This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Europos krepšinio čempionatui ruošiasi ir maisto kontrolės institucijos

2011-08-12
Publish your own article

Europos vyrų krepšinio čempionato metu į Lietuvą laukiama atvykstant ne tik žaidėjų, bet ir tūkstančių krepšinio sirgalių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau − VMVT) rūpinasi, kad šventės netemdytų nemalonumai, susiję su prastomis viešojo maitinimo paslaugomis ar net ūmiais žarnyno susirgimais. Tam būtina derinti veiksmus ir tarp skirtingų valstybės institucijų. Siekiant išvengti ūmių žarnyno infekcinių ligų, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai kartu su VMVT vadovybe ir kitų institucijų specialistais 2011 m. liepos 29 d. aptarė veiksmus, bendradarbiavimą ne tik centriniame lygyje, bet ir regionuose. To pasekoje, veiksmų efektyvumas ir koordinavimas aptartas 2011 m. rugpjūčio 9 d. įvykusiame tarpinstituciniame pasitarime apie Vilniaus miesto pasirengimą 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatui, kuriame be Vilniaus VMVT dar dalyvavo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos, Vilniaus visuomenės sveikatos centro, Greitosios medicinos pagalbos stoties, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės atsakingi asmenys. Pasitarime ne tik pasikeista jau atliktų patikrinimų duomenimis, bet ir numatyti tolesni informacijos apsikeitimo mechanizmai, siekiant kuo greičiau išaiškinti galimus infekcijų židinius. Panašūs tarpinstituciniai susitikimai jau buvo Šiauliuose ir kituose miestuose.

VMVT, ruošdamasi Europos vyrų krepšinio čempionatui, savo veiklą suskirstė į tris etapus: pirmas − patikrinti visų viešbučių maisto tvarkymo skyrius, kuriuose gyvens varžybų dalyviai, antras − netoli arenų esančias kavines ir trečias − renginių metu vykdyti nuolatinę kontrolę laikinose prekybos vietose arenų teritorijose.

Įgyvendinant pirmo etapo priemones, VMVT specialistai, bendradarbiaujant su FIBA Europe atstovu Eurobasket 2011 Organizaciniu komitetu, patikrino visus 11 rajonų esančius 28 viešbučius, kuriuose gyvens ir maitinsis varžybų dalyviai, svarbūs svečiai bei spaudos atstovai. Patikrinimo duomenys rodo, kad daugeliu atveju nustatyti tik smulkūs savikontrolės, technologijų – temperatūrinio rėžimo, produktų kaimynystės, laikymo sąlygų pažeidimai, kuriuos įmonės skubiai pašalino. Keliose įmonėse atlikti pakartotini patikrinimai. Deja, 7 viešojo maitinimo įmonėms pagal ATPK skirtos ir piniginės nuobaudos ar net laikinai sustabdyta jų veikla. Šių įmonių sąraše ir tokių stambių viešbučių restoranai kaip „Reval Hotel Lietuva“, UAB „Villon“.

VMVT vadovybė nurodė teritorinėms VMVT ne tik užtikrinti valstybinę maisto kontrolę maisto tvarkymo subjektuose Europos vyrų krepšinio čempionato metu bei paskirti atsakingą koordinuojantį asmenį, bet ir organizuoti savo teritorijose maisto tvarkymo subjektams seminarus apie maisto tvarkymą masinių renginių metu bei protrūkių prevenciją, juos konsultuoti. Taip pat būtina koordinuoti veiksmus ir bendradarbiauti su kitomis tose teritorijose esančiomis valstybinėmis institucijomis – Visuomenės sveikatos centrais, savivaldybėmis ir t.t.. Apie renginių metu nustatytus pažeidimus pavesta nuolat informuoti VMVT Maisto skyriaus atsakingą koordinuojantį specialistą.

VMVT primena maisto tvarkymo subjektams, kad masinių renginių metu, siekiant maitinti didelį žmonių skaičių, atsiranda didesnė tikimybė maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimų, tuo pačiu padidėja ūmių užkrečiamų žarnyno infekcijų ligų grėsmė. Būtina sustiprinti įmonės savikontrolę, laikytis higienos reikalavimų, peržiūrėti asortimentą ir atsisakyti kai kurių rizikingų patiekalų, griežtai laikytis technologijos procesų, naudoti kokybišką žaliavą, įvesti griežtesnę temperatūros parametrų kontrolę, vengti kryžminės taršos, užtikrinti tinkamą pateikiamų patiekalų temperatūrą.

Gyventojams ir svečiams primename, kad apie pastebėtus pažeidimus galima pranešti nemokamu telefonu 8 800 40403.

Pažymime, kad vartotojai turi galimybę pateikti nusiskundimus internetu tiek lietuvių kalba http://vmvt.lt/lt/top/praneskite.mums/nekokybiski.maisto.produktai/
tiek ir anglų kalba http://vmvt.lt/en/consumer.complaints/

Vartotojas turėtų pateikti šią informaciją patvirtintoje pranešimo formoje:

pranešėjo vardas, pavardė, kontaktiniai duomenys; įmonės, kurioje buvo įsigytas nekokybiškas maisto produktas (patiekalas), pavadinimas ir adresas; produkto pavadinimas, gamintojas, importuotojas, fasuotojas, pagaminimo data, tinkamumo vartoti terminas, pakuotė ir kiekis; pranešimo priežastys: kokybė (jusliniai rodikliai, neatitinkantys reikalavimų), higienos pažeidimai, tinkamumo vartoti terminas (pasibaigimo tiksli data), ženklinimo pažeidimai, laikymo sąlygų pažeidimai, sauga, kitos priežastys; apsinuodijimai, susirgimai: ligos požymiai, ar buvo kreiptasi į gydytojus, nustatyta diagnozė.


VMVT informacija