TOP 5 filmai, keičiantys požiūrį į restoranų virtuves

TOP 5 filmai, keičiantys požiūrį į restoranų virtuves

„Jeigu tu esi tai, ką valgai, tada aš noriu valgyti tik gerus dalykus“, žymiajame Oskarą pelniusiame animaciniame filme „La Troškinys“ (ang. „Ratatouille“) yra pasakęs peliukas Remis. Maisto kultūra jau užėmė svarbią vietą ne tik valgančiųjų auditorijoje, bet ir režisierių pasąmonėse. Kaip jie tuos kulinarinius atradimus pateikė, kviečiame išvysti skirtinguose, tačiau požiūrį į restoranų virtuves keičiančiuose filmuose. Jūsų dėmesiui:

  1. „Virtuvė sielai“ (angl. „Soul Kitchen“, 2009 m. Rež. Fatih Akin) – nuotaikingas, įkvepiantis filmas pasakoja apie charizmatišką herojų Zinosą Kazantzakį šeimininkaujantį netradiciniame sandėlyje įrengtame pigiame restorane. Kai jį užpuola nesėkmės, palieka mylimoji, iš kalėjimo grįžta brolis, Zinosui tampa ne pyragai. Tačiau sumanus vaikinas nenuleidžia rankų, o sugeba įkalbėti geriausio mieste restorano šefą ateiti dirbti pas jį ir kartu jie atranda tobulą sėkmės receptą.
  2. „Jiro sapnai apie suši“ (angl. „Jiro Dreams of Sushi“, 2011 m. Rež. David Gelb) – tai dar vienas kulinariją aukštinantis kino filmas. Autentiška Davido Gelbo dokumentika pasakoja apie aštuoniasdešimt penkerių metų garsaus vos dešimties vietų restorano Tokijuje sušių šefą Jiro Ono. Jo restorane patiekalas kainuoja kelis šimtus dolerių, o vietos laukti gali tekti apie metus. Meniškai ruošiami suši šefo Jiro Ono restoranui pelnė net tris prestižines „Michelin“ žvaigždutes. Dėl šio įvertinimo kulinaras pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip seniausias tiek „Michelin“ žvaigždučių turintis šefas pasaulyje. Tačiau nepaisant visų šių įvertinimų ir apdovanojimų filme Jiro pasakoja, kad tobulėjimui ribų nėra, todėl jis vis dar nepagamino tobuliausio savo gyvenime suši.
  3. „Kritikai gurmanai“ (angl. „Foodies – the Culinary Jetset“, 2014 m. Rež. Thomas Jackson, Charlotte Landelius ir Henrik Stockare) – tai dar vienas įtraukiantis dokumentinis filmas apie penkis „foodies“ – t. y. aukštosios virtuvės ekspertus, galinčius perskristi pasaulį vien tik tam, kad išbandytų dar vieną „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintą restoraną. Įdomu tai, kad  tarp jų filme rodoma ir lietuvė Aistė Misevičiūtė, rašanti maisto tinklaraštį „Luxeat“. Kokiais kriterijais maistą vertina tikri restoranų guru, kurių neruošia joks pasaulio universitetas, kur jie lankosi ir kas slypi įspūdingiausių pasaulio restoranų lėkštėse bei virtuvėse, išvysite būtent šiame filme.
  4. Rašant apie filmą „Šefas ant ratų. Virtuvė Los Andžele“ (angl. „Cgef“, 2014 m. Rež. Jon Favreau) labiausiai nustebimo lietuvių išradingumas verčiant filmų pavadinimus. Bet šį kartą mes ne apie tai, o apie nuotaikingą komediją visai šeimai, kurioje vaidina visa aibė žvaigždžių, tokių kaip Scarlet Johanson bei Sofia Vergara. Šis filmas primena apie maisto kritikų įtaką ne tik publikai, bet ir šefams. Sulaukęs kandžios maisto kritiko recenzijos pagrindinis juostos herojus populiaraus restorano šefas Karlas Kasperis (akt. J. Favreau) susibara su restorano savininku ir išeina iš darbo. Po ilgų, tačiau įtraukiančių laimės paieškų jam gimsta idėja atidaryti keliaujantį meksikietiškų takų furgoną, atnešusi tikrą gyvenimo džiaugsmą. Filmas gal ir lengvas, tačiau kupinas pietietiškos energijos bei muzikos ir tikrai tiks šiltam pavasario vakarui bei sukels apetitą sulaukti maisto furgonų sezono Lietuvoje.
  5. „Nudegęs“ (angl. „Burnt“, 2015 m. Rež. John Wells) – tai itin skani komedija su seksualiuoju Bredliu Kuperiu (Bradley Cooper). „We should be doing culinary orgasms”, – vaidindamas garsų dviem „Michelin“ žvaigždutėm apdovanotą šefą sako jis vienoje filmo scenoje. Gurmanų sostinė Paryžius, aistros virtuvėje ir asmeniniame gyvenime, meilė kulinarijai, siekis vadovauti geriausiam pasaulyje restoranui ir be galo daug seilę varvinančio maisto – visa tai matysite šiame filme. Beje, įkvėpimo pagrindinio herojaus vaidmeniui režisierius sėmėsi iš ne tik savo meistriškumu, bet ir emocionalumu pasižyminčio garsaus britų šefo Gordono Ramzio.

Skanaus žiūrėjimo!

Živilė „Out & About“  @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną