Į kokią kavą galima iškeisti...kavą?

Į kokią kavą galima iškeisti...kavą?
Skani saviapgaulė

Kava tik šiandien prieinama kiekvienam. Viduramžiais šis gėrimas atkeliavęs į Europą buvo prabangos prekė, kuria mėgautis galėjo tik patys turtingiausi. Tie, kurie neturi pinigų – turi vaizduotę. Kaip kokie alchemikai, nepasiturintys gyventojai pradėjo eksperimentus su įvairiais pigiais produktais stengdamiesi išgauti kuo panašesnių skoninių savybių gėrimą. Pagrindinės žaliavos kitokiai kavai tapo: šakninės daržovės, grūdai. Dauguma sukurtų kavos pakaitalų iki šiol vertinami dėl puikaus skonio ir maistinių savybių.

Kavos alchemija

Viską, ko reikia kavos gamybai galima rasti miške, pievoje ar darže. Tuo kavos procesas ir įdomus – eksperimentuojant galima atrasti unikalius skonius, ir prisitaikyti juos prie savo pomėgių. Kavos gamybai tinka daug kas: ąžuolo gilės, cikorijų, pienių šaknys, įvairūs grūdai, net burokėliai, morkos ar cukriniai runkeliai.

Pats kavos gamybos procesas nėra sunkus, tik reikalaujantis laiko ir fantazijos. Ruošiant kavą iš gilių, jas pirmiausiai reikia išvirti, nulupti žievę, sumalti, išdžiovinti orkaitėje ir paskrudinti. O visas šaknis, šakniavaisius reikia iš pirmo sutarkuoti, grūdus sumalti…Toliau viskas kaip su gilėmis - džiovinimas, skrudinimas.

Neatrastas skonis - miežinės kavos gėrimas su cikorija

Kuo gi siejasi cikorija, paprastas Lietuvos pakelių augalas, su kava? Ir prie ko čia ta miežinė kava?

Miežiai vartojami maistui nuo seniausių laikų, dėl gerų skoninių savybių ir teigiamo poveikio organizmui. Miežių grūduose yra baltymų (iki 15,8%), angliavandenių (iki 76%), riebalų (iki 3,5%), ląstelienos (iki 9,6%), mineralinių medžiagų, fermentų, vitaminų A, B grupės, D ir E. Miežių grūduose rasta medžiagų, naikinančių bakterijas, ypač gramteigiamas. Miežių nuoviras vartojamas viršutinių kvėpavimo takų uždegimui su užkimimu ir kosuliu gydyti. Miežių grūdai turi minkštinančių bei aptraukiančių savybių skrandžio ir žarnyno uždegimams gydyti. I š skrudintų miežių grūdų gaminamas kavos pakaitalas.  

Tuo tarpu cikorijos (paprastoj trūkažolė)reguliuoja medžiagų apykaitą, gerina virškinamojo trakto veiklą, padeda reguliuoti kūno masę, pagerina kalcio pasisavinimą organizme, saugo nuo vidurių užkietėjimo, suteikia sotumo jausmą, mažina trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Miežinės kavos gėrimas su cikorija turi daug ląstelienos. Pagardinus pienu, gėrimo skonis primena caffe latte . Cikorijos šaknyse, turinčiose 60% inulino, fruktozės, pektinų, vitaminų, mineralinių medžiagų, esančios veikliosios medžiagos gerina virškinimą, toks gėrimas turi švelnų karamelės prieskonį.   

Taigi, skrudinti miežių grūdai suteikia kavos gėrimui puikų aromatą ir skonį, o cikorija jį papildo. Todėl verta išbandyti gal dar neįprastą, bet tikrai naudingą kvapnų miežinės kavos gėrimą su cikorija. 

Populiarioji cikorijų (trūkažolių) šaknų kava

Nors trūkažolės buvo plačiai naudojamos tiek kulinarijoje (kaip prieskonis), tiek liaudies medicinoje, tikrojo populiarumo sulaukė tuomet, kai iš jų pagamintu gėrimu imta keisti kavą. Tikrą kavą skrudintos ir maltos paprastųjų trūkažolių šaknys primena dėl jose esančių karčiųjų medžiagų. Kavos gėrimui gaminti naudojamos ilgos augalo šaknys, kasamos rudenį. Jei yra galimybė, geriausia trūkažolių šaknų neatskirti nuo stiebų ir būtent taip nurautas šaknis apie 10 dienų palaikyti sausoje ir tamsioje patalpoje, kol sudžius stiebai. Nemaža dalis vertingųjų medžiagų per tą laiką iš stiebų pereis į šaknis, ir jos taps dar vertingesnės.

