This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Japoniškas gėrimas shochu (1)

2007-09-13
Publish your own article

Shochu yra Japonijoje populiarus distiliuotas alkoholinis gėrimas. Dažniausiai jo alkoholio tūrio koncentracija siekia 25 %. Jis silpnesnis už viskį, bet stipresnis už vyną ir sake.

Shochu yra universalus gėrimas. Jį galima patiekti kaip aperityvą, jis taip pat geriamas virškinimo gerinimui. Labiausiai tikėtina, kad shochu į Japoniją atkeliavo iš Kinijos arba Korėjos. Ši antra teorija yra tiek įtikinama, kad iki šių laikų korėjiečiai gamina jo atitikmenį soju pavadinimu. Tai distiliuotas alkoholinis gėrimas, kurio alkoholio tūrio koncentracija dažniausiai siekia 25 %, tačiau pasitaiko ir kur kas stipresnių šio gėrimo variacijų, kurių stiprumas siekia 40 % vol.

Jį už Japonijos ribų rasti sunkiau negu sake, kadangi beveik visa shochu produkcija išgeriama šalyje. Tai gana keista, kadangi vos prieš dešimtmetį šis gėrimas buvo priskiriamas žemesniajai kategorijai, t. y. vargingiems žmonėms arba girtuokliams.

Dabar situacija kardinaliai pasikeitė. Shochu pardavimai muša visus rekordus, pranoksta sake, net tokio populiaraus alkoholinio gėrimo kaip alus pardavimus, jau nekalbant apie kitus gėrimus. Shochu populiarumą iš dalies lemia nedidelė jo kaina, o šio gėrimo buteliai išleidžiami nedidelėmis serijomis, specialiai kolekcininkams. Šie buteliukai interneto aukcionuose pardavinėjami už daugiau nei 200 JAV dolerių, o parduotuvėse už ją sumokėsite vos 25 dolerius. Tik reikia spėti nusipirkti.

Shochu labai populiarus. Kokteilių, kurių bazę sudaro shochu, galite įsigyti bet kurioje parduotuvėje. Tokių kokteilių galite rasti ir automatuose, stovinčiuose gatvės kampe.

Shochu, skirtingai negu sake, galima gaminti visus metus, netgi šiltesnio klimato sąlygomis. Šio gėrimo gamybai tradiciškai naudojami ryžiai, miežiai ir saldžiosios bulvės. Tarp pardavinėjamų daugiau nei 3000 shochu firmos ženklų, galima rasti ir iš rudojo cukraus pagamintą shochu, valgomųjų kaštonų, moliūgo, sezamų arba netgi pieno, žaliosios paprikos, taip pat nuosėdų, likusių po sake fermentacijos proceso. Šie ingredientai gali būti naudojami vieni arba maišomi su kitais.

Pačiu švelniausiu tituluojamas shochu gaminamas iš ryžių, jo priešprieša yra shochu iš saldžiųjų bulvių. Kiekviena gėrimo rūšis turi daug savo gerbėjų ir daug aršių priešininkų. Dėl skonio nesiginčijama.

Tokią daugybę gėrimo variacijų lemia skirtingų koji (pelėsis, kuris suskaido krakmolą į paprastą cukrų) ir mielių rūšių pasirinkimas bei skirtingas distiliavimo būdas.

Daugkartinės distiliacijos būdu gaunamas neutralesnio skonio Kou-rui. Senesniu gamybos metodu, kuris numato vienkartinę tęstinę distiliaciją, gaminami išraiškingesnio skonio gėrimai. Pastaruoju būdu pagamintas shochu vadinamas Otsu-rui arba Honkaku. Jie gaminami iš vieno ingrediento. Dar visai neseniai Kou-rui oficialiai buvo priskiriami aukštesniajai alkoholinių gėrimų rūšiai, kadangi jie švaresni. Kou-rui galima būtų išversti kaip „pirmoji kategorija“, o Otsu-rui – „antroji“. Atsižvelgdami į tai, kad vartotojai labiau vertina „prastesnį“ variantą, po metų įnirtingos kovos shochu gamintojai gavo sutikimą pakeisti Otsu-rui pavadinimą į Honkaku, pastarasis yra tikras, autentiškas pavadinimas.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: kurdesz.pl
Nuotrauka: metropolis.co.jp