This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Restorano apžvalga: „Pachamama Dinner Club”

2018-10-22
Publish your own article

Mistiški raštai, kvapai ir spalvos, užburiantys ritmai ir skonių įvairovė. Magiška atmosfera nukelia į Peru, tačiau čia pat, Vilniuje, Šv. Jurgio bažnyčios bokšto fone. Anksčiau gyvavusio miestiečių pamėgto socialinio klubo „Studio 9“ buvusiose patalpose. Šiandieną čia įsikūrusiame unikalaus dinner club koncepto restorane „Pachamama Dinner Club” kviečiama atrasti ir degustuoti virtuvės šefų kuriamus Peru skonius.

Ko gero, mažai kam žinoma, tačiau būtent ši valstybė jau kelerius metus iš eilės pelno pasaulyje geriausios kulinarinės krypties statusą. Pachamama – vaisingumo deivė, nuo kurios priklausė siaučiančios stichijos ir žemės dovanos. Nuo seno tikėta, kad deivė Pachamama rūpinosi žeme ir jos vaisiais. Unikalaus restorano koncepto dinner club tikslas – nepamirštami gastronominiai potyriai ir šokiai deivės namuose.

Įžengus pro deivės namų duris pasitinka smulkiais akmenimis grįstas koridoriaus skliautas ir egzotiškas, tačiau neįkyrus smilkalų kvapas. Pakilus laipteliais ir praėjus praskleistas užuolaidas, pastatytas ženklas prašo luktelėti personalo. Minutę belaukiant dairomės po aplinką – priešais mus ryškiai apšviestas, bambukais nuo lubų nukabintas baras, kairėje atvira virtuvė bei šalimais sustatyti ir klientų apsėsti staliukai. Priėjusi padavėja pasiteirauja, ar buvome rezervavę vietą vakarui ir palydi mus į už stumdomų durų įrengtą salę, kuri nuo pagrindinės gali būti atskiriama užvėrus duris. Čia pat ir didžėjaus pultas – tai tik įrodo, kad restoranas neapsiriboja tiekiamais pietumis ar vakarienėmis – čia jos virsta į naktines linksmybes.

Nesidomėjusius Perujietiškos virtuvės gėrybėmis, restorano meniu stebina jame pateikiamais nežinomų reikšmių patiekalų pavadinimais. Tačiau maloni padavėja paaiškina, kad seviche (liet. sevičė) – šviežios, žaliosios citrinos sultyse marinuotos, žalios žuvies užkandis; tiraditos – geriau pažįstamas kaip carpaccio (liet. karpačas; žalios mėsos ar žuvies užkandis); anticucho – mėsos iešmeliai; chaufas – kepintų ryžių patiekalas, kurio ingredientai įprastai yra daržovės, kiaušiniai, paukštiena (daugeliui geriau pažįstamas kaip wok keptuvėje gaminamas patiekalas).

Vakarienės pasirinkimas rizikingas – degustuoti renkamės labai skirtingus patiekalus: džiūvėsėliuose apkeptus kalmarus, skrudintas saldžiasias bulvytes su rūkytu sūriu, sevičė asorti, jautienos tataki, tuno risotto, desertui churros bei atsigerti Pachamama kokteilį, baltojo vyno taurę.

Džiūvėsėliuose apkepti kalmarai patiekiami kartu su šviežiais jalapeno pipirais ir chipotle padažu, tad bendras skonis kiek aštrokas, tačiau visuomet galima tiesiog nusirinkti pipiriukus ir bus kur kas švelniau. Kalmarų žiedai net neprimena parduotuvėje galimų įsigyti – jie iš išorės traškūs, viduje minkšti, neperkepę, puošti daigais, pridedama laimo skiltelė.

Sevičė dubenėlis įtaisytas į kitą, ledo kupiną, dubenėlį. Šiame šviežios žalios žuvies patiekale galima rasti tokius ingredientus kaip menkė, lašiša, aštuonkojis, granatai, kukurūzai, raudonieji svogūnai, saldžiosios bulvės. Visi ingredientai gausiai užlieti žaliosios citrinos sultimis – išvaizda primena šaltą jūros gėrybių sriubą. Intensyvus žuvies skonis byloja apie patiekalo ingredientų šviežumą ir kokybę. Nors patiekalo dubenėlis nėra mažas, tačiau vargu ar nuo jo pasisotinsite, greičiau padegustuosite ir ateičiai žinosite, iš ko pagamintas ir kokio skonio yra vienas kultinių Peru patiekalų.

Saldžiosios bulvytės šiek tiek paskrudintos, jaučiu lengvą šoninės skonį, kurį apgaulingai suteikia rūkytas sūris. Bulvytės traškios, ant viršaus papildomai pabarstyta sūrio. Jos puikiai tinka prie rūgštaus sevičė skonio. O smagu ir tiesiog pakramsnoti.

Jautienos tataki patiekiamas kartu su gruzdintais enoki grybais, avokado kremu, Ponzu padažu, imbieru, tempura ir juodųjų česnakų traškučiais. Nors termiškai neapdorotos mėsos nesu linkus valgyti, tačiau surizikavusi nenusiviliu. Mėsa itin plonai išpjauta, minkštos, purios konsistencijos. Švelnaus skonio mėsai gardžiai imponuoja sultenė, ridikėliai ir enoki grybai.

Enoki grybai – natūraliai Japonijoje ir Kinijoje, vieno-dviejų laipsnių temperatūroje augantys grybai. Grybai pasižymi šiek tiek saldžiu, lengvu skoniu. Patiekalas pagardintas citrininio skonio sojų padažo giminaičio Ponzu padažu, kuris suklaidina savo kvapu – buvau įsitikinusi, kad patiekalas aplietas raudonuoju vynu, tačiau tai buvo juo kvepianti viena iš japonų virtuvės vertybių – Ponzu padažas.

Pagrindiniam vakaro patiekalui, pasikliaudami padavėjos rekomendacija, pasirenkame tuno daugiaryžį (risotto) su trumais. Daugiaryžio viršuje – pora lengvai apkepto tuno gabalėlių, pora šparaginių brokolių, šalimais ant grotelių kepti grybai. Ryžiai sūroki, tačiau puikiai dera su švelnia tuno mėsos tekstūra ir traškiais šparaginiais brokoliais. Patiekalas mums itin patiko, tad drąsiai rekomenduojame jį išmėginti.

Degustuojant ir mėgaujantis maistu apžvelgiame ir stilingą interjerą. Pastebime, kad šioje, privatesnėje restorano dalyje, į kurią buvome palydėti, stalai paserviruoti bei puošti gyvomis gėlėmis – kuriamas įspūdis, kad svečiai čia labai laukiami, o tai malonu. Salės erdvėje išdėstyti minkštasuoliai leidžia džiaugtis gyvenimu bei deivės gėrybėmis ir su didesne kompanija. Dinamiškais raštais marginti kilimai, rankų darbo šviestuvai, kabančios sapnų gaudyklės bei unikalumo, gyvumo erdvei suteikiančios medžių šakos. Prie stilingo interjero puikiai parinkta muzika, kelianti norą restorane apsilankyti savaitės pabaigoje, kuomet svečiai dar labiau atsipalaiduoja ir pamiršta visus darbus.

Churros – ispaniškosios kilmės pailgos formos spurgos, įprastai valgomos su karštuoju šokoladu. Vakarienių klube churros desertas patiekiamas su aviečių šerbetu, keliomis aviečių uogomis, spragsinčiais saldainiais ir karameliniu padažu. Šerbetas gaivaus lengvo aviečių skonio, churros šilti, o spragsintys saldainiai suteikė desertui žasmingumo. Patiekta kaip ir dailiai, kaip ir ne visai – reikėtų padirbėti su pačiomis spurgomis, jų forma.

Vakarienės metu ragavome ir Pachamama kokteilį. Šis sumaišytas iš dviejų rūšių romo, pasiflorų tyrė, Madagaskaro vanilės sirupo, žaliosios citrinos sulčių bei perujietiškojo geltonojo čili pipiro. Kokteilis stiprus ir egzotiško skonio, jo patiekimas leidžia dar labiau įsijausti į visą restorano kuriamą nuotaiką.

Vakarienių klubas kviečia pažinti įvairius Peru virtuvės skonius, kurių pagrindas – deivės Pachamamos dovanos, kurias ji dovanoja, o restorano įkūrėjai žada laiką stabdančias vakarienes, kurios išaugs į vakaro linksmybes.

Skaičiai: Džiūvėsėliuose apkepti kalmarai €6,5 + Skrudintos saldžiosios bulvytės su rūkytu sūriu €5 + Sevičė asorti €11 + Jautienos tataki €12 + Tuno risotto €21 + Churros €6 + Pachamama kokteilis €8,8 + Taurė sauso Zonin Prosecco €4 = €74,30.

Interjeras: Stilingas, papildytas autentiškumą kuriančiomis medžio, įvairių raštų detalėmis. Įėjus patenkama į pagrindinę restorano erdvę, per kurią galima pasiekti privatesnę, puikiai pritaikytą didesnėms kompanijoms. Taip pat galima pasirinkti minkštasuolius prie panoraminių langų ar šiltuoju sezono metu erdvią terasą šalia Vilniaus Šventojo Jurgio bažnyčios. Skamba atpalaiduojančios, tačiau tuo pačiu ir užvedančios house muzikos ritmai. Vertinu 5/5.

Aptarnavimas: Personalo pradžioje teko kiek luktelėti, tačiau pasitikta maloniai. Vakaro metu padavėja buvo dėmesinga. Atkreipėme dėmesį, kad vandens stiklinės pripildytos vandeniu buvo tik įpusėjus antrąjį patiekalą, žvakė ant staliuko ne tik kad nebuvo uždegta, tačiau padavėja ją išvis nusinešė – tai pasirodė keista. 4/5.

Maistas: Unikalaus koncepto senomis perujietiškomis maisto kultūros tradicijomis paremta virtuvė supažindina su kultiniais Peru virtuvės patiekalais. Gardžiausias patiekalas, vienareikšmiškai, mums buvo tuno risotto su trumais. Sevičė patiekalo įdomus patiekimas, o jautienos tataki nustebino skonių įvairove – 5/5.

Bendras įvertinimas: 5/5.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt