„Užupio krautuvėje“ – išskirtiniai Veneto regiono sūriai (Vilnius)

„Užupio krautuvėje“ – išskirtiniai Veneto regiono sūriai (Vilnius)

Nuo šiol „Užupio krautuvėje“ pirkėjai galės rasti ir išskirtinių itališkų sūrių iš Veneto regiono. „Be galo džiaugiamės, galėdami lankytojams pasiūlyti dar Lietuvoje nematytų sūrių, pagamintų nedidelėje šeimyninėje sūrinėje „Latteria Perenzin“, – sako krautuvininkė Edita Skripkaitė. Sūrių gamyba užsiima jau ketvirta Perenzinų šeimos karta. Savininkai Emanuela Perenzin ir Carlo Piccolis patys rūpinasi pieno supirkimu, sūrių gamyba ir pardavimu. Visus produktus su meile gamina savo darbą puikiai išmanantys ir kūrybingi žmonės.

Šiandien, sausio 23 d., nuo 12 iki 18 val., „Užupio krautuvės“ lankytojai kviečiami degustuoti ir įvertinti „Latteria Perenzin“ gaminius:

Montasio DOP – sūris, gaminamas nuo XIII a. Manoma, kad šį sūrį pradėjo gaminti Moggio Udinese vienuolyne gyvenusieji benediktinų vienuoliai, žemdirbystėje ir maisto konservavime naudojusieji tuo metu modernias technologijas. Vienuolių naudotas pieno perdirbimo būdas sparčiai paplito tarp Friulio ir Venecijos gyventojų. Nuo 1996 m. sūris žymimas DOP ženklu (saugoma vietos kilmės nuoroda), kuris pažymi, kad sūris, laikantis tradicijų, gaminamas tik tam tikrame regione (Veneto regione, Padujos, Venecijos, Beluno ir Trevizo provincijose). 1984 metais gamintojai įkūrė konsorciumą „Consorzio per la Tutela del Formaggio Montasio“, akylai stebintį ir kontroliuojantį šio sūrio gamybą.

Montasio DOP – karvių pieno sūris, kurį brandinant keičiasi jo savybės. Iš pradžių sūris yra baltas su vienodai pasiskirsčiusiomis akutėmis, švelnaus skonio, jo tekstūra minkšta, žievė – lygi ir minkšta; palaipsniui skonis stiprėja, sūris tampa aromatingesnis, struktūra – grūdėta ir trapi, o žievė – sausesnė ir tamsesnė. Ir jaunas, ir brandintas sūris yra puikus. Lengvai virškinamas, ypač tinka vaikams ir pagyvenusiems žmonėms. Montasio sūris, priklausomai nuo brandinimo laiko, skirstomas į tris rūšis: šviežias (nuo 60 dienų iki 6 mėnesių), brandintas (nuo 6 iki 10 mėn.) ir ilgai brandintas (iki 12 mėn.).

San Pietro – kietas karvių pieno sūris, kuris yra geltonos šiaudų spalvos su nedidelėmis skylutėmis. Sūris brandinamas mažiausiai 6 mėnesius, kad įgautų švelnų ir subtilų skonį. Jei brandinamas ilgiau, aromatas stiprėja, skonis įgauna lengvo pikantiškumo. Emanuela Perenzin pasakoja, kad senelis Angelo sūrius žymėdavo įspausdamas į juos kaimo pavadinimą „S. Pietro di Feletto“. Daug metų naudota galvos pavidalo įspaudo forma suskilo į dvi dalis: „S.Pietro“ ir „Felleto“. Palikuonys nusprendė, kad šviežesnis, minkštas sūris bus žymimas spaudu „Felleto“, o brandintas kietas – „S.Pietro“.

Castel Medievale – minkštas, tačiau trapus karvių pieno sūris. Gamintojai teigia, kad turbūt taip atrodė sūriai, gaminti viduramžiais. Sūris kvepia šviežiu pienu, medžiu ir sausais lapais. Sūris yra labai malonaus ir ilgai išliekančio skonio, juntamas jogurto ir grybų poskonis. Nepaprastai skanus vienas, bet puikiai tiks su balta duona, medumi ar saldžiu vynu.

Formajo ciock al vino rosso – pusiau kietas karvių pieno, tolygios tekstūros sūris, 10 dienų mirkytas vynuogių misoje. Šimtmečius egzistavusi tradicija slėpti sūrius vynuogių misoje nuo užpuolikų karo metu arba nuo pono buhalterinių knygų – šių sūrių gamybos įkvėpėja. Nuo misos sūris pasidengia tamsiu apvalkalu, kuris, prieš supakuojant sūrį, išdžiovinamas. Sūris yra geltonos šiaudų spalvos, tvirtas, trapus. Kvepia vynuogių išspaudomis. Ryškaus skonio, su pikantišku išspaustų vynuogių poskoniu.

Millefoglie al marzemino – pusiau kietas karvių pieno sūris su rubininėmis vagelėmis. Sūris gaminamas ir apdorojamas taip, kad viduje susidarytų sluoksniuota struktūra, vėliau leisianti prasiskverbti vynui. Sūrio galva subadoma ir įmerkiama į saldų razinų vyną „Marzemino di Refrontolo“. Tai neįprasto skonio gaminys, kuriame persipina sūrio pikantiškumas ir vyno saldumas.

Be karvių pieno sūrių, „Užupio kratuvėje“ bus galima įsigyti ir ožkų pieno sūrių: pusiau brandintų ir brandintų ekologiškų. „Cacciottona capra in foglie di noce“ – brandintas ožkų pieno sūris riešutmedžio lapuose, „Cacciottona capra fieno“ – brandintas ožkos pieno sūris šiene.

Daugiau informacijos>>

„Užupio krautuvės“ informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną