This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Restorano apžvalga: "12 istorijų"

2017-10-23
Publish your own article

Palengva žingsniuojant rudenėjančiomis senamiesčio gatvelėmis visuomet norisi jaukiai bei šiltai kur nors įsitaisyti. Senosiose gatvėse apstu gardžius valgius paskanauti siūlančių vietų, tačiau jose gausu ir žmonių, o juk nesinori sėdėti kur nors kamputyje. Norint toliau plačiai stebėti verdantį miesto gyvenimą, verta paėjėti iki Rotušės ir apsilankyti visai čia pat esančiame restoranėlyje „12 istorijų”.

Senamiestyje, priešas Filharmoniją įsikūręs restoranėlis atrodo kaip įstiklinta namo dalis. Taip ir yra. Pozicionuojamas kaip kavinė-vyno baras-pusryčių ir priešpiečių restoranas, yra įsikūręs „Amber Apple” viešbučio prieigose, įstiklintoje terasoje. Čia jauku, kiek panašu į šiltnamį ar jaukų vidinį kiemelį – interjere karaliauja žemės spalvos, jaukiai blanki šviesa, plačialapiai tropikų augalai. O iš šio šiltnamio atsiveria puikus Vilniaus senamiesčio vaizdas. Vieta strategiškai itin patraukli – 100 m iki Aušros vartų bei 200 m iki Rotušės. Tad nieko keista, kad vieta pamėgta ne tik miesto gyventojų, tačiau ir jo svečių. Čia gali išgirsti šurmuliuojant Rusijos, Lenkijos, Anglijos, Italijos, Prancūzijos ar kitų šalių keliautojus. Kyla mintis, kad restorano pavadinimas – „12 istorijų” – yra toks, būtent dėl šio dinamiško įvairių kalbų šurmulio. Pasiteiravus padavėjos dėl pavadinimo, ši atsakyti negali, tačiau sako, kad restorane yra 12 stalų ir gali būti, kad kavinės adresas pats padiktavo savo pavadinimą (Subačiaus g. 1/Aušros vartų g. 2).

Teko girdėti, kad šis restoranas – vilniečių bei miesto svečių pamėgta pusryčių vieta. Pusryčių meniu pasirinkimas platus, tačiau labiausiai jis patiks kiaušinių mėgėjams. Pasistiprinti dienos pradžioje galima omletu su įvairiais priedais (sūriu ar šonine; ožkos sūriu, špinatais ir pomidorais), keptais kiaušiniais su šonine ir Hollandaise padažu ar pasimėgauti populiariaisias Benedikto kiaušiniais. Na, o nenorintiems kiaušinių, siūloma pasirinkti pilno grūdo blynelius, avižinę košę su uogomis, granola ar prancūžiškuosius kruasanus. Tad norintieji papusryčiauti turėtų rasti sau patinkantį variant. Kainos optimalios, o savaitgaliais pusryčiauti čia galima iki 15 valandos.

Lietingą vakarą norėjosi paskanauti šio to šilto, puikus pasirinkimas tokiu oru – sriuba. Teko nusivilti, kadangi iš sriubų restoranas siūlo šaltibarščius (kurių, žinoma, nėra, nes visai neseniai su jų sezonu teko atsisveikinti), aštrios avienos sriubos atsisakiau, kadangi nesu aštraus maisto mėgėja, o padavėjos pasiteiravus, kokia yra sezoninė sriuba, ši atsakė, jog šiandieną tokios neturi. Gaila, nes pasirinkti nebeliko iš ko.

Esu išalkusi, tad skrandžiui nuraminti iš užkandžių pasirenku krevetes apelsinų ir medaus padaže. Šešios vidutinio dydžio krevetės bei pora apelsino skiltelių puikuojasi ryškaus geltonos spalvos padažo gausiame dubenėlio viduryje. Pipirų aitrumas bei medaus saldumas dera įdomiai, tačiau atsižvelgus į kainą (6,6 €) kitą kartą rinkčiausi kitą užkandį. Pagrindiniam patiekalui padavėja rekomenduoja kartu su brokoliais, morkomis ir imbieru patiekiamą, karamelizuoto pieno ir lazdynų riešutų padažu padengtą lašišos didkepsnį bei ožkos sūrio ir burokėlių salotas. Norintiems deserto reikia teirautis padavėjos, ką tuo metų restoranas gali pasiūlyti – bent jau mano apsilankymo dieną pasiūlyti galėjo tik draugų „Ice Dunes” čia pat kepamus ledus. Jokių pyragų ar kitų skanėstų, nors sakė, kad įprastai turi. Prie visa to pasirenku prancūzišką Kusmi arbatą. Pasiteiravus dėl skonių, draugiškai ir maloniai nusiteikusi, atsiprašiusi padavėja nuskuba link baro ir grįžta su medine balta dėžute. Dežutė pilna skirtingų skonių ir kvapų arbatų: rožė, vanilė, apelsinai ar mėta su šokoladu ir kiti įvairiausi skoniai, iš kurių renkuosi apelsinus su šokoladu.

Lašiša tikrai gardi. Puikiai iškepta, lengvas padažas dar labiau paskanina šį patiekalą, o štai salotos man nepatiko. Vienas jos ingredientų – karamelizuotas obuolių kremas priminė tepų riebalų mišinį, salotos karčios, tad šio patiekalo darkart tikrai nesirinkčiau.

Interjeras: Puiki lokacija, pro langą besipuikuojanti įstabioji Filharmonija bei įvairiomis kryptimis keliaujantys Vilniaus žmonės. Jauki restorano aplinka ir jai prideranti muzika. Vertinu 5/5.

Aptarnavimas: Personalas dėmesingas ir draugiškas, patariantis bei malonus, 5/5.

Maistas: Europietiškos virtuvės mišinys. Pusryčių meniu tiks įvairių skonių mėgėjams, porcijos vidutinės. Laukti ilgai neteko, tačiau dėl sriubos, desertų pasirinkimo trūkumo bei nepatikusių salotų – 3/5.

Kaina: Krevetės apelsinų ir medaus padaže 6,6 € + ožkos sūrio ir burokėlių salotos 7,7 € + lašišos kepsnys 9,7 € + Kusmi arbata 2,5 € + kepti ledai 4 € = 30,50 €. Vidutinė patiekalų kaina 8 €, vertinu 3/5.

Bendras įvertinimas: 3,75/5.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt