This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

TOP 3 vietos, kur galima pusryčiauti net gerokai po pietų

2018-11-22
Publish your own article

Kiekvienam puikiai pažįstamas pojūtis kai ryte(arba jau įdienojus) pramerki akis, susisukęs į chalatą nusliūkini prie šaldytuvo ir jį pravėręs patenki į kosminę tuštumą. Arba supranti, kad gaminti šiandien priverstų nebent gyvybės ir mirties klausimas. Tokia situacija užklumpa ne tik po gero vakarėlio ir net nebūtinai savaitgalį – pusryčių SOS gali aplankyti, bet kurį tingesnį šiokiadienį. Tokių patirčių įkvėpti mes aplankėme kavines, kuriose pusryčiai trunka visą dieną, todėl čia nebūtina skubėti, puoštis ar laukti savaitgalio. 

Kavos era

Jau antrus metus vilniečius pusryčių patiekalais džiuginanti vieta, įsikūrusi  Savanorių prospekte ir „Uptown Bazaar“ Naujamiestyje, bet šįkart mums pakeliui Savanorių taškas. Pravėrę duris ir iškart radę net kelias laisvas vietas maloniai nustebome – nors kavinė erdvi, eile surikiuoti staliukai ir kelios atskiros kėdės dažniausiai būna užimtos, ypač savaitgaliais. Aplinka įkvėpta industrinio stiliaus, tačiau atrodo šilta ir jauki, o salės gale besimėtantys balionai ir vaikiški žaislai byloja, kad įstaiga yra draugiška šeimoms.

Kavos era“ sparčiai išpopuliarėjo, apie tai byloja ne tik gausus lankytojų srautas, nuolatinis šurmulys, bet ir didelis būrys personalo darbuotojų besisukančių už baro, kur erdvę dalijasi su virėjais dirbančiais atviroje virtuvėje. Pažvelgę į kreida surašytą meniu ant lentos, supratome, kad geriau prisėsime išsirinkti, nes pasirinkimas gal ir ne „Talutti“ dydžio, tačiau pakankamai platus: salotos, omletai, sumuštiniai, beigeliai, kiaušiniai, kruasanai, košė, angliški pusryčiai – ir  tai tikrai dar ne viskas. Kažkas kužda, kad maitinimo įstaigos su mažesniu valgiaraščiu visada atrodo profesionaliau nei milžiniški meniu papirusai,  tačiau mes nuvejame savo skepsį ir susikaupiame svarbiam pasirinkimui. Užsisakome Benedikto kiaušinių su lašisa (girdėjom, kad dėl patiekalo žmonės netingi čia atvažiuoti iš kito miesto galo, kaina 6,70 eur.) ir vegetarišką poliarinės duonos suvožtinį su humusu, saulėje džiovintais pomidorais bei daržovėmis (4,49 eur.).

Pradėkime nuo Benedikto, kuris tikrai nenuvylė: labai saikingai paskrudinta bandelė(tik sunku pasakyti ar ji angliška), švelniai sūdyta lašiša, kurios tikrai nepagailėta ir tiesiog puikiai marškinėliuose išvirtas kiaušinis, paskandintas puriame Hollandaise padaže. Gal kai kas pasakytų, kad jo per daug  ir viskas kiek per riebu, tačiau kas sakė, kad šis klasikinis pusryčių patiekalas yra dietinis?

Deja, vegetariškas suvožtinis nepratęsė šaunaus Benedikto starto. Poliarinės duonos žavesys yra jos minkštume, kai ji lyg oras tirpsta burnoje, deja šiuo atveju tai neįvyko, nes duonelė buvo perskrudinta. Nelabai tarpusavyje susiderėjo tarkuotų morkų ir saulėje džiovintų pomidorų įdaras, pats suvožtinis pasirodė gana prėskas.

Pavadinimas “Kavos era” sufleruoja, kad ko jau ko, bet kavos čia tikrai turėtume atsigerti skaniai. Kavinė naudoja vietinių skrudintojų “Taste Map” tiekiamas pupeles, kas tikrai džiugina. Užsisakome flat white ir espresso gėrimus, kurie kaip nespecializuotiems kavos namams, pasirodo visai neblogai. Tada nukreipiam žvilgsnį link desertų, tačiau sužinoję, kad jie atvežami šaldyti (pavyzdžiui Daim skonio pyragas,populiarus Ikea valgykloje) nusprendžiame susilaikyti . Padavėjas puikiai sukasi iš padėties, kaip desertą siūlydamas belgiškų vaflių ar prancūziškų skrebučių gaminamų vietoje, tačiau tokiam sočiam saldėsiui vietos atrasti jau sunkoka. Prie kavos užsisakome šviežių sulčių kokteilį iš ananasų, obuolių ir apelsinų “Aloha”, kuris pasaldina gyvenimą neprasčiau už pyragaitį.

Sąskaita: benedikto kiaušiniai su lašiša (6,70), vegetariškas suvožtinis (4,49) , sulčių kokteilis “Aloha”(2.90), flat white (2,00), espresso (1,20).

Interjeras:  jauki, puikiai išnaudojama loftinė erdvė pritaikyta prie kavinės koncepto. 4\5

Aptarnavimas: greitas, mandagus, dalinė savitarna. 4\5

Maistas: puiki vieta spontaniškiems pusryčiams, ypač didesnei žmonių grupei su skirtingais poreikiais. Gaila, kad ne visų patiekalų skonis ir kokybė atitinka kainą. 3\5

Bendras įvertinimas : 4\5.

Beigelistai

Nors pusryčiaujantKavos eroje“ akys kliuvo už beigelių meniu, nusprendėme  patiekalą išbandyti pas reikalo specialistus arba „Beigelistus“ grąžinusius į Vilnių šį žydišką kepinį, karaliavusį ant mūsų sostinės pusryčių stalų nuo LDK laikų. Kavinė turi taškus Halės turguje ir Literatų gatvėje, o mes keliaujam į pastarąjį ,norėdami patirti bohemiškos gatvelės romantiką.

Beigelistai“ bando atsinešti dalį Literatų gatvės į savo patalpas – gausiai apkrauta senomis knygomis kavinė primena bookinistų knygynėlį. Čia sutinkame kavinės savininkę, kuri trumpai supažindina mus su beigelių istorija ir papasakoja  kavinės idėją parsivežusi iš Niujorko, kur kone kiekvieną rytą pasitikdavo su šiais žydiškais riestainiais. Ji taip pat pabrėžia, kad beigeliai geriausiai sutaria su tepamu sūreliu, todėl užsisakome vietine klasika vadinamą beigelį su filadelfijos sūriu, lašiša, svogūnais  ir kaparėliais (4,20 eur.). Kitas mūsų pasirinkimas yra veganiškas (pačių beigelių gamybai nenaudojami kiaušiniai ar sviestas, todėl jie laikomi veganiškais kepiniais), su pupelių kremu, burokėliais ir graikiniais riešutais (3,00eur.)

Veganiškame beigelyje puikiai dera visos sudėtinės dalys, deja niekur taip ir neatradome žadėtų graikinių riešutų, galbūt jie sutrinti su užtepėle ir jų skonis tiesiog buvo užgožtas kitų ingredientų. Malonus burokėlių saldumas ir drėgnumas pagerina sausoką duonelę. Savininkė mus tikino, kad tikras beigelis turi būti traškus iš išorės ir tąsus bei tankus iš vidaus, todėl daug kam jis atrodo gana kietas, o mum jis priminė kiek padžiuvusią ciabatta. Štai beigelyje su tepamu sūreliu, ši problema jau nebe tokia ryški – gal ne veltui tai yra gera kombinacija, o beigelis su lašiša nominuotas kavinės bestseleriu.  Pati duona gerokai skiriasi nuo ragautos žydų krautuvėlėje, kur beigeliai yra minkštesni, tačiau „Beigelistuose“ jos skonis pasirodė įdomesnis.

Kiek ilgiau pasėdėjus, galima pastebėti, kad kavinė gausiausiai lankoma užsieniečių ir šalia besimokančių vaikų, kurie ateina ne tik beigelių, bet ir vietoje gaminamų s‘mores skanėstų. Tai yra tradicinis Amerikos stovyklautojų desertas gaminamas suvėrus ant iešmo sausainį, šokoladą ir zefyrą  kaitinant juos virš laužo. Šis labai skalsus saldėsis tikrai turėtų pradžiuginti kiekvieną smaližių, ko nepasakysi apie kavą – net smore‘sų saldumas neužgožė jos ryškaus kartumo.

Sąskaita: beigelis su lašiša (4,20 eur.), veganiškas beigelis (3,00eur.), flat white kava su sojos pienu (2,80 eur.), s‘mores desertas (1,90 eur.)

Interjeras:  bohemiška aplinka, labai blausus apšvietimas. Pakankamai jauku, bet kai kurie interjero elementai akivaizdžiai reikalauja atnaujinimo. 3\5.

Aptarnavimas: malonus, bet neišsiskiriantis. Aptarnaujanti mergina buvo naujokė, todėl vertiname atlaidžiau. 3\5

Maistas: platus veganiškų ir vegetariškų beigelių pasirinkimas.  Jei mėgstate šį patiekalą ar niekada jo neragavote – tinkama vieta apsilankyti, tačiau nelabai patiks ieškantiems įvairovės. 3\5

Bendras įvertinimas:  3\5

Daily poison

Ši vieta, pravėrusi duris vasarą, privertė lengviau atsikvėpti  visus sveikuolius, veganus, hipsterius, kažko netoleruojančius, prisižiūrinčius, besilaikančius dietų ir tiesiog ieškančius naujų, gaivesnių skonių.  Nesupraskite klaidingai – „Daily Poison“ nesiūlo vien tik salotų lapų ir vandens su ledu. Čia iš naujo suartėja poros ir draugų kompanijos, kuriose nuolat kildavo ginčai dėl maisto, kai vienas pageidauja ko nors sotaus, o kitas nori lengvo glotnučio. Šioje kavinėje patenkinami visi pusryčių poreikiai, ir žadama, kad patiekalai bus ne tik gardūs, bet ir maistingi.

Kavinė arba pusryčių klubas, kaip byloja užrašas ant durų, įsikūrusi Jasinskio gatvėje, viename iš naujųjų komercinės paskirties pastatų. Kaip ir „Kavos eroje“ čia visą dieną siūlomas pusryčių meniu, konceptai panašūs – aukštos lubos, didelė erdvė, tačiau pravėrus duris iškart matomas akivaizdus skirtumas. Aplinka modernesnė, kiek prabangesnė,  vyrauja balta spalva ir minimalistinis stilius. Kavinėje nemažai klientų, didžiąja dalimi tai jauni žmonės ir keli aplink šniukštinėjantys šuniukai. Ant prekystalio stovi stendukas su įvairių riešutų, uogų ir visokio „supermaisto“ pakuotėmis, o prie meniu guli mini planšetė su įjungta „Daily Poison“ Instagramo paskyra – gana protingas ir įdomus būdas patiekalams apžiūrėti ir gauti rekomendaciją.  Pati aplinka mums sako, kad čia orientuojamasi į jauną, šiuolaikišką ir „išprususį  valgytoją“.

Meniu pakankami platus: omletai, košės, skrebučiai, salotos, glotnučių dubenėliai vadinami „smoothie bowls“. Tai yra tiršti vaisių ir daržovių kokteiliai patiekiamas dubenėlyje ir gardinamas įvairiais sveikais, sočiais priedais, kaip riešutų sviestas, sėklos, uogos ir pan. Šis patiekalas atkreipia mūsų dėmesį ir su padavėjo rekomendacija užsisakome populiariausią „Spirulina swirl“ dubenėlį (5,00 eur.), „Barber“ plaktų kiaušinių patiekalą su skrudinta tamsia ciabatta, šonine, grilintu bananu ir karameliniu sirupu (5,50 eur.), o jei dar pasirodytų per mažai – skrebutį su natūraliu žemės sviestu, keptu bananu ir čijos sėklomis(3,00 eur.)

