This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių susitikimas ir Lietuviškos modernios virtuvės atradimai

2013-02-18
Publish your own article


Renginio pradžioje LRVVKA prezidentė Rūta Šiušienė padėkojo ilgametei LRVVKA vykdomajai direktorei Loretai Charčenkienei, kurios dešimties metų darbas šiose pareigose daug prisidėjo, plačiai išvystant sėkmingą asociacijos veiklą. Taip pat buvo padėkota ir LRVVKA Tarybos narei Onai Jurkšienei, kuri 2012 metų rudenį laikinai perėmė vykdomosios direktorės pareigas ir daug prisidėjo prie sėkmingų „Litexpo“ parodų rūmuose vykusių „Geriausias Lietuvos virėjas 2012“ ir kitų konkursų bei šventinės 2012 m. gruodžio 2 d. prezentacijos organizavimo.

Prieš ataskaitinę renginio dalį į Asociaciją buvo priimti nauji nariai: Rytis Kairys, gamybos vadovas, viešbučio „Conti“ restoranas, Vilnius; UAB „REL Mažoji Ragainė“, atstovauja Eduardas Radzivilovas, gamybos vadovas, Vilnius; Tomas Ragauskas, gamybos vadovas,  UAB „Sveikatingumo projektai“, Kaunas; Povilas Katilius, gamybos vadovas, restoranas „Fresh Meals”, Kaunas.
Labai džiugu, kad praėję 2012 metai buvo tokie darbingi ir sėkmingi – įvyko 4 planinės prezentacijos, pelnytas pirmasis Lietuvos virėjų olimpinis medalis, sėkmingi Lietuvos virtuvės meistrų konkursai. Šiuos visus renginius apžvelgė LRVVKA Prezidentė Rūta Šiušienė. Šiems dideliems darbams ruošėmės iš anksto, nes ir tarptautinėms išvykoms, ypač į virėjų olimpiadą, ir Lietuvoje vykdomiems konkursams reikalingos didelės lėšos. Labai norime padėkoti visiems rėmėjams, kad buvome kartu, kad negailėjome minčių, žinių, jas demonstravome, dalinomės, kartu mokėmės, tobulėjome ir augome. Juk visa tai dėl bendro tikslo - dar aukštesnio lygio, modernesnės, sveikesnės lietuviškos virtuvės!

Ataskaitinio susirinkimo metu turėjome pareigą aptarti ir mažiau malonius klausimus. Buvo pasiūlyta iš LRVVKA narių tarpo pašalinti tris asmenis, kurie jau  keletą metų nedalyvauja asociacijos veikloje ir nemoka nario mokesčio. Vienbalsiai iš LRVVKA narių sąrašo buvo išbraukti: Gintaras Ropeika (3 m. nemokėjo nario mok.), Valerij Teterevkov (4 m. nemokėjo nario mok.) bei  Vidmantas Alaveckas (4 m. nemokėjo nario mok.).

Buvo pasiūlytas LRVVKA įstatų keitimas, kuris galimas tik visuotinio susirinkimo metu, esant narių kvorumui. Vienbalsiai buvo patvirtinti  LRVVKA įstatų pakeitimai. Įvesta nauja sąvoka - kandidatas į narius, - suteikiant didesnes galimybes dirbantiems virėjams (konditeriams) ir besimokantiems šių specialybių, kad turėtų galimybę prisijunti prie LRVVKA veiklos. Atnaujinta LRVVKA įstatų redakcija bus paskelbta artimiausiu metu.

Po ataskaitinio susirinkimo buvo trumpa atokvėpio valandėlė, kurios metu renginio svečiai vaišinosi sporto baro „Stars and Legends“ viruvės šefės Halinos Višnevskajos pagamintais varškės sūrio muffinais, restorano „California Gourmet“ virtuvės meistrės Aldonos Gečienės sumuštiniais su antienos kepenėlių paštetu ir rukola salotomis, viešbučio „Neringa“ virtuvės šefo Dariaus Dabrovolsko pagamintais sumuštiniais su rūkytu kiaulienos liežuviu ir burokėliu kremu, „Mažosios Ragainės“ pyragėliais.

Šiais metais ne tik Lietuvos valdžiai, bet ir svetingumo sektoriaus laukia rimtas tarptautinis išbandymas -   pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai. Viešnia iš Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos  Lyra Puišytė-Bostroem paruošė pranešimą apie LT visuomeninio maitinimo organizavimą Lietuvos pirmininkavimo ES metu.

Renginio svečiai susidomėję išklausė Aušros  Išarienės - Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pranešimą tema  - “Nauji iššūkiai viešojo maitinimo įmonėms”. Ji taip pat informavo ir apie ruošiamą naują maitinimo įmonių reitingavimo sistemą.

Kaip žinome, jau devintuosius metus LRVVKA komanda ruošiasi dalyvauti tradiciniame Sankt-Peterburge vyksiančiame konkurse „Baltijos kulinarinė žvaigždė“.

Šiais metais Lietuvos komandoje dalyvausiantis klaipėdiškis Edgaras Jarumbauskis (restoranas „Žemaitija“) I nominacijoje  „Gimtosios šalies nacionalinis patiekalas“, gamino karštąjį alaus užkandį su  kiauliena. II nominacijoje „Pagrindinis karštas patiekalas“ dalyvaus Evaldas Juška (restoranas „Lauro lapas“, Vilnius). Virėjas paruošė puikų patiekalą iš  žuvies. III nominacijoje  „Banketinis šaltas patiekalas“ – „Juodoji dėžė“ dalyvaus Rytis Kairys, Vilniaus viešbučio „Conti“ restorano virtuvės šefas.

Būsimi konkursantai žiūrovų teismui pateikė bandomuosius konkursinių patiekalų variantus; juos patobulinti padės patyrusios virtuvės meistrės - būsimo konkurso teisėja Aldona Gečienė bei komandos vadovė Honorata Lyndo. Ir šiemet tikimės gerų šio tradicinio konkurso rezultatų (praeitais metais Lietuvos komanda tapo šio konkurso absoliučia nugalėtoja ir pirmą kartą iškovojo pagrindinį prizą – taurę).

Renginio svečiai degustavo patiekalus, kuriuos gamino naujieji LRVVKA nariai. Tomas Ragauskas (UAB „Sveikatingumo projektai“, Kaunas) bei Povilas Katilius, (restoranas „FRESH MEals“, Kaunas), pagamino  lietuviškų ežero žuvų teriną su parūkyta smetona, pasukų morengais, pomidorų ikrais, morkų traškučiais ir virtų neluptų bulvių salotomis.

Eduardas Radzivilovas (UAB „Rel Mažoji ragainė“) pagamino prancūzišką  „kišą“ – pyragą  su marcipanu ir sūriais.

Šaltąjį užkandį  - „vytinto kumpio salotėles, skilandžio užtepėlę ir teriną su rūkyta šonine“ gamino dar vienas naujasis LRVVKA narys – Vilniaus viešbučio „Conti“ restorano šefas, renginio šeimininkas Rytis Kairys.

Vytinto_kumpio_saloteles__skilandzio_uztepele_ir_terinas_su_rukyta_sonine_Rytis_Kairys

Honorata Lyndo (Vilniaus restoranas „Steak House Helios“) pagamino „Nemuno pievų pyragą“, panaudodama varškės sūrį "Vilkyškių 22%“. Šį patiekalą LRVVKA rekomenduoja gaminti Lietuvos restoranuose, nekeičiant receptūros ir pristatant  jį  vienodu pavadinimu  „Nemuno pievų pyragas“ visose visuomeninio maitinimo įstaigose. Renginio svečiai gavo skrajutes su šio pyrago receptu.

Nemuno_pievu_pyragas_Honorata_Lyndo

Kitą puikų patiekalą, panaudojant AB „Vilkyškių pieninės“ sūrį "Memel Blue" ir kitus produktus, pagamino ir renginio svečius vaišino išradingasis Vilniaus restorano „Lauro lapas“ šefas Deivydas Praspaliauskas. Jo pagamintas desertas su Memel Blue ledais sužavėjo ragautojus; šio patiekalo receptas taip pat buvo pateiktas skrajutėje ir yra rekomenduojamas LRVVKA visoms visuomeninio maitinimo įstaigoms  bendru pavadinimu „Memel Blue ledai“.

Memel_Blue_ledu_desertas_Deivydas_Praspaliauskas

Pagaminti užkandžiai ir desertas buvo pateikiami moderniose UAB „Sangaida“ lėkštėse. Restorano „Lauro lapas“ virtuvės meistras Deidyvas Praspaliauskas vaišino susirinkusiuosius bizonienos užkandžiu.

Svečių atsiliepimai:


Vaida Jonkuvienė - kulinarinio realybės šou „Pragaro Virtuvė“ nugalėtoja, prestižinio viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ stažuotoja: „Didžiulį įspūdį paliko tai, kad vienoje vietoje pirmą kartą pamačiau didelį būrį profesionalų šefų, teko sėdėti prie vieno stalo su tikrais grandais savo srityje, taip pat sužavėjo restorano "Lauro Lapas" virėjo Evaldo Juškos konkursinis patiekalas ir idomi idėja – „Karklės akmuo“ lėkštėje. Didelę simpatiją iš mano pusės jaučiau Klaipėdos restorano "Žemaitija“ virėjo patiekalui. Ačiū - buvo labai malonu“.

Giedra Sadauskienė - Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinio rengimo centro vyr. profesijos mokytoja ir lektorė: „Dėkoju už galimybę sudalyvauti renginyje. Prezentacija buvo suorganizuota gerai. Puikus salės ir stalų papuošimas suteikė šventinę atmosferą. Konkreti ir susisteminta informacija apie renginio remėjus buvo labai naudinga ir įdomi. Smagu, kad galėjau susipažinti su LT komandos darbais, kurie bus demonstruojami Sank Peterburge. Stebint jaunųjų virėjų darbą džiugino galimybė pasisemti naujų idėjų. Įgytas žinias Jūsų renginyje galėsiu perduoti savo mokiniams praktinio ir teorinio mokymo pamokose“.