Šaknys nuplaunamos, apdžiovinamos, sutarkuojamos arba supjaustomos griežinėliais ir išdžiovinamos. Sausa cikorija keptuvėje paskrudinama iki tamsiai rudos spalvos, tuoj pat sumalama, kad neatidrėktų. Labai svarbu jų nesudeginti per daug, nes tuomet cikorijos praras ne tik gerą skonį, bet naudingąsias savybes. Sumalus kavamale išdžiuvusias šaknis iš jų galima ruošti puikų kavos gėrimą. Tokia kava turi daug inulino, kuris teigiamai veikia žarnyno florą ir tokiu būdu pagerina virškinimą bei didina organizmo atsparumą. Kaip minėta, cikorijų kava pasižymi antiseptiniu, apetitą keliančiu, tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu poveikiu.

Jėga ir tvirtybė ąžuolo gilėje

Iš dalies dėl mitologinių savybių (jėgos ir tvirtybės simbolis), iš dalies dėl maistinės vertės bene populiariausias kavos pakaitalas Lietuvoje nuo seno buvo gilių kava. Gilių kava senovėje buvo stiprinami silpni, baikštūs, mažakraujyste sergantys vaikai, senyvi žmonės.

Liaudies medicinos žinynuose rašoma, kad gilių kava – tai kalcio, vitaminų A, C ir įvairių mikroelementų šaltinis, maistingumu nenusileidžiantis daržovėms. Ji gerina apetitą, turi antibakterinį poveikį, stabdo viduriavimą, gydo virškinimo sutrikimus, ramina žarnyno opas. Gilių kava neturi kofeino, todėl ja mėgautis galima ir ilgais žiemos vakarais – nemiga tikrai negresia. Tiesa, tikros kavos šio gėrimo skonis nelabai primena.

Tinkamiausi mėnesiai rinkti giles – rugsėjis ir spalis. Ąžuolo gilės žalios yra karčios, norint panaikinti šį kartumą jas būtina pavirinti. Norint gauti švelnaus skonio, nekarčią kavą, išlukštentos gilės užplikomos verdančiu vandeniu ir palaikomos 10-15 minučių arba užpiltos vandeniu pašutinamos orkaitėje. Po to gilės sumalamos, džiovinamos orkaitėje ir paskrudinamos. Panašiai ruošiama ir kaštonų (surinktų vėlų rudenį) kava.

Ruošiant kavą paruoštos gilės dedamos į verdantį vandenį, verdamos 3-5 min. ir užbalinamos. Gilių kavą galite taip pat paskaninti maltu imbieru, gvazdikėliais ar kardamonu.

Kiaulpienių šaknų kava

Šaknys renkamos ankstį pavasarį, prieš lapams išsiskleidžiant. Išilgai perpjautos šaknys džiovinamos ir spraginamos, kol paraus ir traškės. Paspragintos šaknys sumalamos ir vartojamos kavai. Kiaulpienių šaknyse esantis cukrus gėrimui, suteikia kavos spalvą.

Trūkažolės ir kiaulpienės šaknų kavos mišinys itin sveikas gėrimas, malšinantis troškulį, gerinantis virškinimą, tonizuojantis, skatinantis kasos ir kepenų veiklą, naudingas diabetikams.

Daržovių kava

Populiariausia – morkų kava. Ruošiant ją morkos sutarkuojamos, išdžiovinamos, kol paruduoja, truputėlį paskrudinamos. Į verdantį vandenį subėrus morkas, jos pavirinamos kelias minutes ir, nukėlus nuo ugnies, „brandinama“ 10-20 min. Pateikiama maišant 2 dalis morkų kavos, 1 dalį grietinėlės.

Tokiu pat principu galima ruošti ir daržovių mišinio kavą (burokėliai su morkomis), arba maišyti su paskrudintais grūdais.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną