Vynuogynas, kurio nebereikia auginti

Vynuogynas, kurio nebereikia auginti
Vynuogynas kuriame stovi „senasis telegrafas“ Chateauneuf du Pape plokštikalnėje pasodintas 1898 metais. 64 ha vieno amžiaus, vientiso dirvožemio plotas– tikras terroir grynuolis, vadinamas “Plateau du Crau”. Seni vynmedžiai (vidutiniškai 60 metų) giliai suleidę šaknis į upės suneštų ir nugludintų akmenų pilną žemę (10-20 cm skersmens akmenys sudaro 60-70% dirvožemio tūrio). Metro, dviejų gylyje esantis rudas akmeningas molis per žiemą sukaupia drėgmę, kurios vynmedžiams užtenka iškęsti sausą, karštą vasarą ir viską džiovinantį mistralį – šaltą, stiprų šiaurės vėją, Ronos slėniu atskriejantį nuo Alpių ledynų.

Dalyje vynuogyno juodosios ir baltosios vynuogės auga kartu. ʻGrenacheʼ (65%), ʻMourvèdreʼ (15%), ʻSyrahʼ (15%); ʻCinsaultʼ, ʻClairetteʼ ir kitos (kai kurių jų pavadinimų joks ampelografas nesugeba pasakyti ) noksta kaip vienas didelis augalas. Vynuogių atskirti niekas ir nesiruošia – kartu nuskintos jos atsargiai sutraiškomos ir paliekamos draugėje fermentuotis, mirkti su žievelėmis, ir ilgainiui susilieti į vieną vyną. Iš pagarbos vynuogynui  ir vynuogėms mažos ąžuolo statinės nenaudojamos. Vynas tik prieš buteliavimą trumpam patenka į 600 litrų talpos foudres.

Lietuvoje praeitą savaitę viešėjęs ūkio vyndarys Leo Borsi – nekalbus ir lėtas – kaip ir „Vieux Telegraphe“ brendimo greitis: 2008-ųjų butelio turinys uždaras, savotiškai kietas, akmeniniai minerališkas (prieš metus Vilniuje lankęsis vyno magistras Collinas Gentas šį vyną naudojo kaip itin išraiškingą minerališkumo, kuris anot jo yra grynoji vaisiškumo priešingybė,  pavyzdį). Tačiau 1998-ieji jau spindi gero, subrendusio vyno savybemis: raudonųjų uogų aromatas pasipildė mėsos, kepto kaštainio, Provanso žolelių natomis. Taninai gerokai suminkštėjo, poskonis - ilgas ir malonus, primenantis erškėtrožių sirupo,šokolado kvapą. Tačiau tai dar ne brandos pabaiga, nes „Vieux Telegrahe“ butelyje gali išsilaikyti ir 15, ir 20 metų.  Šie skaičiai ne visiems yra vertybė. Vyno ilgaamžiškumo naudą geriausiai supranta tie, kurie rūsyje baigia pasimesti tarp kelių šimtų butelių atsargų, nes šis vynas nesuges, jei bus netyčia pamirštas.  

Autorius: Arūnas Starkus
Nuotrauka: montrealpassionvin.ca

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną