This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kaip gaminama kava be kofeino?

2020-11-20
Publish your own article

Šiandien kavos pasirinkimas kaip niekad platus - ji gali būti atvežta iš tolimiausių pasaulio kampelių, švelniai ar stipriai skrudinta (arba visai neskrudinta - žalia), rūšinė, ekologiška, aromatizuota, įvairiai sumalta ir... be kofeino. Pastarąjį variantą renkasi tie, kurie netoleruoja ar dėl sveikatos priežasčių negali vartoti kofeino, tie, kurie nori kava mėgautis bet kuriuo paros metu, kad ir prieš miegą, arba tie, kuriems tokia kava tiesiog... skanesnė (nors tokių žmonių turbūt nedaug - netrukus paaiškinsime, kodėl). Ar žinote, kaip iš kavos pašalinamas tas, atrodo, esminis, jos elementas - kofeinas?

Metodų įvairovė

Pirmiausia reikėtų žinoti, kad kofeinas šalinamas ne iš jau sumaltos kavos, o iš pupelių ir tai daroma dar prieš jas skrudinant. Dekofeinizuotos kavos pupelės niekuo nesiskiria nuo įprastų ir gali būti apdorojamos ir ruošiamos vartojimui visais įprastais būdais. Na, o kafeiną pašalinti galima keletu metodų. Beje, pats dekafeinizacijos procesas buvo atrastas atsitiktinai - teigiama, kad XX pradžioje vokiečių kavos pirklys Liudvikas Roselijus gavo apgadintų pupelių siuntą laivu atgabentos pupelės buvo permirkusios sūriame vandenyje.  Pirklys nusprendė jų neišmesti, o pamėginti iš jų paruošti kavą ir atrado, kad sūrus vanduo išplovė kofeiną - kava buvo blankesnio skonio, sūroka ir netekusi savo tinizuojančio poveikio. Tuomet prasidėjo eksperimentai - kokį tirpalą būtų galima naudoti, kad iš pupelių būtų „išsiurbtas” kofeinas?

Iki šių dienų būtent toks kofeino šalinimo būdas - išplauti pupeles specialiame tirpale, kuriame esantys aktyvūs chemikalai pašalina kofeiną - išlieka populiariausias. Anksčiau baimintasi, kad taip apdorota kava gali būti nuodinga (iš tiesų, pats L. Roselijus eksperimentavo su toksiškomis medžiagomis), tačiau šiam procesui naudojamas griežtai reglamentuotas (ir labai nedidelis) cheminių medžiagų kiekis, todėl dabar specialistai sutaria, kad tokia kava nekelia pavojaus sveikatai.

Kofeiną pašalinti galima ir taikant vadinamąjį šveicariškąjį metodą - kai pupelės ilgai mirkomos vandenyje - vanduo iš jų „ištraukia” kofeiną. Tiesa, taip pupelės netenka ir dalies kvapiųjų medžiagų, todėl tokia kava yra mažiau aromatinga. Dabar esama būdų pagerinti tokios kavos skonį - vanduo, kuriame buvo mirkytos pupelės gali būti perkošiamas per specialų filtrą, kuris praleidžia smulkias kofeino molekules, tačiau sulaiko stambesnes aromatinių komponentų daleles. Tuomet dekafeinizuotos pupelės dar kartą išmirkomos šiame vandenyje, prisotintame aromatinių medžiagų. Galbūt skamba sudėtingai, tačiau kai kuriems kavos gamintojams šis metodas yra priimtinesnis, nes nenaudojami jokie chemikalai.

Dar vienas būdas - naudoti specialius anglies dioksido pagrindu veikiančius aparatus. Pupelės, išmirkytos vandenyje, dedamos į specialų nerūdijančio plieno prietaisą, kuris sandariai uždaromas, ir į jį įleidžiama smarkiai suslėgto skysto anglies dioksido. Anglies dioksidas jungiasi su kofeino molekulėmis ir ištraukia jas iš pupelių. Didelis šio neįprasto ir retai taikomo metodo privalumas - kavos skoninių komponentų molekulės lieka pupelės, todėl tokia kava būna gardi ir kvapni, o trūkumas - toks dekafeinizacijos metodas labai brangus.

Beje, kad ir koks būtų dekafeinizacijos metodas, jis kofeino visiškai nepašalina - įvairiais tyrimiai nustatyta, kad kavoje be kofeino vis tiek lieka šiek tiek šios medžiagos. Kiek tiksliai, priklauso nuo kiekvieno kavos gamintojo. Šiuo metu pasaulyje nėra sutarta dėl visuotinio reikalavimo ant pakuotės nurodyti nei kiek kofeino liko dekafeinizuotoje kavoje, nei koks būdas buvo naudojamas jam šalinti.

Skonis ir poveikis sveikatai

Kavos žinovai ir mėgėjai dažnai skundžiasi, kad kava be kofeino yra blankesnio skonio, mažiau kvepia. Dažniausiai tai tiesa - su kofeinu iš pupelių pašalinama ir dalis aromatinių medžiagų, tačiau yra žmonių, kuriems patinka švelnesnis, neutralesnis tokio gėrimo skonis, kita vertus, jei pasigendate įdomesnio skonio, kavą be kofeino galima pagardinti prieskoniais - cinamonu, kardamonu ir pan., įpilti grietinėlės ar pieno - ji tinka visiems įprastiems kavos gėrimams ruošti.

Ar kava be kofeino yra sveikesnė, nei įprastinė? Dėl kavos poveikio sveikatai apskritai dar daug ginčijamasi - vieni mokslininkai teigia, kad prie jos priprantama, mini jos šalutinį poveikį žmogaus emocinei būklei ir nuotaikai, nepageidaujamus fiziologinius reiškinius (virškinimo sistemos dirglumą, sąveiką su tam tikru maistu, kai kurių sveikatos sutrikimų paūmėjimą ir kt.), kiti vardija kavos naudą - ji gerina darbingumą, emocinę būklę (praskaidrina nuotaiką, galbūt palengvina depresijos simptomus ir pan.), turi maistinių medžiagų, antioksidantų ir kitų naudingų komponentų... Kaip ten bebūtų, pašalinus kofeiną, kiti kavos komponentai, tiek mums naudingi, tiek galbūt žalingi, pupelėse išlieka. Tai reiškia, kad, nors gerdami kavą be kofeino nepatirsite pagrindinio jos efekto - padidėjusio žvalumo ir darbingumo - kitokia šio gėrimo teikiama nauda ar žala niekur nedings. Taigi, kokia kava mėgausitės - su kofeinu ar be jo, spręsti jums.

Gabija Lebednykaitė

@meniu.lt