This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Treneris Mantas Petrulis: „man maisto gaminimas tarsi meditacija“

2018-12-11
Publish your own article

„Sportas man nesvetimas nuo pat vaikystės. Kai 5-tojo gimtadienio proga dovanų gavau svarmenis ir gyrą, nuo tos dienos pradėjau ugdyti sportinį charakterį“, – taip asmeninis treneris bei sveiko ir pozityvaus gyvenimo būdo koučeris Mantas Petrulis pristato save savo tinklalapyje. Mantas ne tik profesionalus plaukikas, tarptautinių fitneso varžybų dalyvis, tačiau gali pasigirti ir pomėgiu ruošti sveiką bei kokybišką maistą. Vis dėlto, nuklydome ir kiek toliau – jis papasakojo apie šeimos tradicijas bei vietą, kurioje leidžia sau atsipalaiduoti ir paskanauti ne tokių sveikų patiekalų.

Žalio maisto gerbėjas

Vos prašnekus apie maistą ir jo gaminimą, Mantas Petrulis juokauja, kad maisto gaminimas jo tarsi antroji profesija, o visas ritualas jam prilygsta meditacijai. Tiesa, Mantas sako, kad namuose gamintas maistas sudaro net 90 proc., o didžiąją dalį jo maisto raciono sudaro žalias maistas.
„Labai daug valgau lapinių daržovių, salotų, neperdirbto maisto. Neįsivaizduoju savo dienos be žalios spalvos, tiek pietų, tiek vakarienės, net ir pusryčių“, – dalijasi savo mitybos įpročiais sportininkas ir sako, kad kas kartą gamindamas stengiasi, kad dominuojanti spalva patiekaluose išliktų žalia.
Jam žalia – daugiausia sveikų savybių talpinanti  bei gyvybės spalva.
Mantas pasakoja, kad jis daug laiko skiria maisto gaminimui, todėl jo mityba kintanti, bet vienintelis dalykas, kuris visuomet išliks ant jo vakarienės ar pietų stalo – salotos, su gana improvizuotu turiniu. Kaip ir jau firminiu savaitgalio pusryčių gėrimu tapęs – skaidulinių medžiagų kokteilis.

Po truputi iš kiekvienos mitybos
Šiuo metu itin daug kalbama apie vegetarizmą ir veganizmą. Mantas sakosi, kad tai jį džiugina ir jam patinka, tačiau, kaip ir kiekvienoje situacijoje, jis pataria kritiškai įvertinti visą informaciją.
Kad atsidurtų klientų kailyje ir suprastų, kaip jie jaučiasi, Mantui ir pačiam teko paeksperimentuoti: du metus visai nevalgyti mėsos ar valgyti vien tik mėsą.
„Mano mityboje yra beveik 80proc. žaliavalgiškumo. Daug skaičiau, domėjausi ir po truputi pajutau, ko man iš kiekvienos mitybos reikia. Čia kaip religija – nesu prie vienos prisirišęs“, – dalijasi įžvalgomis pašnekovas.

Atradimas svečiose šalyse
Mantas spėja, kad nieko nenustebins, tačiau vienas didesnių gastronominių atradimų, kurį jam pavyko surasti besilankant svečiose šalyse – Paelja.
„Tai nieko ypatingo. Tačiau šviežios jūros gėrybės, esančios kitose šalyse – dalykas, kuris labiausiai mane traukia“, – pasakoja sportininkas.

„Per Kalėdas pasigęstu improvizacijos“
Mantui Kalėdos yra šeimos šventė, todėl kiekvienais metais jis sugrįžta pas savo tėvus ar uošvius. Šiuo laikotarpiu jis sakosi pasikliaujantis šeima ir savo kulinarinius sugebėjimus paliekantis nuošalyje. „Man tai tradicija“, – sako jis.
Žinoma, jeigu kas nors paklaustų jo nuomonės, Mantas tikrai pasidalintų patarimais, kokie gardėsiai turėtų puošti šventinį stalą.
„Stalas, dažniausiai, būna toks siaurokas: silkė, kūčiukai, mandarinai. Aš pasigestu šiek tiek improvizacijos“, – sako jis ir priduria, kad dabar mes esame labai nutolę nuo tradicinio maisto ir mūsų mitybos racioną sudaro kiek kitoks maistas. Tad tą vienintelę dieną nederėtų įsikibti ir laikytis kažkokių įsitikinimų.
Mantas juokauja, kad nenorėdamas persivalgyti, stengiasi neišragauti visų dvylikos patiekalų.

Vietos, tapusios šeimos tradicija
Mantas, vos paklaustas apie jo mėgstamas vietas, nieko nelaukdamas dalijasi vietele, kurioje tradiciškai lankosi su visa šeima. „Bistro 18“ – „nors meniu jau žinomas gerai, man tai labiausiai ir patinka – visuomet žinau ko tikėtis“, – pasakoja Mantas ir priduria, kad šią vietą visuomet renkasi norėdami ką nors atšvęsti.
Kitą šiek tiek kasdieniškesnę, tačiau taip pat ne mažiau mėgstamą vietą, įvardija „Meat Lovers Pub“ didkepsnių restoranėlį, esantį Šv. Ignoto gatvėje. Tiesa, mėsos patiekalai tikrai kokybiški.
Kitchenrestoranas – taip pat vienas iš „topų“ Mantui, esantis jo favoritų  sąrašo viršuje. Pašnekovas prisipažįsta itin vertinantis vietas, todėl ši vieta Mantui patinkanti labiau dėl jaukios atmosferos nei dėl maisto: „man patinka ir pavalgyti, ir pabūti“, – sakosi Mantas.
Na ir pabaigai, diena, kurią Mantas pristato, kaip jų šeimos „nuodėmingąjį laikotarpį“ – penktadienis.
„Penktadienis, tai vakaras, kada mes valgome maistą tokį, kokį norime. Dažniausiai, pasirenkame vietas, kur norime išbandyti kažką naujo. Tačiau dabar, mažasis moka tik vietą žodį „pica“, tad dažnai važiuojame valgyti picos“, – šypsosi sportininkas ir prideda, kad nauja ir puiki vietelė – „Pizza & Nachos Pub“ picerija.

Vaiva Didžiulytė @Meniu.lt