This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kavos gėrimo ypatybės pasaulyje

2019-07-17
Publish your own article

Kava - vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, mėgiamas kone kiekviename žemyne, ir tikrai ne visi kavos gėrėjai apsiriboja vien juoda ar balinta kava.  Nustebtumėte, sužinoję, kiek skirtingų kavos ruošimo būdų ir receptų egzistuoja! Pasidomėkime, kaip kava geriama skirtingose pasaulio šalyse.

Europa

Kavos suvartojimo čempionai neabejotinai yra europiečiai - metai po metų renkami statistikos duomenys rodo tą patį - Senojo žemyno gyventojai dievina kavą. Galbūt nustebsite, bet daugiausiai jos išgeria anaiptol ne kavos meistrais laikomi italai, o šiaurės šalių gyventojai - tyrėjai spėja, kad turbūt niūrūs žiemos vakarai, saulės ir šilumos trūkumas skatina šiauriečius ieškoti, kas jiems suteiktų energijos ir padėtų išlikti produktyviems visą dieną. Kavos mėgėjų sąrašo viršuje puikuojasi suomiai - jų šalyje vienas gyventojas per metus vidutiniškai išgeria tiek kavos, kiek pagaminama iš 12 kg kavos pupelių. Mažai atsilieka ir kiti skandinavai - Švedijoje, Danijoje įprasta bendrauti prie kavos puodelio, kartu skanaujant įvairių sausainių ir pyragaičių, kavos gėrimas čia - svarbi bendravimo ritualo dalis. Norvegijoje kava kartais dar sumaišoma su degtine ar naminuke - toks savotiškas kokteilis vadinamas "karsk".

Na, o Pietų Europoje kavos geriama kiek mažiau, užtat su dideliu malonumu ir subtiliai - italai žino, kada ir su kuo tinka espresso, o kada verčiau rinktis kapučino, jie sugalvojo ir gausybę kavos variacijų skambiais pavadinimais - ristretto, macchiato, marocchino ir pan. Namuose jie kavą verda tradiciniame kavinuke moka, o baruose mėgaujasi espresso aparatu ruošta kava. Ispanai geria kavą su pienu, cafe con leche, tiesiog juodą - cafe negro, arba cortado - mažesnę nei įprasta espresso dozę su šlakeliu pieno, o airiai turi savo garsiąją airišką kavą - su viskiu ir plakta grietinėle. Ji atsirado XX amžiaus viduryje ir iš pradžių buvo geriama tik kalėdiniu laikotarpiu, tačiau netrukus išpopuliarėjo ir dabar ruošiama visus metus. Rimti airiškos kavos mėgėjai jums pasakys, kad kava privalo būti labai stipri, o viskis - būtinai airiškas, tik taip išlaikomas autentiškas receptas. Graikai mėgaujasi turkiška kava (nors tokio pavadinimo girdėti nenori ir išdidžiai ją vadina graikiška) bei frappé - labai mėgiamu ir būtent Graikijoje atsiradusiu šaltu iki putų suplaktos tirpios kavos gėrimu. Frappé paprastai geriama su pienu (kartais - su kondensuotu pienu arba grietinėle) bei cukrumi. 

Afrika

Afrika, tiksliau, Etiopija, yra kavos tėvynė ir Etiopijoje kava tradiciškai ruošiama laikantis tam tikros ceremonijos. Pupelės šviežiai paskrudinamos, tuomet rankiniu būdu sugrūdamos specialioje grūstuvėje, ir tradiciniame virduliuke, vadinamame jebena, verdama kava. Kai gėrimas išverda, kava išpilstoma į puodukus jebena laikant aukštai, maždaug metro aukštyje. Pirmiausia jauniausias kavos gėrėjas patiekia kavą vyriausiajam, o tuomet jau gali vaišintis visi. Užkandžiui prie kavos paprastai patiekiama skrudintų riešutų ir sėklų. 

Amerika

Šiaurės Amerikoje daugiausia kavos išgeria kanadiečiai, o JAV gyventojai labai mėgsta ne gryną kavą, o kavos gėrimus - įvairiais sirupais ir pagardais paskanintus, suplaktus, karštus ar atšaldytus didelių porcijų gėrimus įmantriais pavadinimais - Frosty Raspberry Almond Milk Latte, Double Caramel Cookies Frappe ir pan. Iš pavadinimų akivaizdu, kad kava skaninama, kuo tik galima įsivaizduoti - sausainiais, šokoladu, uogomis, karamele, augaliniu pienu...

Lotynų Amerikos šalių eksportuojama daug kokybiškų kavos pupelių, tačiau, kaip bebūtų keista, kava čia nėra labai populiarus gėrimas. Nemažai lotynų amerikiečių mieliau geria iš kukurūzų pagamintus gaiviuosius gėrimus, kakavą, žolelių arbatas, aukštikalnių gyventojai mėgsta tonizuojančiu poveikiu pasižymintį kokamedžio lapų nuovirą, Argentinoje ir Urugvajuje mėgiama matė, o kolumbiečiai gerą kavą eksportuoja, patys tenkinasi cafe pasado - silpnu saldžiu filtruotos kavos gėrimu ir iš ne itin kokybiškų pupelių. Išimtys Lotynų Amerikoje - Brazilija, Kuba, ir Argentina, kur kava labai mėgiama. Brazilai geria cafezinho - stiprią juodą ir labai saldžią kavą, o argentiniečiai seka Europos tradicijomis -  rytą dažnai pradeda espresso puodeliu, kurį greitai išgeria stovėdami prie baro, visai kaip italai, o įdienojus elegantiškose kavinėse gurkšnoja kavą su pienu. 

Azija

Jei Azijai priskirtume Artimųjų Rytų regioną, būtina paminėti turkišką kavą – malta kava užpilama vandeniu ir virinama specialiame inde, dažnai pagardinama prieskoniais – cinamonu, kardamonu, kvapiaisiais pipirais ir pan. Indijoje kava geriama silpna, saldi, su labai daug pieno, kinai labiau mėgsta arbatą, pernelyg kava nesižavima ir Pietryčių Azijoje, išskyrus galbūt Indoneziją ir Vietnamą, kuriame auginama ir geriama daug kavos. Vietnamiečiai mėgsta stiprią, šaltą ir saldžią kavą - ją saldina kondensuotu pienu, įmeta ledukų, ir geria iš mažų stiklinių. Nepale kavoje kartais ištirpinama truputis sviesto, o štai Mianmare juoda kava paskaninama griežinėliu citrinos!

Australija

Australijoje atsirado ir po pasaulį paplito savotiška kapučino alternatyva - flat white kava. Ji gaminama iš espresso, ant kurio užpilama specialiu būdu tankiai suplakto ir tarsi suslėgto pieno. Rezultatas - mažesnis gėrimo kiekis, tačiau daugiau kavos, standesnė puta, nei kapučino, ir stipresnis tonizuojantis poveikis. 

Gabija Lebednykaite @meniu.lt