Vaistai ir amuletas nuo dvasių ant vieno medžio

Vaistai ir amuletas nuo dvasių ant vieno medžio

Maistas, vaistas ir mitologija viename vaisiuje

Mūsų protėviai tikėjo, jog šermukšniai apsaugo nuo dvasių, vaiduoklių ir plėšrių žvėrių. Pasak padavimų ir legendų, šermukšnio šerdyje gyvena žemės žaibas, todėl dangaus žaibas jo neliečia. Lietuvoje šermukšnius neatsitiktinai sodindavo prie sodybų vartų. Tikėjo jog tai efektyvi apsauga nuo kerų, blogo žvilgsnio ir piktųjų dvasių.  Šie padavimai nėra vien pramanai. Dažnai žmogui susirgus senovėje tikėta, jog jį apsėdo dvasios, tuo tarpu valgantys šermukšnius žmonės sveiki ir atsparūs ligoms buvo ir senovėje, ir dabar.

Šaltalankių naudos lietuviai nesupranta

Didžiausi šaltalankių plotai auginami Rusijoje, Kinijoje ir Mongolijoje. Šiose šalyse bendras šaltalankynų plotas – apie 500 tūkst. hektarų. Šaltalankiai sparčiai populiarėja Kanadoje, Skandinavijos šalyse ir Vokietijoje. Šiek tiek jų augina kaimynai latviai ir estai. Lietuvoje jų sodinama, tačiau ne itin daug.

Kaip pasidaryti šaltalankių aliejaus

Sutrynus vaisius, išspaudžiamos šaltalankių sultys, kurios paliekamos nusistovėti, kol jų paviršiuje susidaro oranžinis aliejaus sluoksnis, kuris vėliau nupilamas. Padžiovintos ir sumaltos išspaudos užpilamos iki 60 ºC pakaitintu rafinuotu saulėgrąžų aliejumi (1:1,5) ir laikoma kelias valandas, kartkartėmis pamaišant. Aliejus nukošiamas ir užpilamas ant šviežių išspaudų. Tai kartojama 4–6 kartus. Išpilstoma į iškaitintus tamsaus stiklo butelius. Geriama po 1 arbatinį šaukštelį 2–3 kartus per dieną prieš valgį skrandžio opaligei gydyti. Galima vartoti ir išoriškai žaizdoms bei nudegimams gydyti. 

Jei netingėsite, vitaminais galite apsirūpinti nemokamai

Šermukšnių vaisiai (nenustebkite, šermukšniai veda vaisius, o ne uogas, anglų kalboje netgi vadinamus obuoliukais) palankiai vertinami medicinos žinovų ir kosmetologų. Pirmuoju atveju – dėl tonizuojančių ir organizmą stiprinančių savybių, antruoju – dėl tinkamumo gydyti odos inkštirus ir pigmentines dėmes.

Šermukšnių vaisiuose, be gausių vitamino C atsargų, yra didelis kiekis karotino, kurio prinokusiuose vaisiuose būna daugiau negu kai kurių veislių morkose ir šaltalankiuose. Be to šiuose vaisiuose optimalus santykis kitų vitaminų, hormonų, gyvybingumui ir ilgaamžiškumui svarbių biologiškai aktyvių junginių. Šiuo požiūriu šermukšniams neprilygsta jokie kiti vaisiai, išskyrus nebent dygliuotojo šaltalankio uogas. Šermukšnius rekomenduojama naudoti ir kaip kraujavimą stabdančią priemonę, sergant plaučių ligomis, reumatu.

Šermukšnis virtuvėje – neįprasta ir originalu

Šermukšnių vaisiai prinoksta rugsėjo – spalio mėnesį, bet rinkti uogas rekomenduojama po šalnų, nes pašalę vaisiai pasidaro saldesni, ne tokie kartūs. Prieš šalnas nuskintus šermukšnius galima pašaldyti šaldytuve – po 1–2 parų bus skanesni. Jei surinkti vaisiai Jūsų skoniui per kartūs atšaldykite juos šaldiklyje, atšildydami perliekite verdančiu vandeniu arba porai dienų palikite vėsioje vietoje.

Iš šermukšnių galima pasigaminti uogienę, vaisius šaldyti, išsikepti duoną, užraugti vyną. Bet ką nustebinsite ar (dovanodami) pamaloninsite šermukšnių saldainiais.

Receptas

Norimą kiekį, prinokusių šermukšnių vaisių nuplikykite verdančiu vandeniu ir 5 minutes pavirkite, pagal skonį pasigamintame cukraus sirupe. Šermukšnius išgriebkite, į sirupą pridėkite daugiau cukraus, kad jis pasidarytų tirštas. Pavirintą sirupą atvėsinkite ir supilkite uogas. Lėtai maišant šermukšniai apsivels tiršta sirupo mase, tuomet juos ištraukite ir paskleidę ant skardos padžiovinkite orkaitėje. Susikristalizavus cukrui, galite pakartoti procedūrą, apvoliodami savo mėgiamuose prieskoniuose.

Skanaus ir būkite sveiki!

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną