairovę, nuodija gyvūnus, augalus ir galiausiai žmones. 
  • Darbuotojų išsinešimas „šuniukui ar kiaulei“ pamaitinti gali baigtis naujo aliejaus „dingimu“ iš maitinimo įstaigos.
  • Panaudotas augalinis aliejus turi būti surenkamas TIK autorizuotų vežėjų. Legalūs vežėjai privalo turėti aplinkosauginius ir veterinarinius  leidimus užsiimti aliejaus surinkimo veikla, kadangi tam reikalinga ne tik įmonių kompetencija bet taip pat ir tam pritaikyta įranga. Paklauskite savo vežėjo ar jis turi leidimą (beje, pasitikrinti galite ir patys).

UAB „Biomotorai“ informacija
Tolimesniam domėjimuisi: www.biomotorai.lt
Nuotrauka: sxc.hu