Užsisakę šiuos Daily Poison topus prisėdame, tačiau maisto ilgai laukti netenka. „Barber“ patiekalas nudžiugino tiesiog šilkiniais plaktais (scrambled) kiaušiniais ir puikiai suderintu su kitais produktais kepto banano skoniu. Reikėtų pastebėti, kad karamelinis sirupas čia visiškai nebūtinas, nes patiekalas savaime turi malonų saldumą, tačiau tai jau skonio reikalas.

„Spirulina Swirl“ dubenėlis, galėtų būti drąsiai nominuojamas pačiu skaniausiu būdu vartoti spiruliną. Glotnučio pagrindas – spirulina, bananai ir avižų pienas, ant viršaus pagardintas žemės riešutų sviestu, čijos sėklomis, kokoso čipsais,migdolais, goji ir šilkmedžio uogomis. Sunku patikėti, kad glotnutis nesaldintas papildomai, nes patiekalas tikrai saldus, o sotumo jam suteikia riešutai ir traškūs „superpriedai“.

Skrebutis, turėjęs atlikti deserto vaidmenį mus užklupo jau pasisotinusius ir pasisaldinusius, bet negalėjom neparagauti  ir nepagirti labai gardaus, malonios konsistencijos natūralaus riešutų sviesto. Taip pat pažadėjome sau pradėti kepti bananus, nes tai pakelia jų skonį į kitą lygmenį.

Deja, apie naudojamą kavą aptarnaujantis personalas mums daug nepapasakojo, todėl pasiėmėme išsinešti šviežio kokosų vandens buteliuką, tikėdamiesi, kad jis padės greičiau suvirškinti tokį bananų ir riešutų kiekį. Tiems, kam po pusryčių liks vietos šiek tiek nuodėmingam saldėsiui  siūlome pasidairyti užmesti akį ant prekystalio, kur rikiuojasi brauniai, tinginio gabaliukai ir kiti saldėsiai.

Sąskaita: Spirulina swirl (5,00 eur.), Barber (5,50 eur.), skrebutis (3,00 eur.), kokosų vanduo 320ml skardinėje (2,50 eur.).

Interjeras:  modernus, atitinkantis koncepciją, šiek tiek per sterilus.  4\5

Aptarnavimas: greitas, profesionalus. Personalas paslaugus, gerai išmano meniu, gaila, kad nepavyko daugiau sužinoti apie kavą.  4\5

Maistas: puikus. Labai šviežias meniu, kuriame galima rasti ir lietuviškam gomuriui neragautų skonių ir jau pažįstamų dalykų prikeltų naujam gyvenimui.  5\5

Bendras įvertinimas:  5\5

Jūsų dėmesiui pristatėm tris kavines, visų pramiegojusių, niekur nespėjančių arba tiesiog neskubančių laimei, tiekiančias pusryčių patiekalus, bet kuriuo dienos metu.  Visos su savais pliusais ir minusais, savais skirtumais ir panašumais, kuriuos galima apibendrinti taip:

Kavos era“ – puiki vieta spontaniškiems pusryčiams, neįpareigojanti aplinka, labai platus patiekalų pasirinkimas, todėl tinkama didesnei žmonių grupei su skirtingais skoniais. Pagrindinė problema, kad  su draugų kompanija sunkiai prisėstume, mat staliukai nedideli, o  kavinėje dažnai trūksta vietos, ypač savaitgaliais.

„Beigelistai“ – kavinė įsikūrusi labai vaizdingoje ir bohemiškoje gatvėje, tačiau specialiai dėl jų beigelių į miestą tikrai nekeliautume. Tinkama vieta užsukti einant pro šalį, tvarkant reikalus ar tiesiog išsiruošus į miestą pasivaikščioti.

„Daily poison“ – geras pasirinkimas kiekvienam turinčiam specialų poreikių, skiriančiam daug dėmesio savo mitybai ar tiesiog ieškančiam naujų ir gaivių variacijų. Tinkama vieta įrodyti savo skeptiškam draugui, kad sveikas maistas nebūtinai turi būti liesas ar nuobodus, tačiau nelabai tinkama įstaiga visiems maisto konservatoriams nelinkusiems plėsti savo skonio horizontų.

Ksenija Trimailova @Meniu.lt