Uždrausta realizuoti „Blindos firminę“ girą (papildyta)

Uždrausta realizuoti „Blindos firminę“ girą (papildyta)

Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė UAB „Švyturys-Utenos alus“ realizuoti rinkoje 13 596 litrus giros „Blindos firminė“ (kilmės šalis – Ukraina, JSC „Slavutich Brekery“, tinkamumo vartoti terminas iki 2011-05-25).

Realizuoti girą uždrausta po to, kai ištyrus mėginius Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, giros sudėtyje nustatytas saldiklis acesulfamas K (28,3±1,4 mg/l).

Pažymėtina, kad vadovaujantis „Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento“ nuostatomis, giros gamyboje neturi būti naudojami saldikliai (įskaitant ir saldiklį acesulfamą K).

Šiuo metu „Blindos firminė“ gira (13 596 kg) sulaikyta ir saugoma UAB „Švyturys-Utenos alus“ (Pramonės g. 12, Utena) sandėliuose. Įmonei uždrausta girą tiekti į rinką ir nurodyta minėtą partiją skubiai surinkti iš rinkos.

Giros ir jos gėrimų reglamentavimas

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, siekdama, kad Lietuvos gamintojai gamintų išskirtinės kokybės produktus ir būtų užtikrintos vienodos konkurencijos sąlygos tarp Lietuvos gamintojų, o vartotojai ženklinimo reikalavimais būtų apsaugoti nuo galimo klaidinimo, reglamentavo Lietuvoje gaminamų ir iš trečiųjų šalių įvežamų nealkoholinių gėrimų ir giros gamybos reikalavimus parengtame Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente, kurio nuostatos įsigaliojo nuo 2009 m. kovo 2 d.

Pažymime, kad, vadovaujantis šio reglamento nuostatomis, gira – gėrimas, gaminamas rauginant giros misą mikroorganizmų kultūrų raugu, po rauginimo pridedant arba nepridedant cukrinių ir kitų maisto žaliavų, kurio alkoholio koncentracija neviršija 1,2 tūrio proc.

Giros gamyboje leidžiama naudoti ribotą skaičių maisto priedų. Leistinų giros gamyboje maisto priedų sąrašas: karamelių spalvos dažiklis (E 150 a-d), pieno rūgštis E 270, askorbo rūgštis E 300, natrio askorbatas E 301, citrinų rūgštis E 330, akacijų sakai E 414, natrio benzoatas E 211 (ne daugiau kaip 150 mg/l), kalio sorbatas E 202 (ne daugiau kaip 300 mg/l). Jei natrio benzoatas E 211 ir kalio sorbatas E 202 naudojami kartu, tada natrio benzoato E 211 ne daugiau kaip150 mg/l, kalio sorbato E 202 ne daugiau kaip 250 mg/l.

Be to, į rinką yra tiekiami: gaivusis giros gėrimas, giros skonio gaivusis gėrimas.

Gaivusis giros gėrimas, – gaivusis gėrimas, gaminamas iš giros misos koncentrato ir (ar) kitos grūdinės žaliavos, pridedant vandens, cukraus, maisto priedų, kvapiųjų medžiagų ir kt.

Giros skonio gaivusis gėrimas – gaivusis gėrimas, gaminamas įdedant giros skonio kvapiųjų medžiagų, kurio sudėtyje nėra giros koncentrato ir kitų grūdinių žaliavų.


VMVT informacija

2011 04 13

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną